Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Naci Sözen

08 Mart 2021, 13:34

Naci Sözen

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Her yıl olduğu gibi, bu yılda, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”, ülkemizde ve bir çok ülkede, muhtelif etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu vesileyle, tüm Dünya kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, acı ve gözyaşının az, mutluluk ve gülücüklerin çok olduğu, sevgi ve barışın hakim olduğu nice günlere erişmelerini diliyoruz. Kutlamalar nedeniyle yapılan toplantılar, gösteriler ve yayınlanan bildirilerde, özellikle, kadınların şiddete maruz kalmaları ve kadın cinayetlerinin önlenemediği başta olmak üzere, kadınların toplumdaki statüleri, sosyal ve ekonomik pozisyonları, hak ve özgürlükleri üzerinde durulmaktadır. Bu kutlamaları, toplumumuzda yaşayan her on kadından altısının şiddete maruz kaldığı, töre cinayetleri dediğimiz olaylarda bir çok genç kızın bizzat aileleri tarafından katledildiği, diri diri toprağa gömüldüğü, sosyal, siyasi ve ekonomik hayatta, kadının geri plana atılmaya çalışıldığı gerçeklerini hatırlayacağız.

Türk kadını, Cumhuriyetimizin kuruluşu ile ve erkelerle birlikte, padişahın kulu ve tebası olmaktan kurtulmuş, vatandaş, birey, hukuk ve hak sahibi, talep eden, sorgulayan bir varlık olmuştur. Kadınlarımızın eğitim, meslek sahibi olma, çalışma hürriyeti, sosyal ve siyasi hakları, medeni nikaha sahip olma gibi insani haklara sahip olması yönünden, bir çok medeni ülke kadınlarından daha şanslı olduğunu görürüz. Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında kavuşurken, aynı yıl seçimlerde Ankaralı Bayan Satu Hanım (ÇIRPAN) milletvekili olarak mecliste yerini almıştır. Aynı dönemde kadın milletvekili sayısı 17 olarak gerçekleşmiştir. Dünyanın en medeni toplumu bildiğimiz İsviçre kadını bile bu hakları uzun yıllar sonrasında elde etmiştir.

Uluslararası Eğitim Merkezi’nde (Teksas/ABD) bulunduğum 1992 yılında, bir çok batılının, Türk kadınının, Arap ülkelerinin kadınları gibi olduğunu düşündüklerine tanık olmuştum. Eğitim ortamında, konuşmacı olduğumuz sırada, bana Türk kadının sahip olduğu statüyü sormuşlar ve alacakları cevabı da bildiklerini düşünüyorlardı. Türk kadınının statüsünü anlatmaya, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin başbakanı bir bayandır. Adı Prof. Tansu ÇİLLER’dir. Bayan bakanları da vardır “ diyerek başlayınca salonda bir uğultu koptu. Aldıkları cevap, onların bekledikleri cevap olmamıştı. Bayan ÇİLLER’i birkaç kişi hatırladı. Türk kadınının Medeni Kanuna göre nikaha sahip olduğunu, tek eşlilik, siyasi, sosyal ve çalışma haklarını elde etme dönemlerini, mühendislik, öğretmenlik, hekimlik, ziraat, ticaret, milletvekilliği, bakanlık dahil her iş ve meslek alanında görev aldıklarını örneklerle anlattım. Kadınların görev almadıkları makamlar olarak, uzun süre eleştirilen Valilik/Kaymakamlık konusunda gelişme olduğunu ve halen Muğla ili valisinin ilk kadın vali olarak görev yaptığını da anlattım. Takdim sonunda beni tebrik edenler oldu. Türkiye ve Türk kadını ile ilgili olarak öğrendikleri onlar için çok şaşırtıcı olmuştu.

Dünya kadınlar Günü kutlamalarında bir çok dilek ve temenni dile getirilir. Kadının toplum hayatının her alanında, yönetime katılımı, meclislerde yer almaları, erkeklere göre oranların yükseltilmesi istenir. Kadın Milletvekili sayısı dikkate alındığında, batılı ülkelerin gerisinde olduğumuz açıktır. Ekonomik özgürlüğüne kavuşmamış bir kadın için hayat zor demektir. Bekar, dul ve çeşitli nedenlerle yalnız yaşayan bir kadın için, hayatın ne kadar zor olduğunun görüyoruz ve yaşayanlardan dinliyoruz. Mahalle baskısı, sosyal yaygın baskı, çevre ve komşu kuralları gibi sınırları ve sonuçları belli olmayan bir çok kısıtlayıcı ve zorlaştırıcı etki söz konusudur. Baro Başkanlıklarında faaliyet gösteren Kadın Hakları Çalışma Gurubu kayıtları, hukuksal ve yasal haklarını arama konusunda, kadınlarımızın nice sorunlar yaşadığını göstermektedir. Ankara Adliyesinin koridorlarında bir birine sarılmış vaziyette ve ürkek tavırlarla dolaşan kadınların “ kadın hakları odası neresi? “ şeklindeki sorularıyla sıkça karşılaşıyoruz. Toplum hayatımızı düzenleyen hukuk kuralları ve kanunlarımız çağdaş dünya devletlerinin kanunlarından adapte edilerek uzun yıllar önce yürürlüğe konmuş olmasına ve günümüze kadar çok kez değişiklikler yapılmış olmasına rağmen, bu kanunları tam olarak uygulayamamışız. Kanunların çıkarılması ve sayfalarda yazılı olması başka, gündelik hayatımızda uygulanması ve benimsenmesi başka şeylerdir. Yasal kurallar yanında bir de fiili olarak geçerliğini koruyan kurallar söz konusudur. Bu duruma sayısız örnek verebiliriz. Medeni Kanuna göre resmi nikah zorunlu olduğu halde, nikahsız ve çok eşli yaşam yaygın olarak sürmektedir. Mecliste bulunan bir çok milletvekilinin bile, nikahsız ve çok eşli yaşam sürdüğü konuşulmuştur. Ankara çevresi köylerinde bile, kız çocuklarına hala mirastan pay verilmediğini bilen ve bu konuyla ilgili davaları takip etmiş bir kişi olarak, kırsal kesimlerde, köylerde ve ağalığım geçerli olduğu yörelerde, kadınların nice zorluklar içinde olacağını tahmin edebiliyorum.

Kadınların statülerinin yükseltilmesi, hak ve menfaatlerinin korunması, yönetime katılımlarının artırılması, eğitim ve sağlık hizmetlerinden azami olarak faydalanmalarının sağlanması, kadın ticareti ve istismarının önlenmesi, şiddete dayalı yaralanma ve ölümlerin önüne geçilmesi dahil olmak üzere, kadının iyiliği, mutluluğu ve refahı gibi konularda yapılacak iyileştirmelerin, erkekler tarafında yapılması gerektiği de ayrı bir çelişki teşkil etmektedir. Devlet korumasına alınan ve koruma isteyen bir çok kadının öldürüldüğünü unutmayalım. Tüm kadınlara mutlu, sağlıklı ve başarılı nice yıllar dileriz..

Yazan: Av. Naci SÖZEN, ANKARA

Bir Kadın Dünyayı Değiştirir: Yaşayan en yaşlı bayan öğretmeni analım ;
1917 doğumlu Hayriye Uludoğan, Ankara Kız Teknik Öğretmen Okulu ilk mezunlarından (1937 mezunu), Atatürk dönemi öğretmenlerinden.. Ankara Olgunlaşma Enstitüsünde uzun yıllar öğretmenlik yapmış. Atatürk meclise gidiş ve Çankaya dönüşlerinde okullarının önünden geçerken aracı durur ve okulu gezer, sınıflarda öğrencilerle sohbet edermiş. Siren sesleri kortejiyle okul önünden geçtiğinde tüm okul balkonlara çıkar alkışlarla ve el sallayarak sevgilerini sunarlarmış. İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi kraliçe Süreyya’ya çanta hediye ederken resmi çekilip yayınlanmış. İsmet İnönü nün eşine elbise provası yaparken de resmi varmış. Öğretmenliği 44 yıl sürmüş ama hala öğretmenliğe doyamadım diyor.

Atatürk’le geçen saatleri de hiç unutamamış.. Aslında ben emekli İngilizce öğretmeni emekli Sevil Can ile tanışmak için gitmiştim. İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsünü 1968 yılında bitiren bayan öğretmenimiz Atatürk Deneme Lisesi, Erzurum Atatürk Lisesi, Kırıkkale Sanat Lisesi, Ankara Kurtuluş Lisesi Ve Ankara Çankaya Lisesi öğretmenliğini takiben 1992 yılında emekli olmuş. Sohbetimiz sırasında en yaşlı öğretmen olarak annesinin de yanlarında olduğunu öğrenince bu tarihi tanışma gerçekleşti. Sevil hanımın eşi emekli kurmay albay, Kore ve Kıbrıs savaşları gazisi, 58 yıl devlet hizmetinde bulunmuş sayısız madalya, rozet, berat ve şilt almış bir gazi olan sayın Şinasi Can beydi. Duvarlarındaki resimleri kendilerinin yaptıklarını duyunca hayranlığım arttı. Bu millet ve devletin aydınlanması, yücelmesi ve çağdaşlık yolunda ilerlemesi için emek, zaman ve akıl harcayanlara şükranlarımızı sunarım.

Naci SÖZEN

Bu haber 595 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi