23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
COŞKU İLE KUTLANIYOR
Bu gün 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Milli Egemenliğimizin, padişahtan halka (Millete) geçişinin simgesi olan TBMM’nin açılışının 96. yıldönümünü büyük bir gururla ve coşku ile kutluyoruz. Aslında, gönlümüzce ve olması gerektiği şekilde kutlayamıyoruz. Gazetelerimizden biri “ Bu gün 23 Nisan, Hüzün Doluyor İnsan..” başlığını atmış.. Bu günü kutlarken, üzüntümüzü sadece bir “hüzün” ile ifade edebilmek mümkün değildir. Çünkü, bölücü ve hain terörün şehirlerimizi sardığı ve her gün şehit cenazelerin kalktığı, göz yaşlarının sel olduğu, evlere kor ateşlerin düştüğü, bölücü militanların şehirlerimizde sergilediği ayaklanma, isyan, başkaldırma, yakma, yıkma, kırma ve yok etme eylemleri, şanlı Bayrağımızın gönderinden haince indirilerek yere atıldığı ve terör uzantılarının bu yüce meclis içinde yer aldığı bu günlerde, 23 Nisan’ı, büyük bir coşku ile kutlamak mümkün olmayacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Ulusal Egemenliğimizin temelini teşkil eden Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) destanımızı ve bu mücadeleyi gerçekleştiren kahramanları unutmamak için hiç olmazsa Milli Bayram günlerinde hafızalarımızı yoklayalım. Ulusal Egemenliğimizin kazanılması ve korunması yönünden, bu gün, yani, 23 Nisan 2016 günü, Milletçe, 96. yılını kutlamakta olduğumuz bayramımızın, artan bir coşku ile, sonsuza kadar kutlanmaya devam edilmesini diliyor, herkesin bu yüce bayramını gönülden kutluyoruz. Sonuç olarak, 23 Nisan günleri, Kurtuluş Savaşımızın temeli olması, Milli Egemenlik ve Bağımsızlık gününü hatırlatması, Vatan, Millet, Devlet ve Bayrak gibi kutsal sayılan değerlerimize olan sevgimizi pekiştirmesi yönlerinden bizler için çok önemli bir gündür.
Bilindiği üzere, 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM (ilk ve kurucu meclis) açılmış ve yurt genelinden seçilmiş olan 115 vekille toplanmıştır. 1921 yılında çıkarılan, 23 Nisan Gününün Milli Bayram Olmasına Dair Kanun ( Hakimiyet-i Milliye Kanunu) ile egemenliğin padişahtan halka geçtiği tüm dünyaya ilan edilmiştir. Bu bayram Milletimizin ilk MİLLİ Bayramı olma özelliğini de taşır.
Bu meclis ki, düşmanın dört bir yandan yurdumuzu işgale ve yağmaya başladığı sırada toplanmış ve Kurtuluş Savaşını yöneterek zafere ulaştırmıştır. Bu kurucu ve öncü meclisin üyelerinden biri, Ermenekli hizmet öncülerinden olan merhum Hulusi Bey (GÖKSU) olup, 1. Dönem TBMM’ne Konya Milletvekili olarak girmiştir. Hulusi Bey, 1873 yılında Ermenek’te doğmuş, iki dönem Belediye Başkanlığı yapmış, 1920 yılında Konya Milletvekili (Mebusu) olarak Ankara’daki tarihi mecliste görev almıştır. Belediye başkanıyken, 1946 yılında vefat etmiştir. Ortaokul Müdürümüz Merhum M. Adnan GÖKSU, Danıştay Birinci Başkanlığından emekli merhum Rıza GÖKSU, Konya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Burhan GÖKSU ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Rıfat GÖKSU çocuklarıdır. Görüldüğü üzere, 1940’lı yılların zor şartlarında oğullarının hepsi üniversite mezunu olmuş ve ülkemize, eğitim, sağlık, hukuk ve yönetim alanlarında çok önemli hizmetler vermişlerdir. Anıtkabir’de bulunan 1. Meclis Üyeleri tablosunda resmi vardır.
Bu bayram, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda yetim ve öksüz kalmış çocukların eğlenmeleri, bir bahar şenliği ortamında mutlu bir gün geçirmeleri için çocuklara hediye edilmiş, yer yüzündeki ilk Çocuk Bayramı olma özelliğine de sahiptir. Ulu Önder ATATÜRK, 1933 yılında çocukları makamlarına kabul etme geleneğini başlatmış olup, bu gelenek halen devam etmektedir.
Bu MİLLİ Bayram, 1979 yılından itibaren UNESCO’nun da desteğiyle dünya çocuklarını kapsayacak şekilde genişletilmiş ve her yıl ülkemize gelen çok sayıda ülke çocuklarıyla uluslar arası bir boyut kazanmış ve Uluslar Arası Çocuk Şenliği niteliğine ulaşmış bulunmaktadır.
Tarihimizi bilmediğimiz, okuma alışkanlığımızın az olduğu ve hafızamızın zayıflığı gibi eleştirileri haklı çıkarırcasına, toprak bütünlüğümüzü ve Milli varlığımızı tehdit eder seviyeye gelmiş olan bölücü terör ve kutlanamayan Milli Bayramlar, dilimize, kültürümüze, tarihimize, cumhuriyet, ATATÜRK ve kahramanlarımıza karşı cereyan eden saldırılara karşı ilgisiz ve bilgisiz davranmayı ısrarla sürdürüyoruz.
Sonuç olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının ve Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milli iradenin hayat bulduğu bu günün MİLLİ BAYRAM ilan edişinin 96. gurur yılında, herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tekrar candan kutlar, bu bayramı bize armağan eden başta ATATÜRK olmak üzere tüm silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve gazilerimize saygı ve şükranlarımızı sunarız.
Yazan / Derleyen ; Av. Naci SÖZEN, 23 Nisan 2016 /ANKARA
Bu haber 1481 defa okunmuştur.