Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Alaköprüye Talibiz...

Hasan Köksoy

28 Mayıs 2010, 11:14

Hasan Köksoy

Karamanın Ermenek İlçesinde yapımı devam eden, Ermenek Barajı ve HES inşaatı nedeniyle sular altında kalacak olan Ermenek-Kazancı-Anamur karayoluyla ilgili halkın beklentisi sürüyor. son gelişmeler göre yolun baraj gövdesinden geçeceği yönünde.

Tamamlandığında Türkiye’nin gövde yüksekliği olarak birinci, göl havzasında toplayacağı 4.5 milyar metreküp su ile de 4. büyük baraj gölü olacak olan Ermenek Barajı ve HES, yine tamamlandığında yılda 1.2 Gwlt enerji üretimi ile ülke ekonomisine 120 milyon dolar katkı sağlayacağı düşünülüyor..

Ermenek ilçe merkezi baraj inşaatının yapılmakta olduğu vadinin kuzeyinde, kasaba ve köylerinin tamamına yakını ise güneyinde kaldığından, barajın su tutmaya başlaması ile birlikte Ermenek’in ikiye bölünmüş olacağını belirten Ermenekli vatandaşlar, "Ermenek-Kazancı-Anamur yolu sadece ilçeyi, kasaba ve köyleriyle birbirine bağlamıyor. Bu yol İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan yegâne yollardan birisidir. Yol sorunundan ziyade 700 yılı aşkındır kullanılan ve baraj suları altında kalacak olan tarihi Görmeli (Alaköprü)Köprüsü ne olacak?

Bölgemizde Karaman oğullarına ait sayısız tarihi eserler mevcuttur. Lakin bunların içerisinde üç köprünün  çok büyük tarihi önemi vardır. Bunlar Ak Köprü, Nadire Köprüsü ve Görmeli Köprüsü’ dür.

Ak Köprü: Güneyyurt’ta Roma dönemine ait köprü kalıntıları üzerine Karamanoğulları tarafından yapılmış daha sonra hizmet veremez duruma gelince 1968 yılında köylüler tarafından beton yığınına getirilerek tarihi özelliğini kaybetmiştir.

Nadire Köprüsü; Nadire ile Esentepe-Boyalık üçgeninde Göksu Nehri üzerinde yıllardır insanlara  hizmet vermektedir. Nadire Köprüsü Ak Köprü gibi taş kemerler  üzerine tahta kaplama olarak yapılmıştı. Şu an tahta kaplamalar çürümüş durumdadır. Nadire değirmeni ve Ay Hatunun güzelliği olan bu köprünün sonu inşallah Ak Köprüye benzemez.

Görmeli Köprüsü: Taşeli Bölgesi’ni derin vadilerle ikiye ayıran Göksu Irmağı (Ermenek Çayı)’nın iki yakasını  birbirine bağlayan tarihi gururumuz, atalarımızın yadigârı, kültür mirasımız, diğer bir adıyla “ ALA KÖPRÜ “ olarak da bilinen Görmeli Köprüsü Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santralı “ sularının içine gömülerek yok olacaktır.

Karamanoğulları Beylerinden Mahmut Bey oğlu Halil Bey tarafından M.S. 1305 yılında yaptırılan ve benzerleri arasında bir numara olan bu sanat harikası eserin en önemli özelliği, 700 yıldan beri hiç bir taşının kırılmamış, kitabesinden bir harfinin bile bozulmamış, harçlarından bir parçanın bile düşmemiş olması, hatta, yapıldığı yıldan bu güne kadar hizmet vermesi, canlı ve cansız tüm varlıkların bir taraftan diğer tarafa geçmesine köprü olmasıdır..

Geçmişte, yakın yerlere başka köprüler yapılmış olmasına rağmen, hiç birisi tabiatın ve iklimlerin yıpratıcılığı karşısında varlığını sürdürememiş, fakat Ala Köprü hep var olmuş, umut kervanlarına, sevda türkülerine, aşk öykülerine bıkmadan, usanmadan tanıklık etmiştir.

Bu köprünün, zamana, değişime ve her türlü yıkıcı etkiye rağmen varlığını sürdürmesini insanlar içlerine sindirememiş olacaklar ki, yapılacak olan barajın suları tarafından yutularak boğulmasına seyirci kalacaklardır.

Çünkü, proje dokümanında bu eserden “Karamanoğulları Beyliği devrinin en önemli mimari eserlerinden biri olan Görmeli Köprüsü, Ermenek Barajı ekseninin yaklaşık 1.2km. membasında yer almaktadır. Köprü, rezervuar içinde kalacağı için taşınması gerekebilir” şeklinde cılız, duyarsız ve önemsizleştirici bir ifade ile yer verilmiştir.

 

Görmeli Köprüsü kesme taşlardan yapılmış olup, atnalı şeklinde 2 kemeri vardır. Dünyadaki ve Türkiye’deki kemerli taş köprülerin en güzel örneğidir. Taşların arasında harç olarak kullanılan maddeler, taş kireci, süt ve yumurta akı karışımıdır. Taşları kırsanız bile harç dökülmemektedir. Köprünün boyu 21 metre, eni 6 metre ve yüksekliği 28 metredir. Köprünün geçmişi çok görkemliydi, geleceği hazin olacağa benziyor.

Köprünün batı cephesindeki kitabesinde şunlar yazılıdır. “Sultan-I Azam, emniyetle geçilmek üzere bu köprünün yapılmasını emretti. O Sultan-I Azam ki, alemde Allah’ın gölgesidir. Dünya ve din üzerine feth babasıdır.” Bu kimdir derseniz, Karaman oğullarından Mahmut Beyoğlu Halil Bey’dir. Alem-i İslam’da daim kılsın. Sene, H. 706, M. 1305, mimarı, Aciz Kul Yusuf oğlu Süleyman” 

Ermenekli olup da, Ala Köprüyü bilmeyen, duymayan veya görmeyen bir insan düşünülemez. Yöremizdeki kültür varlıkları, tarihi eserler ve insanlık değerlerini çeşitli maksatlarla yok eden, el ürünlerinin toplanıp götürülmesi, cami kilimlerinin yağmalanmasına aldırmayan, kitabesine bile “define vardır“ zannı ile dinamit atmaya kalkışan insanlarımızın, köprünün sulara gömülmesine duyarsız kalabilecekleri ihtimalini düşünmek istemiyoruz. Taşlar sulara düşmeyince, sular taşlara yükselecek deniyor. Halk dilinde destanlara konu olan Ala Köprü için söylenmiş olan beyit şöyledir.

“Akarsular, bu dağların öyküsü,

Çağlayanlar, yamaçların türküsü,

Derin vadilerin asırlık süsü,

Göksu üzerinde Görmel Köprüsü”

Bölgesini ve yurdunu seven herkesi bu konuda duyarlı olmaya, bir şeyler yapmaya davet ediyoruz. Konu, devlet kurumları başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, sanat çevreleri, basın yayın kuruluşları, bilim kurumları ve uluslararası kuruluşlar nezrinde dile getirilmeli, bu güne kadar getirilmediyse de başkada yapacak başka bir şey yok zaten köprünün, aslına uygun olarak, yakın bir yere taşınıp, gelecek kuşaklara aktarılması mutlaka sağlanmalıdır.

Her halde Samsat ve  Hasankeyf’e gösterilen duyarlılık Ermeneğe’de gösterilecektir. Geçmişte birçok barajın altında kalan, Roma, Bizans vs. dönemlerine ait eserleri kurtarmada gereken çabayı gösteren devlet büyüklerimiz, TÜRK DİLİNİN savunucusu KARAMANOĞULLARINA ait bulunan bu şaheser içinde bir takım  çalışma ve girişimlerde bulunacaklarına eminiz…

Bu konuda Kazancı Beldesi olarak köprüye talibiz, kasabamız ortasından geçen Aybaham suyun geçtiği dere üzerinde görmeli köprüsü taşınabilir.  Böylece kardeş köprü Nadire Köprüsüne daha yakınlaşmış olur. Kazancılılar olarak görmeli köprüsüne sahiplenmeye hazırız. Yapılacak her türlü girişim içinde hazır olduğumuz bilmenizi isteriz. Taşınması aşamasında her türlü lojistik desteği bedelsiz olarak kasabalı olarak hizmet vermek için hazırız.

Köprüler sular olmadan yaşayamaz sembolik olarak herhangi bir meydan ve alana dikilmek yerine, köprülerin özüne uygun ayaklarını suda yıkayabileceği bir yere taşınması daha uygundur. Aybahamın suyu yine o baraj gölüne gidiyor nasıl olsa, köprü göksu ve Ermenek çayından da bağlarını koparmamış olacak.

Bu haber 2077 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi