Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Dünyanın Göz Bebeği Taşeli Bölgesi

Hasan Köksoy

12 Mart 2021, 22:49

Hasan Köksoy

Fatih Sultan Mehmet 1460 yılında, Bartın İlimizin Amasra İlçesini Cenevizlilerden almaya giderken Amasra’ya üç kilometre kala Amasra’yı ilk gören yer olan bakacak mevkiinde yanında bulunan vezirine
“Lala Çeşmi Cihan Bu Mu Ola (Dünyanın göz bebeği burasımı)” diyerek hayranlığını dile getirmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Karamanoğulları Beyliğine son vermek için Ermenek İlçemize Gedik Ahmet paşa emrinde Osmanlı Ordusunu gönderdi.
1466 yılında yapılan bu sefere Fatih Sultan Mehmet kendisi katılmış olsaydı eminim, Amasra için söylemiş olduğu Çeşmi Cihan sözünü geri alır ve Ermenek için söylerdi.

Adeta bir Cennet, nefes alınabilecek yaşamınıza yaşam katacak eşsiz bir yer olan Karaman İlimizin Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla İlçelerini içine alan Taşeli bölgesi… Dünyanın göz bebeği, merkezi ve kalbinin attığı yerler.

Dünyamızda elbette birçok güzellikler var ama hiç biri Taşeli bölgemiz gibi bütün özellikleri bir arada bulundurmuyor. Turkuaz gölleri ve nehirleri,
Zengin maden yatakları, mağaraları,
Her yerden fışkıran o şifalı suları,
kanyonları, dağları, tepeleri, yaylaları,
Roma yolları,
antik su kanalları, köprüleri, hanları, hamamları,
kaya mezarları,
camileri, kiliseleri, evliyaları,
mitolojik efsaneleri,
endemik bitki yapısı,
yaban hayvanlarının çeşitliliği, halk hikayeleri ile bütünlük kazanan eşi benzeri olmayan böyle bir yer dünyada yok. Adeta Dünyada bir Cennet buralar.
Bizler o kadar şanslıyız ki Dünyanın Cenneti ve kalbi Karaman İl sınırlarımız içerisinde bulunan Taşeli bölgemizde yaşamaktayız. Buraların havasını içine çekmek şifalı sularından içmek her insana nasib olmazken bizler içinde yaşıyoruz. Elimizdeki bu hazinenin kıymetini ve değerini bilelim, ona sahip çıkalım, onu koruyalım..

Ermenek İlçemiz Karamana 113 kilometre mesafede ortalama bir buçuk iki saatlik bir zaman süresinde ulaşabileceğiniz bir mesafededir. Coğrafi olarak stratejik bir konumda olan bölgemiz Toros dağlarının göğe yükselen konumunda bulunmaktadır. Ulaşılmaz sarp kayalıkların ve geçitlerin bulunması bölgeyi bütün dönemlerde önemli kılmıştır.
İnsanların kendini koruyacağı ve sığınacağı adeta doğal bir kale olmuştur. Karamanın her yerinde olduğu gibi Taşeli bölgesinde de
Bal-Kar/Hazar Türkleri,
Luviler, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Romalılar,
Bizanslılar,
Selçuklu ve Karamanoğulları dönemlerine ait bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır.
M.Ö. 10.000 yıllarına dayanan bir geçmişi olan bölgemiz gizemleri ve sırlarıyla çözülmeyi bekliyor.

Türkiyenin en yüksek ve dünyanın sayılı barajlarından olan 218 metre yüksekliğindeki turkuaz rengiyle Ermenek barajı ve gölü Taşeli bölgesine değer kattı.

Ermenek Konya İline 197 km., Antalya İli Alanya İlçesine 131 km mesafededir. Ulaşım ve birçok şehrimize olan mesafesi yakın olan İlçemiz ve bölgemiz ileride projeleriyle merkezi bir konuma ve öneme sahip olacaktır.
Taşeli bölgesinde
Milli Park alanı ve içerisine yapılacak olan hayvanat bahçesi
zengin eserleriyle içini dolduracak dünyayı etkisinde bırakacak bir bölgesel müze,
Kanyonlar arasında yapılacak teleferikler,
kamp alanları,
Nadire Kanyonunda dağın zirvelerine kadar çıkan tekne turlarının düzenlenmesi
Bu kanyon üzerinde bölgeye mal olmuş efsanelerden çıkan İlluyanka ve Medusa’nın dev maketlerinin yerleştirilmesi,
av turizmi projeleri yapılması,
mağara turizmi projeleri,
ormanın ve Göksu’nun birleştiği bir alanda çok amaçlı hem yarışmalara hem de etkinliklere cevap verebilecek macera(survıver) ve spor parkı yapılması,

Zeyve Pazarı zenginleştirerek bölgesel bir Pazar haline getirerek piknik alanını genişletmek,
masallara ve efsanelere konu olmuş halk hikâyelerinin animasyon filmlerinin yapılması
Gibi birçok projeyle dünyanın kalbinin attığı Taşeli Bölgemizi, dünyaya tanıtabiliriz.

Kardelen çiçeğinin Türkiye’de sadece Taşeli Bölgesinde yetiştiğini biliyormusunuz,
Pekâlâ, o lezzetine doyum olmayan mantarlara ne demeli.
Cesur, zeki, çalışkan ve lider ruhlu insanları olan bölgemiz okuma yazma oranında yüzde yüzü yakalamış durumda.
Bölgenin folklor kültürüne dayalı hikayeleri de o kadar çok ki hangi birini anlatalım.
Ormanda ayı’nın saldırısından kurtulmak için “Allaha beni kuş et” diye dua eden genç kızın Ayı Beleni efsanesi,
Uzayan Kiriş Söylencesi,
Arzu ile Kamber,
Çığralı Efsanesi,
Yurt Dağının Gelinliği,
Altıntaş Efsanesi,
Kral Kayası Efsanesi,
Dört Sağır,
Ayı-Tilki-Tekaüt Goca masalı,
Gelin Kayası,
Uçan Gelin Hikayesi gibi yüzlerce hikaye halk tarafından anlatılmaktadır.
Bu halk hikayelerinin çizgi film yada animasyon film şeklinde projeleri yapılırsa eminim Türk kültürü açısından bir arşiv olacak, hem de çocuklarımız bu kültürle tanışmış olacak.

Taşeli Bölgesinde, sayısız küçüklü büyüklü o kadar çok mağara var ki bunların çoğuna hala keşfedilemedi, bilinenlerden çoğuna girilemedi. Taşeli dünyanın kalbi dedik ya bunu boşuna söylemiyoruz.

Bölgemiz bence dünyanın merkezinde…
Yeşildirek Mağarası başli başına dünya harikası,
Maraspoli Mağarası
3750 metre uzunluğuyla içinde nehri olan, sarkıtları olan, şifalı suyu olan, su değirmeni olan Ermenek İlçemizin elektrik enerjisini ve su ihtiyacını karşılayan dünyadaki elle gösterilir mağaralardandır.
Ermenek’teki mağaralar eskiden bir han gibi kullanılmış, dönemlerine göre kimi zaman ibadet yeri, kimi zaman yabani hayvanlardan korunma yeri, kimi zamanda bir yaşam alanı olmuştur. Hemen hemen her mağaranın içinde su kaynakları, havalandırmalar ve yaşam alanları mevcuttur.

Bölgede hala bulunmayı bekleyen, sırlarının çözülmesini bekleyen mağaralar vardır.
Bölgede bulunan Tol Medrese kendi alanında bir şahaser. Burada eğitim öğretim verilmiş dervişler, bilim adamları yetişmiş, astronomi çalışmaları yapılmış çok amaçlı kullanılmış bir medresedir. Karamanoğulları döneminde yapılan medresede farklı bir mimari yapı tasarlanmıştır.

Taşeli Bölgemizde, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve Karaman Müzesi iş birliği ile 2014 yılında kazılar yapılmış ciddi anlamda kazanımlar elde edilmiştir.

2020 yılında, aynı zamanda hemşerimiz olan Selçuk Ecza Deposu Sponsorluğunda üç ayrı yerde kazı çalışmalarına başlanılmış olup, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

Ben her zaman diyorum, bu Cennet vatanda yaşıyoruz fakat gizemini çözmek için parmağımızı dahi kıpırdatmıyoruz. Bilim adamlarımız ve bütün alanlardaki teknik personelimiz bu on bin yıllık geçmişi ellerine alıp kalburdan geçirmeleri gerekiyor.
On bin yıl önce yaşayan insanlar 2500 metreye su kanalıyla su taşıdıysa, buldozerin dahi sökemeyeceği yol yaptıysa, kayaları oyup mezar odası yaptıysa kusura bakmasınlar biraz kendimize dönüp bakalım.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İsmet ÖZTÜRK

Şimdilik Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü-İsmet ÖZTÜRK’ün yazısını burada sonuçlandıralım..
Yazının devamını bir sonraki yayınımızda “ Tarih Öncesi Dönemlerde Taşeli Bölgesi” bir göz atacağız…

Bu haber 719 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi