Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Yeni Muhtarları Bazı Yenilikler Bekliyor

Hasan Köksoy

28 Mayıs 2010, 11:07

Hasan Köksoy

29 Mart seçimlerinin Kasaba’mıza ülkemize hayırlı olmasını istiyoruz seçimler sonrasında 8 mahallemizde 7 muhtarımız yenilenmiş oldu. Eski muhtarımız çeşitli nedenlerle mahalle muhtarlığına yeniden aday olmadılar. Kazancıda yeni seçilen muhtarlara başarılar diliyorum. Seçimler sonrasında oluşan muhtarlar tablosu şu şekilde; 

Merkez Mah: Nurettin Albayrak

Yukarı Mah: Zafer Altunsoy

Ulu Köy Mah: Ethem Atay

Bucak Mah: Gönül Bozdemir

Türbeseki Mah: Şevket Akgül

Gökçeler Mah: Nurhan Kunt

Tepecik Mah: Durmuş Erdoğan

Çatalbadem Mah: Çetin Şahin

Yeni seçilen ve daha önce hiç muhtarlık yapmamış arkadaşlarımızı yeni dönemde bazı yenilikler bekliyor.  Buna itina gösterirlerse hem vatandaşın hem muhtarımızın işi daha da kolaylaşacak. Bütün muhtarlıklar bundan sonra bilgisayar ortamında çalışması gerekecek. Elimizle yazdığımız dilekçe gibi tüm evraklar artık geçersiz olacak. Bilgisayar ortamında düzenlenmeyen bütün evraklar kamu kurum ve kuruluşlarında resmi evrak olarak kabul edilmiyor. Muhtarlarımızın bir an önce bilgisayar sistemine geçmesi gerekmektedir"

Köylerde Valilik ve İl Özel İdarenin muhtarlarımıza bilgisayar temin ederken, mahallelerde de belediye başkanları bu hizmeti muhtarlarımıza kazandırması gerekiyor. Muhtarlarımız artık, İkametgâh belgesi, Nüfus Cüzdanı talep belgesi, Nüfus Cüzdan Sureti, Nüfus Kayıt Örneklerini bilgisayar ortamında verebilmeli. Bu şekilde ayrıca vatandaşın işi de kolaylaşacaktır.

Şu an resmi mühür ücreti 2.80 kuruş yeni çıkan nüfus ve vatandaşlık yasasına göre bu ücretten devlet 1 lira kesinti yapacak. Zaten 300 lira olan muhtar maaşı düşük bir rakam. Muhtarlar, muhtarlık binası ve diğer giderlerini mühür parası sayesinde karşılıyorlardı. Şimdi bu ücretten yapılacak 1 lira kesinti onları bir hayli zorlayacağa benziyor.

Kazancıda muhtarların masraflarını fazla olmasa da,  sanırım merkez muhtarlığı hariç mahallelerimizin muhtarları muhtarlık işlerini evlerinden yürütüyorlar. Büyük şehirlerde ise muhtarlık işleri ve giderler daha fazla işleri daha da zor. Artık MERNİS kapsamda muhtarlık otomasyon projelerinde bu işler illerde merkezde toplanarak işleri bilgisayar ortamında daha da kolaylaştı. Mükerrer kayıt gibi her isteyen istediği yerden usulsüz ikamet alamıyor.

Bilgisayarın getirdiği yenilikler olsa da Muhtarların işleri yinede zordur özellikle özlük hakları başta gelir. Bir muhtar 20 yılda emekli olabiliyor ve tüm bu sürede Sosyal güvenlik primini kendisi yatırıyor bu pirim devlet tarafından karşılanabilir. Muhtar Ödenek Katsayısının 6000'den 9000'e çıkarılmasını da gerekiyor aslında… 

İşte Muhtarların belli başlı görevleri

1- Seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına ve emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara katılmak,

2- Sandık seçim listelerinin ve askerlik çağına girmiş olanların kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması,

3- Cadde, sokak ve meydan levhalarını zaman zaman kontrol ederek eksik ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak,

4- Salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek,

5- Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak,

6- Seçmen kâğıtlarının dağıtılmasını sağlamak,

7- Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenleme,

8- Nüfus kâğıdını kaybeden ya da yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek.

9- Muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere ,"Yeşil Kart" verileceklerin ve afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak.

10- Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.

Seçilen Muhtarlarımıza tekrar başarılar dilerken,  gerek mahalle sakinleri, gerekse muhtarlarımız mahallelerinin sorunlarını dile getirmeli.  Belediye başkanımızın da her bir mahalle muhtarını kendi mesai arkadaşı gibi görmeli ve ortak hareket etmeliler diye düşünüyorum.

Mahalle muhtarlarımız haftanın belirli günlerinde veya daimi olarak bir araya gelebilmeli. Muhtarlar mahalleleri için yapılabilecek konular hakkında görüşme fırsatı bulabilir ve birbirilerinin mahallerini tanıyarak tavsiyelerde bulunabilirler. Belediye binası içinde muhtarların toplantı yapabileceği, toplantı odası tahsis edilmeli. Böylece belediyenin imkânlarımızdan yararlanabilirler.


Tarafsız, hak, hukuk ve adalet duygularıyla, parti, taraf, dost ve ahbap gözetmeden Kasabamızın gelişmesi ve kalkınması için hep birlikte omuz omuza çalışmalıyız.

Hasan KÖKSOY- 15.05.2009

hasankoksoy@gmail.com

Bu haber 2205 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi