Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

BU GÜN 23 NİSAN, NASIL SEVİNMEZ İNSAN

Naci Sözen

23 Nisan 2021, 13:05

Naci Sözen

BU GÜN 23 NİSAN, NASIL SEVİNMEZ İNSAN

Ulusal Egemenliğimizin kazanılması ve korunması yönünde çok önemli olan bu günü, yani, 23 Nisan 2021 gününü, Milli Egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış günü olan 23 Nisan 1920 gününün 101. yıl dönümü olarak anıyoruz ve milletçe kutlamakta olduğumuz 23 Nisan Ulusal Egemenli ve Çocuk Bayramının, her yıl artan bir coşku ile sonsuza kadar kutlanmaya devam edilmesini diliyor, tüm çocukların ve herkesin bu yüce bayramını gönülden kutluyoruz.

Bizim çocukluğumuzda, bayram günlerinde “Bu gün 23 Nisan, Neşe doluyor insan” sesleri yükselirdi. Bu günlerde ise “Bu gün 23 Nisan, hüzün doluyor insan” manşetleri atılmaktadır.

23 Nisan günleri, Kurtuluş Savaşımızın temeli olması, Milli Egemenlik ve Bağımsızlık gününü hatırlatması, Vatan, Millet, Devlet ve Bayrak gibi kutsal sayılan değerlerimize olan sevgimizin pekiştirilmesi yönlerinden bizler için çok önemli bir gündür. Kurtuluş Savaşı sürecinde, Ulu Önder Atatürk’ün demeç ve söylemlerinin iki temel (dinamik) noktasının “ Tam Bağımsızlık ve Millet Egemenliği “ olduğunu biliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Ulusal Egemenliğimizin temelini teşkil eden Milli Mücadele (kurtuluş Savaşı) destanımızı ve bu destanı gerçekleştiren kahramanları unutmamak için, hiç olmazsa Milli Bayram günlerinde, bilgilerimizi tazeleyelim ve hafızalarımızı yoklayalım diyoruz.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, henüz Milli Mücadele başında, 19 Mayıs 1919 günü, Havza’da halka hitabında, “ sessiz, durgun ve başı eğik kalmayın, uyanınız, Milli bağımsızlığımızı çiğniyorlar, haklarınızı savunmak için birleşiniz. Düşman karşısına dikiliniz. Toplantılar yapınız. Sesinizi duyurunuz.. Bütün dünyaya “ Ben Türk’üm, bağımsızlık bana Atalarımdan miras kaldı. O’nu sana veremem “ diye haykırınız “ demiştir.

Kurtuluş Savaşı (Milli Mücadele) gerçeği, Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bu savaşı kazanan şehitler, gaziler ve tüm vatandaşlar için, bir zaferden öteye, bir VAR OLMA veya YOK OLMAMA mücadelesi niteliği taşımaktaydı. İşte, 23 Nisan 1920 günü açılan bu ilk meclis Milli Mücadeleyi yöneten meclistir.

Yurdumuzun tüm bölgelerini temsilen Ankara yollarına düşen Meclis üyesi bu fedakar insanlardan 115 kişinin katılımı ile meclisin ilk toplantısı 23 Nisan 1920 günü yapılmış, mebus sayısı sonradan gelenlerle 338 kişiye ulaşmıştır. Kurucu Meclis niteliğinde olan bu meclisin üyeleri, işgalci düşmanlar, iç isyanlar ve diğer zorluklar karşısında, içerisinden çıkardığı hükümet, Başkomutan ve Başkanlarla birlikte, vatan ve milletin kurtuluşu için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamışlardır.

Daha yolun başında hazırlanan 20 Ocak 1921 tarihli Anayasamızda “ egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu “ ilan edilmişti. Bu doğrultuda, 01 Kasım 1922 tarihinde Saltanat kaldırılmış, 03 Mart 1924 tarihinde de Hilafet kaldırılmıştır. Nihayet, yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm dünyaya ilan edilmiş oluyordu. İç isyanlar, siyasi mücadeleler, suikast ve Menemen olayı gibi sayısız güçlüğe rağmen, sonuca Atatürk liderliğinde kararlılıkla ulaşılmıştır.

Ermenek hizmet öncülerinden merhum Hulusi Bey (GÖKSU) 1. Dönem TBMM Milletvekili, olarak ilk mecliste yerini alır. Bu meclis ki, düşmanın dört bir yandan yurdumuzu işgal ve yağmaya başladığı sırada toplanmış ve Kurtuluş Savaşını yöneterek zafere ulaştırmıştır. Merhum Hulusi GÖKSU, 1873 yılında Ermenek’te doğmuş, iki dönem Belediye Başkanlığı yapmış, 1920 yılında Konya Milletvekili (Mebusu) olarak Ankara’daki tarihi mecliste görev almıştır. Belediye başkanıyken, 1946 yılında vefat etmiştir.

Türk Vatanı’nın bölünmezliği, Devletimizin varlığı, Milletimizin birliği ve bağımsızlığımızın korunması için emek harcayanları, çaba gösterenleri, bu uğurda şehit olanları, gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, hepsi için “KAHRAMANLAR “ diye sesleniyoruz.

ATATÜRK diyor ki ; “Biz Türkler bütün tarihimi,z boyunca hürriyet ve istikâle timsal olmuş bir milletiz. Ne mutlu Türküm diyene!” (Mustafa Kemal, Bkz. Meydan Larousse, Cild 19 s. 471) (1)
Yazan / Derleyen : Av. Naci SÖZEN, 23 Nisan 2017 /ANKARA

Bu haber 412 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi