Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

ERZURUM KONGRESİ’NİN 104. YILDÖNÜMÜ KUTLANIYOR.

Naci Sözen

23 Temmuz 2023, 22:06

Naci Sözen

ERZURUM KONGRESİ’NİN 104. YILDÖNÜMÜ KUTLANIYOR.

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kurulması sürecinin temel taşlarından biri olan Erzurum Kongresi 104. yıldönümü Türk Milletine kutlu olsun.

Bu kongrede yaşanan ve sürecin en kritik anlarından biri kabul edilen olayı ünlü devrim tarihçimiz Karamanlı Prof Cemalettin Taşkıran hocamızla yaptığımız görüşmeler ve birlikte katıldığımız toplantılarda dinlediğimiz kritik olayı özetleyelim. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Ordu Müfettişi göreviyle Anadolu’da görevlendirilmiş ve Samsun’a çıkmıştır. Aklında düşmanları vatanımızdan kovmak için mücadele başlatmak fikri vardır. Erzurum Kongresi toplanırken Osmanlı Padişahlığına istifasını gönderir ve sivil kıyafetlerini giyer.

Kongre hazırlık çalışmalarını arkadaşlarıyla birlikte yürütürken, odaya elinde bir telgraf olan haberci girer. Telgraf mesajını Atatürk’e uzattığı sırada, karşısında sivil giysili komutanı görür. Durakla “siz istifa etmiştiniz bu mesajı size veremem “ der. Tam bu sırada, bölgedeki Kolordu Komutanı olan Orgeneral (Şark Fatihi, Yetimlerin Babası olarak anılan) Karamanlı Kazım Karabekir bahçede, yanında silahlı muhafızlarla birlikte girişe yürümektedir.

Atatürk ve silah arkadaşları bir an düşünür. Atatürk “çocuklar istifa etmekte acele mi ettik acaba” der. O ana kadar Kazım Karabekir paşa ile hiçbir irtibat kurulmamıştır. Gelişinin amacı nedir? İstanbul’un tutuklama emrini uygulamak için geliyorsa ne yapılacaktır? Emirlerinde hiçbir kuvvet yoktur. Karamsar bir hava etrafı sarar. Oradakileri ve Mustafa Kemal’i tutuklamak için geliyorsa ne yapılacaktır ? Cevabı zor bir soru olarak zihinlerde kalıyor.

Kazım Karabekir Paşa odaya girer. Atatürk’e selam verir ve “ordum ile beraber emrinizdeyim paşam” der. Bu sözleri duyan Atatürk ve bir avuç silah arkadaşı derin bir oh çekerler. Çalışmalara hız verilerek devam ederler. İşte Kurtuluş Savaşı yolunda yaşanmış olan bu kısa zaman “en kritik an” olarak anılır.

Bu süreçte görev alan kahramanların hepsini saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Yazan : Av. Naci SÖZEN, 23 Temmuz 2023

**********************************************************************

Atatürk ve Türk Milleti düşmanlarının küçümsemeye kalkıştıkları ve “Keşke Yunan Kazansaydı” sözünü söylemeye kadar varan hainlere inat, Vatanımızın bölünmesi için, bir tesadüf ki, Temmuz 1914 ayında Erzurum’da gizlice yapılan Ermenilerin “Taşnak Partisi 8. Kongresi” konusunda yıllar önce yayınlamış olduğumuz yazıyı da ders alınması, düşmanlarımızın nasıl fırsat gözledikleri, ne ihanetler ve oyunlar içine girdiklerini görelim, vatanımıza, tarihimize, kahramanlarımıza ve bayrağımıza sahip çıkalım aşağıya ekliyoruz. N.S.

ERZURUM KONGRESİ , KURTULUŞ SAVAŞI VE ATATÜRK

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 23 Temmuz 1919'da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı dönemde, Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasını sağladı

Kurtuluş mücadelesine Erzurum'dan devam eden Atatürk ve silah arkadaşları, ülkenin kurtuluşuna giden yolu 23 Temmuz’da yapılan Erzurum Kongresi ile açmıştır. Ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre olması ve Millî Mücadele'nin rotasının çizilmesi açısından Erzurum Kongresi büyük önem taşımaktadır.

23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi Millî Mücadele Hareketinin kilit noktalarından birisi olmuştur. 9 Temmuz 1919’da askerlik görevinden istifa eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 23 Temmuz 1919'da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı dönemde, Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolda ilk adımı atmıştır.

104. yılını gururla kutladığımız bu tarihi Kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, “Vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği, Kuva-yı Milliye’yi amil ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.” ilkeleriyle bütün cihana ilan edilmiştir. Erzurum Kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve İstiklal Savaşı bu şehirden başlatılmıştır.

Erzurum Kongresi, istiklal mücadelesinin hedeflerinin ve ilkelerinin tespitinde belirleyici rol oynayan, milletin özgürlük yolundaki azim ve kararlılığını tüm dünyaya duyurarak Cumhuriyete uzanan yolun temel taşlarından biri olmuştur.

Bu bağlamda; Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum ki çalışmaları sırasında mücadelenin seyrini değiştirecek, gelişmeler yaşanmıştır. Atatürk’ün askerlik görevinden istifa etmesi, artık sade bir vatandaş olmasına karşın, bağımsızlık sevdalısı yiğit Dadaşların onu bağrına basmaları ve ardından yürümeleri, daha da önemlisi, 9. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın burada, kolordusu ile emrinde olduğunu beyan etmesi, milletimizin kaderini değiştiren muhteşem tarihi dönüm noktaları olarak kayda geçmiştir.

Duygulu, asil bir ruh ve çok güçlü bir inançla vatan ve milletimizin kurtuluşuyla ilgili köklü kararlar alınan kongrede özellikle bütün dünyaya karşı Aziz milletimizin varlık ve birliği gösterilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ da Erzurum Kongresi’nde ülkemiz için alınan en önemli kararları hatırlatma gereği duymuş ve de bu kongreden büyük bir övgüyle bahsetmiştir.

Erzurum Kongresi’nde sadece bu bölgenin değil, aslında milletimizin kaderini tayin eden kararlar alınmıştır. Zaferin ilk adımı, bağımsızlığın kapısı olan Erzurum Kongresi kararları Türk milletinin azim ve kararlılığının bir örneğini teşkil etmektedir. Yüce Türk milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye, Erzurum halkı, büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.

Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Erzurum Kongresi delegelerini, Komutanlarımızı, fedakârlığını her alanda esirgemeyen Aziz Erzurum halkının bu mutlu ve tarihi gününü içtenlikle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Derleyen : Av. Naci Sözen, (Em.Hv.Kd.Alb) 2 3 Temmuz 2023
NOT Merak edenler için Erzurum Kongresi hakkında ayrıntılı bilgileri ve Ermenilerin Erzurum 8. Kongresi yazısını ve kongre konusunda uzun bir değerlendirme yazısını eklerdeki metinlerde bulabilirler

Bu haber 202 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi