Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

ATOM BOMBASI BU GÜN ATILDI

Naci Sözen

07 Ağustos 2023, 16:36

Naci Sözen

ATOM BOMBASI BU GÜN ATILDI

İnsanlık ATOM BOMBASI ile bu gün yani 06 Ağustos günü tanıştı. Günümüzde, uzmanların 3. Dünya Savaşının yaklaştığı, atom bombası ve nükleer başlıklı bombaların kullanılabileceği, insanlığın ve dünya canlılarının tehlikede olduğu, söylemleri sürekli dile getirilen konular arasındadır. Bu tehlikeli durumlar insanları tedirgin ederken, ABD’nin 2. Dünya savaşı sırasında, 06 Ağustos 1945 günü, Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atmasının 78. yıldönümü ve yüzbinlerce Japon vatandaşının buharlaşıp yok olması anı hüzünle anılmaktadır.

ABD/Teksas/ Dallas kenti yakınlarındaki Sheppard Hava Eğitim Merkezinde kursta olduğum Ağustos 1992 ayında, çok sayıda ülke vatandaşı subaylara eğitim amaçlı gösterilen atom bombasının ilk kullanımı, sonuçları ve bu günlere etkileri konusundaki belgesel ve sonrası tartışmalardan arşivimizdeki notları paylaşalım ve genç nesiller için farkındalık olsun diye düşündüm. Belgeselin sonunda, ataom bombasının kullanılması emrini veren ABD’nin 33. Başkanı Truman ile myıllar sonra yapılan bir söyleşide “atatom bombasının kullanılması emrini vermekte pişmanlık duydunuz mu?” sorusu yöneltiliyor. Başkanın cevabını sona bırakalım ve süreci özetleyelim.,

Bilindiği üzere, 2. Dünya Savaşı tüm hızıyla ve yıkcılığı, yokediciliği ve yakıcılığıyla devam ederken ABD Başkanı Roosevelt ölüyor ve yerine yardımcısı Harry S. Truman başkan oluyor. Truman, savaşın kısa sürede zaferle sona erdirilmesi için atom bombasının kullanılmasına izin veriyor. ABD’nin B-29 Ağır Bombarduman uçağı 06 Ağustos 1945 sabahı “küçük çocuk (little boy)” adı verilen atom bombasını Japonya Hiroşima şehri semalarına Kuban-8 manevrası (Atom Bombası atma hareketi) ile bıraktı. Bomba yerde patladı, gül şeklinde yukarıya doğru bir duman yükseldi. Ortaya çıkan ısı 3000 santigrat (3 bin C) dereceydi. İnsanların merkezdeki binlercesi buharlaşıp uçtu. Ne et, ne kemik geriye hiçbir şey kalmadı. Bomba %70 uranyum, 235 tipiydi. Şehirdeki 140.000 kişi hemen öldü. Devam e4den zaman çinde ölü sayısı 143.124 kişiye yükseldi.

09 Ağustos 1945 günü, “fat man (şişman adam)” ismi verilen ikinci atom bombası Nagazaki kenti üzerine bırakıldı. İlk anda 39.000 kişi hayatını kaybetti. Yıl sonuna kadar ölü sayısı 80.000 kişiye ulaştı. Bu saldırılar 1941 yılında Japonların ABD üssü Pear Harbour baskınına verilmiş bir cevap olarak da değerlendirildi. Atom bombasını atan uçakta (Anola Gay- pilotun annesinin ismi) 2. Pilot ve diğer yardımcı teknik – taktik personel olarak 12 kişi bulunmaktaydı. Bu feci manzara karşısında hiçbir seçeneği kalmamış olan Japonya İmparatoru Hirohito, 15 Ağustos 1945 tarihli mesajında, ülkesinin "koşulsuz teslim olduğunu" ilan etti.

Atom bombasının kullanılmasının sonuçları üzerinde çok sayıda yazı yazıldı, söz söylendi, hala söylenmekte ve yazılmaktadır. Biz bu sonuçların bir kaçına dikkat çekmekle yetinelim. 1. Atom bombasının iki Japon şehrine atılmasın ilk ve en önemli (amaçlanan) sonucu olarak 2. Dünya Savaşını sona erdirmiştir. Bu sonucu ABD zaferi, Japon teslimiyeti olarak tecelli etmiştir. 2. Kursta vurgulanan ve bizim de yıllarca yazıp söylediğimiz bir sonuç, “bir uçak ve bir pilot dünya savaşını zaferle sonuçlandırabilir” söylemidir. Büyük bir savaşı bir kişi, elindeki tabancayla karşı bir kişiye ateş ederek başlatabilir, fakat, bu savaşı durdurabilecek en küçük birim bir uçak, pilot ve 12 yardımcısından ibarettir. Hava günün etkisi, önemi, ve stratejik özelliği anlatılırken bu örnek verirlir. 3. Atom bombasının kullanılması ve iki atışta 500 bin kişinin ölmesi, her maddenin buharlaşıp uçması insanlığın tanıklığında gerçekleşmiş oluyordu. Bu tarihten itibaren insanlık atom bombası tehdidi ve kullanılma korkusu ile yaşamak zorunda bırakılıyordu.

Peki, bu ölümcül silahı icat eden kişi kimdir? Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer, yüzbinlerce insanı bir anda öldüren silahı, Japonya’ya değil, Hitler’e karşı caydırıcı olsun diye icat etmiş. Üstelik, bu silahın kullanılabileceğini de düşünmemiş, “caydırıcı” olur diye düşünmüş. Bombanın mucidi köken olarak yine bir Alman olan Robert Oppenhiemer’dı. Ünlü yönetmen Christopher Nolan tarafından hayatı sinemaya aktarılan fizikçinin yaşamını anlatan film, 2023’te vizyona girecek bilgisi alınmıştır.

Bir Alman Musevisi olan Julius Oppenheimer, 17 yaşında, beş parasız olarak New York’a geldi ancak kısa zamanda zengin ve ünlü bir kumaş tüccarı oldu. Annesi ise ressamdı. Robert Oppenheimer 1904 yılında doğdu. 12 yaşında minerallere ilişkin bilim dünyasını şaşırtacak bir yazı yazdı. Kimya eğitimi almak istiyordu. Aynı zamanda şiir ve edebi metinler yazıyor, İngilizcenin yanı sıra iyi derecede Almanca, Yunanca, Latince biliyordu. Sonraki yıllarda şizofren olup olmadığına ilişkin bir muayene yapılmış olsa da teşhis konulmasına izin vermedi. Oppenheimer, gerçekte “ahlakçı” bir yapıdaydı. Bencillik, cahillik gibi durumlara karşıydı ve bilimin de ahlaki bir felsefeyle yapılmasına inanıyordu. Bu mucit buluşu için önce övgüler aldı. Sonra protestolar başladı. Savaşı bitirmeyi başarmış ancak 500 bine yakın insanın ölümünden sorumlu hale gelmişti. Sonraki dönemde BM aracılığıyla dünyada atom enerjisinin kontrolünü elde tutmak üzere görüşmeler yapılsa da başarılı olunamadı ve Sovyetler Birliği de 1949 yılında nükleer silah sahibi oldu. Bu dönemde yine gözler Oppenheimer’a döndü ve ‘casusluk’ şüphesi nedeniyle hayatı yine gözetlenmeye başlandı. ABD Atom Enerjisi Komisyonu toplanarak durumu görüştü. Oppenheimer suçsuz bulunsa da FBI onu izlemeye devam etti. 1954 yılının Nisan ayında başlayıp Mayıs ayında sonuçlanan ve toplam bir ay süren mahkeme süreci yaşadı, suçsuz bulundu ama her şeyini kaybetti. Karayipler’e ailesiyle tatile gittiğinde, “Rusya’ya iltica edecek” söylentisi çıkarıldı.

Mucit bilim adamı ‘Japon Aydın Değişimi Toplantısı’na katılmak için Japonya’ya gitti ve tepki beklerken nazik davranış görmesi, onu büyük bir vicdan azabına sürükledi. Dönüşte tamamen içine kapandı. Oppenheimer, Japonların ‘hibakuşa’ adını verdiği nükleer kurbanlarının öykülerini dinlemiş, sebep olduğu durumla yüzleşmişti. 1962 yılında gırtlak kanseri teşhisi konuldu. 18 şubat 1967 yılında 62 yaşında hayatını kaybetti. Savaşı bitirmek için caydırıcı güç olsun diye, Hitler’e karşı atom bombasını icat eden ekibin başında yer almış, en ölümcül silahı üretmiş, yüzbinlerce insanın bu silahla yok edildiğini görmüştü. Kullanılmayacağı söylenen silah kullanılmıştı ve dünyada birçok ülke de bu silahı edinmek için harekete geçmişti bile…

Belgeselin sonunda, atom bombasının kullanılması iznini veren ABD Başkanı Truman ile yapılmış bir söyleşi yer alıyordu. Sorulardan biri “bu silahın kullanılmasına izin verdiğiniz ve yüzbinlerce masum insanın ölmesine neden olduğunuz için vicdan azabı çekiyor musunuz?“ şeklindeydi. Truman bu soruya şöyle cevap vermiştir. “Dünya bir ateş içindeydi ve bu ateş ortamında biz de vardık. Savaşın başından itibaren çok can kaybı ve maddi zarar görmüştük. Bu kayıplar devam ederken, ne zamana kadar devam edeceği bilinmezken, gelecekte uğrayacağımız can kaybını ve maddi zararı önleyebileceğim bir silaha sahiptim. Bu silahı kullanma izni vermeseydim, uğrayacağımız can kayıpları ve maddi zararlar konusunda gelecek kuşaklara ne cevap verecektim” Savaşların olmadığı, ölümcül silahların kullanılmadığı, masum insanların ölmediği, barış ve mutluluklar içinde insanların kardeşçe yaşadıkları bir dünya dileğiyle . Selam ve saygılarımızla.. Derleyen-Yazan : Av. Naci SÖZEN (Em. Mu. Kd. Alb.) 06 Ağustos 2023

Bu haber 248 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi