Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

EĞİTİM MÜCADELEMİZDEN NOTLAR-3

Naci Sözen

27 Mayıs 2010, 00:47

Naci Sözen

EĞİTİM   MÜCADELEMİZDEN  NOTLAR – (3)
 
( KAZANCI  ORTAOKULU’NUN  KURULUŞ  ÖYKÜSÜ )
 
 
 
         Kazancı Kasabasında 1967 yılına gelindiğinde, eğitim  yılı sonunda ilkokulu  bitiren ortalama 40 öğrenciden, sadece 4-5 kişinin Ermenek Ortaokuluna gidebildiğini görürüz. Kazancıda bir ortaokul açılmasının gerektiği ve bu konuda bir girişim başlatılması  sıkça söylenir olmuştu.  Bu dönemde, ortaokul eğitimi, memur olunmaya da olanak sağlayan  çok önemli bir fırsattı. Liseye ve daha yükseğine gidilemese bile, ortaokul eğitimi diplomasıyla bir çok iş olanağı vardı.
 
         Kasabadan bazı iyiliksever kişiler, her yıl, okulların kapanmasına yakın, çalışkan ve zeki çocukların isimlerini tespit ediyor, onların aileleri ve yakın akrabalarıyla görüşüp ortaokula gönderilmelerini sağlamaya çalışıyorlardı. Bu amaçla, çocukların babalarının ekin biçmekte oldukları tarlalara kadar gidip görüşen öğretmenler, teşvik ve telkinde bulunanlar bile vardı. Hatta, ortaokula gidecek durumda ve zeki  iki oğlu olan bir veliye, sadece küçük oğlunun gönderilmesini kabul ettirebilen zamanın öğretmeni, kayıt döneminde, gizliden önce büyük çocuğun kaydını yaptırmış ve böylece her ikisinin de okuması sağlanmıştır.
 
         1968 yılı Şubat ayında, yarıyıl tatili için  köye gelmiştik. Tesadüf olacak ki, öğretmenimiz Sayın Sami TUNCA tatilden yararlanarak  Kazancıya geldi. Bir akşam, halen faaliyette olan “ Sülüklerin Kahvesi “ adıyla anılan kahvenin girişten sağ köşesinde bir masanın etrafında oturuyorduk. Saat, gece 23.00 suları, kahvede çok az insan kalmıştı. Masamızda, Öğretmen Mustafa ÇETİN ve birkaç kişi daha vardı. Konu yine Kazancıda bir ortaokul açılmasına geldi ve bir girişimde bulunmaya karar verildi. Sabah ilk fırsatta Sami TUNCA ile görüşülecek ve Kasabanın (Nahiye) ileri gelenleriyle konunun tartışılması  sağlanacaktı.
 
         İkinci gün, Hocayı aramaya başladık. Kendisine, Okul konusundaki konuşmaları aktardık ve   köyün ileri gelenleriyle konuşup mümkünse zaman geçirmeden bir toplantı yapılmasını sağlamasını istedik. Birkaç gün içinde herkes okul konusunu tartışıyordu. İleri gelenler ve muhtarlığın kararıyla ilanlar yapıldı ve köylü, ilkokulun (tek katlı eski okul) bir sınıfında toplandı. Kazancıda bir Ortaokul  açılması, binasının köylü tarafından yapılması ve sonrasında öğretmen atandırılması hususları tartışıldı. Bazı kişiler, köylü katkısıyla böyle bir binanın yapılmasının mümkün olamayacağını, köylünün, ancak, ücretsiz işçilik yapabileceğini, mutlaka devlet gücünün olması gerektiğini, söylüyordu. Okul yapılsa bile, devletin öğretmen ataması ve okulun açılması kararını vermesi hususlarında bile sorunlar çıkabileceğini söyleyenler vardı.
 
Öğretmenimiz Sami TUNCA, “ okul yapılır yapılmaz öğretmen atanmasını sağlarız “ deyince, köy imamı Merhum Yusuf Hoca (GÜRBÜZ) söz alarak “ siz öğretmen atanmasını sağlayın, okulun yapılmasını beklemeye gerek kalmadan, caminin yarısı veya tamamını okul olarak tahsis ederim. Ben namazı okul yapılana kadar başka bir yerde kıldırırım” dedi. İşte, bir cami imamından beklenmedik bu cesur ve çağdaş çıkış, okul açılması konusunda herkesi umutlandırdı. Tam bu sırada, merhum Kara Ahmet (ÖZDEN) söz alarak “ ben şimdiden okul için 4 kile buğday ve 2 kavak veriyorum “ dedi. Nihayet, Kazancı için dönüm noktası sayılabilecek olan Ortaokul inşaatına başlandı. Törenlerle atılan temel ve imece usulü işçilik, sınırlı maddi yardımlar derken bina zamanında tamamlanamadı. Fazla gecikmenin önlenmesi için, Sayın Hüsamettin ERDEM öncülüğünde ve Ermenekli bazı hatırlı kişilerin yardımı ile binanın sıvaları yapılmamış ve kapı-pencere takılmamış olduğu halde, Ermenek Kaymakamına “ inşaat tamamlandı “ yazısı imzalatılarak üst makamlara gönderilmiştir. Bu yazıyı takiben, öğretmen atamaları yapılmış ve açılma emri verilmiş olup, eğitim, ilk yıl (1969 )  bir kahvede (Divadın Kahvesi), ikinci yıl Jandarma Karakolu üst katında yapılmıştır. Nihayet, üçüncü yıldan itibaren eğitime yeni yapılan okul binasında devam edilebilmiştir.
 
Bu Ortaokul, ilkokulu bitiren her Kazancılı çocuğun, ortaokul okuma şansını elde etmesi demekti. Nitekim, kasaba dışına okumaya gönderilemeyecek durumdaki bir çok öğrenci burada eğitimine devam ederek, sonrasında yatılı okullara gitti ve meslek sahibi oldu. Okulumuz, Kazancılı çocuklar dışında, çevredeki köylerin çocuklarının okumasına da vesile olduğundan, bölgemize ve toplumumuza faydası küçümsenmeyecek boyutlardadır.
 
Ortaokulumuzun ilk Müdürü (Kurucu Müdür) Sayın Mehmet ŞENEL olup, sırasıyla 10 müdür değiştikten sonra, Sayın Cafer TAŞTEKİN, Kazancılıilk Ortaokul Müdürü” olarak atanmıştır.  Bir dönem, okulda müdürlük yapmış olan Sayın Osman TOSUN, bizlere gönderdiği maillerde, Kazancı günlerini unutamadığını bildirmekte, Kazancı  sitelerine anılarını yazmakta ve okul bahçesine kendi elleriyle diktiği kavak ve çam ağaçlarının durumunu sormaktadır. Kendisine, okulun lise olarak son  durumunu  ve gök yüzüne yükselen kavak ağaçlarını gösteren  resimleri  gönderdik…
 
Kazancı İlkokulu ve Ortaokulunu bitiren gençler, eğitimlerine devam ederek bir çok meslek mensubu olmuşlar ve  ülkemizin her köşesine, hatta, dünyaya açılmışlardır. Zaman içinde, ortaokulun da yetersiz olduğu ortaya çıkmış ve  1989 yılında Kazancı Lisesi açılmıştır. Ermenek Lisesinin 1968 yılında açılmış olduğunu düşünürsek, devletimizin ihmali ve gecikmenin ne boyutlarda olduğu anlaşılacaktır. Eğitim sistemimizde yapılan son yasal düzenlemeler nedeniyle, ortaokul, ilkokulla birleştirilerek “ İlköğretim Okulu” niteliğine dönüştürülmüş, Lise, tek başına  eğitime devam etmekte olup, müdürü de, Kazancılı  Sayın Ayşe TAŞTEKİN ( ilk bayan müdür )’dir.
 
Okul ve okuma fırsatı verildiğinde ve üniversiteye gitme imkanı elde edildiğinde,  Kazancılı gençlerin nerelere kadar gidebilecekleri bir çok örneği ile  görülmüş ve halende okuyan gençlerden izlenebilmektedir. Bu konuda, ilk dönemlerde eğitime başlamış olanlardan başlayarak  birkaç örnekleme-hatırlatma yapmak gerekirse ;
 
. Ortaokul sonrası, Konya Lisesi ve   Üniversiteye  giden Kazancılı Halil ATALAY, Ankara Eğitim Fakültesini ( ilk eğitim uzmanı) ) bitirmiştir. Şimdilerde çok sayıda Kazancılı üniversite mezunu eğitimci  ve okuyan öğrenci mevcuttur.
 
. Ortaokul sonrası, Konya, Karaman liselerini bitiren ve öğretmen olan Sayın Mustafa ÇETİN, Durmuş SAYDAM, Sami YILDIZ, Nurullah AKTAŞ ve İbrahim ZENGİN  başta olmak üzere geçlerimizin eğitimi için çaba harcamışlar, polis olan Sayın Ahmet YILDIZ, Muhammet ERDOĞAN ve Rasim YILMAZ polis olarak topluma hizmet etmişlerdir.
 
. Karaman Lisesi sonrası Hava Harp Okuluna  (İstanbul) giden Naci SÖZEN Teğmen olarak ( ilk subay) mezun olmuştur. Halen 3-4 Kazancılı subay görevde, 3-4 öğrenci de subay okullarında (Askeri Lise/ Harp Okulu) eğitimdedirler.
 
. Lise eğitimi, sonrası Eğe Üniversitesi Tıp Fakültesine giden Kürşat ERDEM, buradan mezun olduktan  sonra (ilk doktor ve cerrah) ihtisas yaparak uzun yıllar Şebinkarahisar kentinde görev yapmıştır. Bu görevi sırasında yüzlerce Kazancılı oralara giderek ameliyatlar olmuş ve tedavilerini yaptırmıştır. Ayrıca, burada açılan Sağlık Meslek Lisesine çok sayıda Kazancılı  öğrencinin gitmesine ve meslek/iş sahibi olmasına da vesile olmuştur. Sonrasında, bir çok Kazancılı genç Tıp Fakültelerine girmiş olup, halen Kazancılı 5-6 doktor görev başındadır.
 
. Eğitim mücadelesinin verildiği dönemlerde, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanan Hacı Mehmet SONGUR, eğitim sonrası bir çok ilçede kaymakamlık ( ilk siyasal mezunu/ ilk kaymakam) yapmış olup, halen üst düzey devlet görevi yürütmektedir.
 
. Lise eğitimi sonrası Üniversiteye giden Mesut GÜRBÜZ, İktisat eğitimi sonrası başladığı   ( ilk İktisat Fakültesi mezunu) işini halen sürdürmektedir.
 
. Kazancıda başlayan eğitimine Üniversite ve ABD’de devam eden Doçent Sayın Mustafa ÖZDEN ise, Harran Üniversitesinde başladığı ve yürütmekte olduğu önemli görev ile (ilk üniversite öğretim üyesi ) eğitime ve bilime katkı sağlamaktadır.
 
. Kazancıda başlayan eğitimine, lise ve Üniversite aşamalarını da ekleyip, inşaat mühendisi olan İzzet KORKMAZ, uzun yıllar ( ilk mühendis) devlet görevi yürütmüştür.
 
. Bu yazımızda yer veremediğimiz veya atlamış olduğumuz gençler bizi bağışlasın. Aslında, Kazancılıların geçmişte verdikleri ve halen vermekte oldukları “ Eğitim Mücadelesi “ her türlü taktirin üstündedir. Nitekim, günümüzde, yurdumuzun her köşesinde ve her meslekte hizmet yürütmekte olan  Kazancılıların isimleri sayamayacak kadar çoktur. 
 
Eğitimde gelinen bu başarılı durumun yeterli olduğunu ve her gencin eğitim olanağına sahip bulunduğunu söylemek elbette mümkün değildir. Orta öğretimini Kazancıda yapma imkanı bulan gençlerimizin, yüksek öğretime gitmelerinin hiç de kolay olmadığı, sınavları kazansalar bile bir çoğunun maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim yapamayacak durumda oldukları da bir gerçektir. Bu nedenle, daha çok gencimizin eğitim imkanı bulmasına ve zeki çocukların üniversitede okumasına katkı sağlamak amacıyla, son günlerde dile getirilen “ Kazancıda bir yüksek okul açılması “ konusunun desteklenmesi ve takip edilmesi yanında, uzun süreden beri kurulmasını arzu ettiğimiz “ Kazancı Eğitim ve Kültür ve Yardımlaşma Derneği “ projesini hayata geçirmek gerektiğine inanıyoruz ve kasabadaki her kesimden ve  kuruluştan bu konularda destek bekliyoruz.
Derleyen : Av. Naci SÖZEN , Haziran 2007 / ANKARA
 

Bu haber 2398 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi