Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Arazilerimiz Bir Günde Nasıl El Değiştirdi

Naci Sözen

05 Temmuz 2020, 16:13

Naci Sözen

Kazancı Coğrafyasının Tarihsel Sahipleri – (3)
(Arazilerimiz Bir Günde Nasıl El Değiştirdi ? )

Kazancı coğrafyası ve çevresindeki köylerde bulunan, ekilebilir tarla, bağ ve bahçelerden oluşan yaklaşık 100 parçadan fazla arazinin, Anamurlu Beylerin tapulu mülkiyetinden, Ermenekli Ağaların fiili hakimiyetine (zilyetliğine) bir günde nasıl intikal ettiğini araştırıyoruz. Ermenek Adliyesinde, kaybolan arazilerini arayan Anamur Beylerinin son kuşak torunlarından Ali Bey ile yaptığım görüşmeler doğrultusunda, bir ay sonra, ayrıntıları dinlemek için Anamur çarşıdaki işyerinde kendisini ziyaret ettim. Dinlediklerimi, süratli bir şekilde ve kısa notlar halinde aşağıdaki haliyle kayda geçirdim.

Anamurlu Abdülkerim Bey sülalesi (Şıh /Hacı Ali Beyler), kendilerine verilmiş olan padişah fermanları ve zenginlikleri sayesinde uzun dönemler Taşeli bölgesinde hakim bir konumda kalmışlardır. Osmanlının dört cephede savaştığı son dönemleri ile Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sürecinde, cephelere asker sağlamak için tüm erkeklerin askere alındığı zamanlarda, nüfuzlarını kullanan Beyler, istedikleri yakınları ve ırgatlarının askerden kaçması ve saklanmasına yardım ettiği söylentileriyle tepkiler çekmeye başlarlar. Beylerde biri, bu nedenle karakola götürülerek sorgulanır ve birkaç gün sonra ölür. Bu ölümün darp nedeniyle meydana geldiğini iddia edenler de olur. İşte, bu kritik günlerde tüm beyler için aynı söylentiler yayılır.

Yazlarını Kazancıda geçiren Bey, Gökçeler Mahallesinde bulunan bir tarlasını vererek çok iyi bir at alır. Bu doru atla Anamur sokaklarında, şimdiki patronların mercedes otomobillerle hava attıkları gibi dolaşıp hava atmaktadır. Devlet yetkilisi, bu durumdan rahatsız olur ve ağanın atına el koyarak posta aracı olarak kullanmak ister. Ağanın direnmesiyle başlayan çekişmeden üst makamlardaki kişileri devreye sokan Ağa galip çıkar ve atını devlet hizmetine vermez.

Bu nazik durum henüz unutulmamış ve devlet görevlilerinin Bey hakkındaki olumsuz tavırları kaybolmamış iken, bizim Bey, kötü gidişlerin fitilini ateşleyecek olan tarihi bir hata yapar. Yöresinde, şana, şöhrete, gösterişe ve güzel kadınlara dükün olduğu bilinen Beyimiz, yaşı 70 üzerinde olmasına rağmen, orta halli bir ailenin genç ve güzel kızını, 3-4 tane eşlerinin üzerine kaçırır. Kızın ailesi şikayetçi olur, tüm uzlaşma teklifleri ve rüşvetleri geri çevirir. Kızın bir yakını adliyede memurdur. Uzlaşmayı bu kişinin önlediğini ve aleyhine şikayetleri yönlendirdiğini düşünen Bey, bu kişiyi ölümle tehdit eder. Bu memur, yazdığı bir mektuba “ bu günlerde öldürülürsen, katilim Anamurlu …. Beydir “ kaydını da düşerek zarfı masasının çekmecesine atar.

İlçede bu gergin ortam devam ederken, kızın akrabası memur bir sokakta ölü bulunur. Masasından çıkan mektup okununca Ağa tutuklanır ve Silifke hapishanesine kapatılır. İşte, bu olay sonrasındaki tutuklanmadan itibaren, Kazancıya hiç bir Anamurlu Bey gelmemiş ve arazileri idare etmemiştir. Hapisten kurtulmasının zor olacağını anlayan Bey, yaşlı olmasından da kaynaklanan kaygıları nedeniyle kurtuluşu için kendi aklınca bir çare aramaya başlar. Bu sıralarda Ermenekli Ağalar ve bir çok Ermenekli Ankara’da çok etkilidirler. Hükümetler katında taktir ve taltif görmektedirler. Elektrik santralı için hükümet kararnamesiyle motor ithal kararı bile çıkartabilmektedirler. Bu dönemlerde, Anamurlu Beylerden bir kız, Ermenekli Ağalara gelin gitmiş ve akrabalık bağları da kurulmuştur.

Silifke Hapishanesinde yatmakta olan Beyimiz, Anamur’daki karısını yanına çağırır. Hapisten kurtulması için bulduğu çareyi anlatır. Elinde tuttuğu listenin birinde, Kazancı ve çevresindeki arazilerinden yaklaşık 40 kadarı, diğerinde ise 60 kadarı, mevkileri ve özellikleriyle birlikte sıralanmıştır. Hanımına, Ermenek’e gidip akrabaları olan Ağalar ile görüşmesini, hapisten kurtuluşu için Ankara dahil her yerle irtibat kurmalarını, ne pahasına olursa olsun, kendisini hapishaneden kurtarmalarını söylemesini ister. Bu işin karşılığı olarak da, ilk listede yer alan 40 civarındaki arazinin sahipliğinin (mülkiyeti) Ağalara verildiğini, kalan 60 civarındaki arazinin de şimdilik kullanılması, ortakçılara verilmesi, ürünlerin alınması dahil yönetimini onlara devrettiğinin bildirilmesini ister.

Anamurlu Beyin hanımı ve adamları Ermenekli Ağaların yanına gelir, arazi listelerini verir ve Beyin isteklerini iletirler. Bu görüşmeyi takip eden süreç içinde, iki listedeki tüm araziler Ermeneklilerin sahipliğine geçmiş olur. Anamurlular bir daha bu bölgelere gelemez, arazilerle ilgilenemezler. Yaklaşık 150-200 yıllık tapuları olan bu araziler senetsiz ve tapusuz bir günde el değiştirmiş olur. Bu arada, 1960’lı yılların sonunda gelindiğinde, Ermenekli Salim Ağanın bir kızı da, Anamurlu Beylerin oğlu Doktor Kemal Bey ile evlenmiş ve akrabalık çift taraflı pekiştirilmiştir. Bu dönemlerde, koskoca Beylerin, bir kaç köy arazisinin peşine düşmesi ve akrabalarına soru sormaları elbette şanlarına yakışmazdı.

Bu olaylardan sonra, geçen bunca uzun zaman içinde, arazilerle ilgili bir talep veya geri verme olmamıştır. Nihayet, 2000 yılından itibaren yöremizde kadastro tespit çalışmaları başlayınca, arazi tapularının hala Anamurlular üzerinde olduğu ortaya çıkar. Yaşanmış olan dramatik olayları büyük annesinden dinlemiş ve arazi listelerini de ondan almış olan Ali Bey, önce tapuları tercüme ettirir. Mirasçıları yurt genelinden toplar ve vekaletlerini alır. Kazancı ve çevre köylere gelerek tapulardaki yerleri görmek ister. Yanına Mıdışın Ahmet’i (Şarlo) alır ve yerleri görür, Kazancı Belediye binası ve çevresi dahil bir çok ev ve bahçe elindeki tapuların içindedir. Bir çok yer, zaman içinde satılmış ve yapılaşma olmuştur. Köylülere geçmiş olan yerleri geri almanın adil olmayacağını ve de zor olacağını gören Ali Bey, sadece, Ermenekliler elinde kalmış olan az sayıda araziyi geri alabilmek için bir hukuk savaşına girişir. Bu arazilerden en önemlisi Tepecik batısındaki 50 dönümlük Çukur adıyla bilinen bağ-tarla idi. Belicekgoz mahallesinde ve çevresinde bazı arazilerin aynı konumda olduğunu ve mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini anlatıyordu.

Kazancı arazilerinin zaman içinde nasıl el değiştirdiğini bu üç bölümlük yazı dizimizde özetlemeye çalıştık. Arazilerimizin kadastro tespitlerinin tamamlandığı günümüzde, Anamurlulara ait olmak üzere, Körkuyu ve Güğül tepesi çevresinde az sayıda tarlanın kaldığı, Akyokuş aşağısında hiç arazileri kalmamış olduğu bir gerçektir. Ermenekli Salim Ağalara ait olmak üzere ise, Merkez çevresi, Tepecik ve Gökçeler mahalleleri civarında az sayıda arazi vardır. Arazilerimizin tamamına yakını gerçek sahipleri olan Kazancılıların mülkiyetine geçmek üzeredir. Bu noktada, bir hususun da altını çizelim. Kırkkuyu yaylasındaki Kazancı tarlaları, uzun yıllardır ekilip biçilmemekte ve bazı tarlalar, sahipleri tarafından, Gökçekent köylülerine satılmaktadır.

Kazancı arazileri, genişliği, yayla-sahil konumu ve suyu ile verimliliği dikkate alındığında, baraj sonrası, yörenin en geniş ekilebilir arazisi olacaktır. Bu durum, Ermenek, Karaman ve Ankara dahil her kademede konuşulmakta ve hesaplarda yer verilmektedir. Baraj gölü, tahıl ekilebilir arazinin yüzde 36 oranında bir araziyi yutacak ve hiçbir yeri su altında kalmayacak olan Kazancı arazisi kıymete binecektir. Bu hususlar, Kazancılıların üzerinde hiç durmadıkları hususlar olup, göl manzaralı yazlık evler yaptırmak isteyen yabancılar, bizim, Kızıltaş, Teveklik, Elmalı Oluk, Dinek ve Toros civarlarındaki uygun arazileri sürekli incelemektedirler. Bu önemli hesap konusunu da belirtmiş olalım.

(Gelecek Sayıda ; “ Coğrafyamızın Bitki Örtüsü “ konusuna devam edelim.
Derleyen : Av. Naci Sözen
25 Haziran 2008 / ANKARA

Bu haber 556 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi