Kıbrıs Şehitleri Anısına…) Türk Milleti’nin bir ferdi ve Cumhuriyetimizin çağdaş bir vatandaşı olarak, bu gün için sahip olduğumuz, Millet, Vatan, Devlet, Bayrak, Bağımsızlık ve Cumhuriyet gibi Milli varlıklarımızı ve manevi değerlerimizi, bize bırakmış olan tüm aziz şehitlerimizi ve özellikle, kutlamaları sürmekte olan Kıbrıs Barış Harekatı şehitlerini, sonsuz rahmetler, saygı ve minnetlerle anıyoruz.
Kıbrıs Türkünü, Rum mezaliminden kurtarmak ve çağdaş dünyanın şerefli bir üyesi olarak, varlığını sürdürmeleri için yapılmış olan bu harekatta nice isimsiz kahramanlar ortaya çıkmış ve zaferler kazanılmıştır. Harekatın en sıcak günlerinde, İzmir Pilotaj Eğitim Merkezinde, öğretmenimiz olan Binbaşı Fehmi ERCAN, adaya görevlendirilmiş ve kara birlikleri eşliğinde ilerleyerek, yer hedeflerini, uçaklara tarif etmekle görevlendirilmişti. Kısa bir süre sonra şehit oluğu haberini almış ve tarifsiz bir üzüntü yaşamıştık. Ercan Havalimanı ismi, şehit öğretmenimizin anısına verilmiştir.
Kıbrıs Harekatı kahramanlarından biri de askerliğini komando olarak yapmak isteğiyle sevk alan ve sonrasında, bu harekata katılan askerlerden biride Ermenekli Ali Çavuş idi. Harekatın en şiddetli günlerinde şehit olanlar, adada tanzim edilen şehitliğe defnedilmekte, bazıları da imkanlar ölçüsünde, Anadolu’ya nakledilmekteydi. Değerli hemşerim/kardeşim Sayın Sacit EREN tarafından bana gönderilen, mezarı Kıbrıs’ta bulunan, bu aziz şehidimizin mezarının resmini görünce geçmişe ait anılarımı gözden geçirdim. Mezar taşında “ Ali KARPUZCU, Piyade Çavuş, ..7.1974, 47 “ yazıyordu. Belli ki, ilk harekatta şehit olmuş, adada defnedilmiş ve 47 sıralı şehit mezarına konmuştu.

Kıbrıs Harekatının hemen sonrasında göreve başladığım Konya’da, bu olaydan bir vesile ile haberdar olmuştum. Karpuzcu ailesi çok geniş ve Ermenek dışında yaşayan, bir çok iş kolunda başarı ile faaliyet gösteren bir aileydi. Ailenin bir kolu Ankara’da eczane deposu sahibi, diğer bir kolu da İstanbul’da triko, tekstil şirketleri sahibiydi. Yakın akrabam Sayın Hüsnü ALTINTAŞ, bu ailenin yakınıydı. Şehit Ali Çavuşun İstanbul’da yaşayan Karpuzcu ailesinin oğlu olduğunu anlatmıştı.
Ermenekli şehitlerin isimlerinin ve künyelerinin, Çanakkale şehitliği (İ. AYDOĞDU), Kore Şehitliği (A. ÜNLÜ), Afyon Şehitliğinde yazılı olduğunu biliyorduk. Hatta, Büyük Taarruz sırasında şehit olan bir kaç Ermenekli askerin, Alaşehir Şehitliğinde yattıklarını ve mezar taşlarında “ Ermenekli Askerler” yazılı olduğunu, arkadaşım Sayın Durmuş AKIN anlatmıştı. Sözün kısası, Ermenek ve çevresi insanı (Taşeli erleri), Filistin cephesinden Basra’ya, Sarıkamış harekatından Çanakkale Savaşına, Sakarya’dan Büyük Taarruz, Kore Savaşından Kıbrıs Harekatına ve son olarak da lanetlenmiş Bölücü Terör mücadelesine katılarak canlarını ve kanlarını feda etmişlerdir. Vatan ve Millet uğruna can veren bu aziz hemşerilerimizi (şehitlerimizi) rahmetle ve minnet- saygı ile anıyoruz…
Kıbrıs Şehitliği’nde mezarı objektiflere yansıyan, Ermenekli Piyade Çavuş Ali KARPUZCU’nun, yıllar önce haberdar olduğum, İstanbul’da yaşayan, Ermenekli Karpuzcu Ailesinin oğlu olduğunu düşünmekteydim. Aziz şehidimize Allah’dan sonsuz rahmetler, ailesine, sevenlerine ve tüm Ermeneklilere sabırlar ve selamlar sunuyorum….
Hatırlamakta fayda olduğu düşüncesiyle özetlemek isterim ki, Kurtuluş Savaşı sırasında, TBMM görüşmelerinde, seferi stokların azalması üzerine, cephedeki erlere, sabah kahvaltısında verilecek olan siyah zeytin sayısının 3 veya 5 adet olması konusunda şiddetli tartışmalar yapıldığını, Meclisin, Kayseri’ye taşınmasını teklif edenlere karşı duranların, “Ankara’da kalacağız ve düşman bizi burada, kurtuluş çareleri araştırırken bulacak “ sözleriyle karşı çıktılarını, genç kuşaklara anlatmak, vatana sahip çıkmalarını öğütlemek zorundayız..
Milletçe kutlamakta olduğumuz “Kıbrıs Barış Harekatı “ münasebetiyle, Milletimiz, Vatanımız, Bağımsızlığımız, Bayrağımız ve Cumhuriyetimiz uğruna, en değerli ve kutsal varlıkları olan canlarını, bedenlerini feda eden aziz şehitlerimizi sonsuz rahmet ve şükran duygularımızla bir kez daha anıyoruz, şehitler unutulmamalı, diyoruz…
Yazan (Derleyen ) : Av. Naci SÖZEN, 22.07 2011
Bu haber 3135 defa okunmuştur.