| ||||||||||
| ||||||||||
EN ÇOK OKUNANLAR |
Kazancı Beldemiz İlçe Olabilir.![]() 27 Mayıs 2010, 14:03 “Bir yere gitmek için en kısa olan yolu kullanırsınız.” İnsanoğlu yaşamı boyunca ulaşmak için her yolu denemiş, dağları aşmak için tüneller yapmış, suları geçmek için köprüler yapmış uzakları yakın etmiş. İnsanlar bu tür çözümler üreterek bağlarını koparmamışlar, böylece ortak kültürel değerlerini hep korumuşlar ve günümüze kadar getirmişlerdir. Taşeli Bölgesini derin bir vadi ile ikiye ayıran Göksu Irmağından karşılıklı geçişler, bilinen en eski zamanlardan beri gündemden hiç düşmemiş bir konudur. Eski devirlerde, suyun alçak olduğu yaz mevsimlerinde uygun yerlerden yürüyerek geçilmeye çalışılan ırmak, geçit vermediği taşkın zamanlarda sallarla geçilmiş ve bu uğurda nice canlar ve mallar kaybedilmiştir. Yerleşim yerlerini il ve ilçelere bağlarken halka danışılmadan referandum yapmadan bazı nedenlerden dolayı bağlarlar, coğrafi konum ve bağlantı yollarına göre köyleri belde’lere, belde’leri ilçe’lere, ilçe’leri de il’e bağlarlar. Günümüz koşullarında insanlar son teknolojileri kullanarak ulaşım alanlarında en kısa mesafeyi, en kısa zamanda nasıl alırız diye çalışıyorlar. Halk çözüm yolları ararken Ermenek ilçemiz maalesef kendine bağlı yerleşim yerleri ile mesafeleri kopartıyor.
Göksu Irmağı üzerinde yapımı devam etmekte olan, Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santralı faaliyete geçtiğinde, kesilecek olan Ermenek - Gülnar - Kazancı - Anamur - Bozyazı karayolu ulaşımının nasıl sağlanacağı konusunun incelenmesi ve bölge halkının isteği olan, kabul edilebilir en uygun ulaşım güzergâh için gerekli girişimler yapılıyor fakat olumlu bir gelişme halen yok.
Orta Anadolu ile Akdenizi, Taşeli Bölgesi üzerinden birleştirecek olan ulaşım konusu, Kati Proje Kapsamında planlandığı şekliyle; Çamlıca köyü yakınlarından başlayarak, kıvrıla kıvrıla nehir yatağına inen, nehiri bir köprü ile geçen, Erik deresi yakınlarından yine kıvrılarak vadi yukarısına ulaşan, yine virajlar dan geçerek Görmeli köyü yakınlarında şimdiki yola kavuşan, devamla, Yalından, Zeyve, İkizçınar köyleri ve arazilerini geçerek Kazancı sınırı olan Piladanburnu noktasında şimdiki yolla birleşen bir güzergâh tesis edilecektir. Bu güzergâh ile Ermenek - Kazancı arası 26 km. mesafeden 68 km. mesafeye çıkmaktadır. Üstelik bu güzergâhın tamamına yakını virajlı, aşırı eğimli, heyelan bölgeli, taşkın dere geçişlidir. Yoldan ulaşımın zor olması, zaman ve yakıt sarfiyatı artışı yanında, inşaat, bakım, işletme zorlukları, amortisman ve kamulaştırma masrafları da eklenecektir.
Baraj ve santralın üreteceği elektriğin ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı konusunda kimsenin bir şüphesi yoktur. Bunun için yöre halkı da mutluluk duymaktadır. Fakat üretilecek elektriği, yörede kullanabilecek bir sanayi kuruluşu olmadığından yöreye direk bir katkısı olmayacaktır. Bunun yanında, baraj ve gölü oluşunca, yörenin iklimi değişecek, meyve ve sebzelerin eski lezzeti ve verimi kalmayacak, baş ağrısı, romatizma ve kalp hastalıkları artacak, rutubetli ve nemli hava oluşacağından yörenin " yayla " olma özelliği kalmayacak, yamaçlardaki ağaçlar (ladin gibi) kuruyacak, ekolojik denge bozulacak, ulaşım aksayacak, inşaatlar için kum temini zorlaşacak olup, ülkemizin değişik yerlerinde inşaa edilen baraj bölgelerinde aynı sorunların yaşandığı tespit edilmiş ve " Ermenek Barajının Getirecekleri ve Götürecekleri " başlıklı bir araştırma konusu olarak gazetelerde yayınlanmıştır.
Bölge halkının ekonomik sıkıntılarını çok ağırlaştıracak olan bu projenin, en ağır darbesi olarak gündemden düşmeyen bu ulaşım sorunu minimum zararla şöyle çözülmelidir. Baraj gövdesinin 100 - 150 metre aşağısında yapılacak bir köprü ile mevcut yollarla bağlanacak çok kısa mesafeli (1.5 km) yollardan ibarettir. Bu çözüm şeklinde kamulaştırma, heyelan, dere, viraj ve yeni ilave eğimler olmayacak, mesafe hiç değişmeyecektir. Bu geçişin tahmini maliyeti 16.000.000 euro olacaktır. Maalesef bu öneri kabul edilmiyor.
Coğrafi şartlar itibariyle yerleşim bakımından genişlemeye fazla müsait olmayan Ermenek, doğal kaynakları olan kömüre bağlı olan ekonomisi ile yaşamını sürdürüyor ve kömür ocaklarında çalışan işçiler yine bölgeden gelen insanlar, İlçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına duyan zaruri ihtiyaç olarak gelen bölge insanlarının ekonomiye katkısı küçümsenemez. Her nedense ilçemiz kendi eliyle kendi ekonomisini baltalıyor. Zeyve Pazarı ve Nadire Değirmeni gibi mesire yerlerinin varlığı, Anamur ve Bozyazı ilçelerindeki çoğunluk esnafın Ermenekli olması, Ermeneklilerin Akdeniz sahillerinde yazlıklarının bulunması, sahil ürünleriyle yayla ürünlerinin değişik mevsimlerde karşılıklı taşınarak şehir ve yaylalarda satılmak zorunda kalınması, okullara öğrenci ve maden ocaklarına vardiyalı işçi taşınması gibi hususlar da bu ulaşım trafiğini artıran vakalardır.
Karşıyaka bölgesinin ( Ermenek çayının güney bölümü) insanları bütün bu olumsuzluklara ragmen alternatifsiz değildir. Kazancı Beldesi olarak Bölge insanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak kurum ve kuruluşlarımız ( Belediyemiz, Karakolumuz, Sağlık Ocağımız, Tarım kredi ve Tüketici Kooperatiflerimiz, Lisemiz, Eczanemiz, Kuyumcumuz, Benzin İstasyonumuz, İnternet kafelerimiz, Marketlerimiz, Online Posta Hizmetleri, Elektrik İdaresi, v.s ) vardır. Beldemizde küçük sanayi tesisleri de gelişmektedir bölge insanlarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. İnsanlar Ermenege niye giderler (resmi işler hariç) alış veriş için, gezmek için, eş dost akraba ziyareti için gider bu değerleri kendi ellerimizle yok ediyoruz maalesef…
Türkiye haritasına bakıldığında, kendi il merkezine bu kadar uzak bir belde bulunmamaktadır. Kazancı Bölgenin en güneyinde bulunan bir beldemizdir İlçe merkezi Ermenek'e 23 kilometre, il merkezi Karamana 180 kilometre, Anamur'a ise 85 kilometre, mesafededir. Karaman’a en uzak olan yerleşim yeridir. İlçe merkezinde çözülmesi gereken küçük bir işi olan insanımız, artık 70 kilometre yol gitmek zorunda kalacak, artık bir iş gününde bunu başarabilecektir, Bu da insanımıza bıkkınlık vermekte, çok zarurî olmadığı sürece, kendi ilçesine merkezine gitmeyecektir, yani kendi ilçesiyle kopuk bir bölge durumuna gelecektir. Bu yüzden Kazancı beldesinin önemi civar yerleşim yerleri açısından bir kat daha artıyor, Kazancı beldesi ilçe olma yoluna doğru gidiyor. Kazancı kendine bir İl arıyor, bu İl Anamur veya Ermenek’ten biri olacak. Yapılan baraj ve yapılamayan yol yüzünden Bölge insanlarına artık Mersin Anamur ilçesi alternatif olarak gösteriliyor. Yolun ucu artık Anamur’a gidecek gibi gözüküyor.
Ilıman bir iklim kuşağı altında bulunan Anamur’da sahil ürünleriyle yayla ürünlerinin değişik mevsimlerde taşınarak Anamur ve yaylalarında satmak suretiyle kazancılılar geçimlerini sağlıyorlar. Anamur’a yerleşen kazancılıların sayısı gün be gün artıyor emekli olan kazancılılar Anamur’a yerleşiyorlar hem ticaretle uğraşıyorlar hem de denizin tadını çıkarıyorlar. Muz yetiştiren kazancılılar bile var. Bölge halkı bu tür sebeplerden dolayı aynı uzaklıkta olacak olan Ermenek yerine Anamur’a gidecekler (Resmi işler hariç) Anamur il olursa Kazancı beldesi de Anamur’un bir ilçesi olur.
Bir ihtimalde şudur ki Anamur ve Ermenek İlçeleri İl olamadığı takdirde Kazancı Beldesi Karamana veya Mersine bağlı bir ilçe olabilecek kapasitededir. İlçe olmak için yeterli altyapı ve Coğrafi şartlarlar müsaittir.
Zaten İçel Milletvekili Hidayet KILINÇ’ın ve Mersin milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 4.10.2000 tarihinde kanun teklifi için önerge verdiğini biliyoruz. Bu önergeye göre Anamur il olacak, Kazancı ise ilçe olacak, Kazancı’ya bağlanacak yerleşim birimleri ise şöyle; Yeşilköy, Nadire, Pınarönü, Sarımazı, Gökçekent, Çatalbadem, İkiçınar, Yaylapazarı, Üçbölük, Görmeli ve Çavuş yerleşim yerleri olarak belirlenmiş. Hatırlarsınız Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan idari yapılanmada Ermenek ilçesine bağlı (3) nahiye (48) köy bulunmaktaydı. Bu (3) nahiyeden birisi de Kazancı Nahiyesi idi. 1930 yılındaki Bucak olan Kazancı beldesine bağlı köyler; Yeşilköy Nadire, Çatalbadem, İkizçınar, Gökçekent, Sarıvadi, Pınarönü, Zeyve idi. Tarih tekerrür mü ediyor ne.? Ermenek ilçemizin, Kazancı Beldesinin de içinde bulunduğu “Taşeli” İl’i olma projesi yeni yapılacak baraj sularına gömülecek gibi gözüküyor, Kazancı beldesi olarak gönlümüz tabiî ki ilçemize yakın olmak Taşeli İl’i yolunda destek olmak isteriz ama yol’umuz yok, yol’lar çok uzun…
Derleyen: Hasan KÖKSOY - 05.07.2006 Bu haber 3376 defa okunmuştur.
|
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA |
||||||||
© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Altyapı: MyDesign Haber Sistemi |