Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Tarihi Ören Yerlerimiz

Hasan Köksoy

27 Mayıs 2010, 13:58

Hasan Köksoy

http://www.karamankultur.gov.tr resmi sitesinde belirtilen Kazancı Beldemizin sınırları içresinde gösterilen ve SİT alanı olarak koruma altına alınan Dinek Kulesi Öreni ve Alain Öreni yerlerine sahiplenelim. Geçmiş dönemlerde define avcıları tarafından talan bu yerleri artık her ne pahasına olursa olsun koruyup kollamamız gerekiyor. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkalım. Ayrıca ören yerleri ile ilgili bilgiler için Karaman Kültür Müdürlüğü'nede çok teşekkür ederiz.

"Dinek Kulesi Öreni" Genel Tanımı: Ermenek İlçesi, Kazancı Kasabası Dinek Mevkiinde, bütün böldede hakim bir tepe üzerine Roma devrinde âit bir oren yeri bulunmaktadır. Ören yerinde bulunan yapılar temel seviyesinde yıkılmıştır. Yüzeyde nadir olarak işlenik mimari elemanlara rastlanmaktadır.
Ören yerinin tam zirve yerinde doğal iri bir kaya üzerinde iri blok kesme taşlarla kuru duvar tekniğinde yapılmış, bir mezar anıtı bulunmaktadır. Anıt kısmen saglam durumdadır Anıt güney kuzey yönünde beşik tonoz örtülüdür Anılın tonoza kadar ulan duvarları (doğu-batı) basamaklı (merdiven) şekilli yapılmıştır üzerinde bulunan doğal kayanın değişik bölümlerine, özellikle güney, doğu ve batı bölümlerine açılmış olan ahşap yerleştirme nişlerinden anıt çevresinde yapılarında olduğu anlaşılmaktadır.


"Alain Öreni" Genel Tanımı; Ermenek İlçesi, Kazancı Kasabasının kuzeybatısında yer alan bir ören yeri bulunmaktadır. Bizans devrine ait olduğu mevcut kalıntılarından anlaşılan ören yeri içersinde sağlam yapı yoktur Ören yerinin tepe üzerinde ve tepenin doğu eteklerinde kurulmuş bir yerleşme yeri olduğu görülmektedir. Mevkie adını veren Alain ören yerinin güneyinde, tepenin doğu yamaçlarında yer alan bir Bizans devri kilisesidir. Burada kireç taşı arazide doğal bir kaya sığınağı kiliseye dönüştürülmüştür. Alanın batı bölümü arazi yapısı yani doğal taşın düzenlenmesi ile elde edildikten sonra doğu bölümüne duvar yapılmıştır. Günümüzde bu duvar tamamen yıkılmıştır. Kilise içerisine boya ile yapılmış olan fireskolardan bazı izler kalan duvar kayalığın düzeltilmesi ile elde edilmiş. bölümlerde görülebilmekledir Ayrıca yapının kuzey bölümünde içerisine kalan bir yerinde halen doğal su kaynağı bulunmakladır.

Bu haber 2370 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi