Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

03 Mayıs Türkçüler Günü

Naci Sözen

31 Mayıs 2010, 01:34

Naci Sözen

Geleneksel “03 Mayıs Türkçüler Günü “  geçen hafta, çok cılız törenlerle kutlanmış olup, birkaç toplantı ve düşünce açıklamasının ötesine geçmeyen bir hatırlama veya hatırlatmadan ibaret kalmıştır. Bu anlamlı günün kutlanması konusunda en kapsamlı toplantıyı, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı düzenlemiş olup,  toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Turan YAZGAN ve Prof. Dr. Orhan TÜRKDOĞAN ile Sayın İlham GENCER, yaptıkları konuşma ve takdimlerinde, özetle “ 03 Mayıs Türkçüler Günü, kendini Türk olarak hisseden ve Türk Milletinin mensubu sayan herkesin  bayramıdır ve bu yönüyle kutlu bir gündür. Anadili farklı bile olsa, Türk Milleti ile bütünleşen herkes; bizzat kendisi ayırım yapmadığı, etnik taassup göstermediği sürece, Türk kabul edilir. Kimsenin Türklüğünü ispat etmeye de ihtiyacımız yoktur. Biz Türklerde, ırkçılık tutkusu ve asabiyeti olmadığı için ırkçılık yapan herkesi kınarız ve hoş karşılamayız “  şeklindeki çağdaş Atatürk Milliyetçiliği ve Türkçülüğü kavramlarına vurgular yapan sözler söylemişlerdir.

            Yıllar önce okumuş olduğum Türk Tarihi Dergisi (1986, sayı.12, sayfa,74) ile ilgili notlarımı incelerken, Türk insanı, Türk toplumları ve Türk Devletleri için, her devirde kutsal sayılan ortak değerler olduğu açıklamasını gördüm. Kutlamakta olduğumuz Anneler Günü’nü de dikkate alarak, bu kutsal değerleri belirtmek istedim. Bu ortak değerler arasında en önemli olarak, aile, toplum (millet), toprak (vatan), devlet, bayrak, sancak, askerlik, su, ilim ve ilim adamları, adalet, dostluk ve yardımlaşma kavramları sayılmış, ayrıca, ana, baba, çocuklar, gençlere de ayrı bir önem verildiği belirtilmiştir. Bu değerlerin günümüzde bile çok önemsendiği ve gelecek kuşaklar tarafından da önemseneceği gerçeğinden söz ederken, halen, A.Ü. DTCF Çağdaş Türk Lehçeleri bölümünde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan, değerli Türkoloji Doçenti Dr. Bedri SARIYEV tarafından hazırlanan Türklerin Eski Aile Yapısına Bir Bakış başlıklı makalesinden de bilgiler aktarmaya karar verdim. Bedri Bey, Türkmenistan’ın Balkan Vilayeti, Gazancy (Kazancı) ilçesi doğumlu bir Kazancılı olup, Ermenek ilçesinde, 2004 yılında düzenlenen “Karamanoğlu Mehmet Bey, Tarih, Atatürk ve Türkçe “ konulu bilimsel toplantılara konuşmacı olarak katılmış bir kişidir. Kendisinin anlatımına göre, eski Türk boylarında “ Türküm, Türkün, Türkümdür. Türküm, Benim Görkümdür “  şeklinde bir tekerleme söylenirdi. Görküm, görkem kelimesinden gelmektedir. Bu tekerlemenin anlamı da” Türk olmak ve Türküm demek, benim güzelliğim, gururum, asaletim ve kahramanlığımdır “  demektir.

Doç Dr. Bedri SARIYEV tarafından yayınlanmış olan bu makalede, Türk toplumları ve devletlerinin en önemli kurumlarından birinin AİLE olduğu yer alır. Diğer bir deyişle, karı-koca, ana-baba, çocuklar, bazen yakın akrabalar olmak üzere, aynı çatı altında, yada aynı hanede yaşayan toplumun en temel ve küçük insan grubu veya kurumu aile olmaktadır. Eski Türklerde aile yapısının temelini, kerekü (gerege) denen ve günümüz Türkçesinde ev, öy, çadır anlamına gelen kelime oluştururdu. Türkmen Türkçesinde kullanılan kelimelerden örnekler “ öylenmek-evlenmek, öylendirmek-evlendirmek, öyli işikli bolmak-ev sahibi olmak, başını çatmak-evlendirmek, yaş çatınca-genç evliler, öyüni yıkmak-evini yıkmak, ugunı yekelemek- evini zayıflatmak şeklindedir. Kerekü (ev-öy-çadır) yapısı itibariyle üç ana kısımdan meydana gelir. Birinci kısım, Tarim (evin alt-ahşap kısmı), ikinci kısım, Tüynük ( ev-çadırın üst kısmı? Üçüncü kısım da Uk (Tarim ile Tüynük’ü birleştiren parçalardır. Türk aile yapısının temel unsurları da Erkek (evin temel taşı, çadırın dayanağı olan Tarim gibi), Kadın (Tüynük, üst kısım, aileyi gözetleyen, işleri yürüten) ve karı-koca ilişkilerini ifade eden Uk (ana bölümleri bağlamaya yarayan parçalar, çubuklar ve ipler) da üçüncü unsur olmaktadır. Görüldüğü üzere, Türk toplumlarında ailenin temel sembolü olan EV (çadır) ve evliliği ifade eden EVLENMEK fiili çok önemlidir. Bu kelime, Azerbaycan Türlçesinde,  evlanmak, Özbek dilinde üylanmak, Türkmen dilinde öylenmek, Türkiye de evlenmek, Uygurca da öylanmak şeklinde yer alır..  Türkmen Türkçesinde yer alan ninnilerden biri “ altmış başlı ak öyün yaraşıgı sallançak – altmış başlı ak evin bir güzelliği de beşiktir “  şeklindedir.

Türklüğümüzü, Türk olmanın güzelliğini, gururunu ve onurunu hiç çekinmeden söyleyelim, kalbimizde hissedelim ve kutsal değerlerimizi koruyarak, önemli günlerimizi sonsuza kadar kutlamak, dileğiyle..

Yazan :  (Araştıran) Av. Naci SÖZEN,   Mayıs 2010  /ANKARA

Bu haber 2243 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi