Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan özel bir haftadır. Resmi ismiyle “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak bilinmektedir.
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda düşmanlar kentlerimizi, kasabalarımızı, köylerimizi yaktılar, yıktılar. Evlerimiz, harmanlarımız ateşe verildi. El tezgahlarımız ustasız kaldı. Atatürk, düşmandan kurtulan ülkemizi yokluktan, yoksulluktan da kurtarmak istiyordu. Bu amaçla 1923 yılında İzmir’de İktisat Kongresi toplanmasını istedi
İzmir İktisat Kongresi’nde yurdun bağımsızlığını korumak, başka ülkelere el açmamak için yerli mallar üretmemiz ve kullanmamız gereği kararlaştırıldı. Başbakan İsmet İnönü 12 Aralık 1929 günü Büyük Millet Meclisi’nde yerli malı, ulusal ekonomi ve tutum ile konuşmalar yaparak yerli malının önemlerine değer vermişlerdir.
İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Tutumluluk hiçbir zaman cimrilik demek değildir.
Tutumlu insan eşyasını, malını düzenli ve temiz kullanır. Zamanını boşuna harcamaz. Kendisine ve çevresine yararlı işlerle geçirir gününü. Böylece kötü alışkanlıklardan da kurtulur. Mutlu ve güvenli olur.
Yerli Malı Haftası özellikle okullarımızda 1946 yılından 1983 yılına kadar
Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, yatırım ve Türk malları haftası olarak ismi değiştirildi değiştirilmiştir ve kutlanmaya da devam edilmektedir.
Bazen dış politikalarla gelişen olayların akışı içerisinde olumsuz olaylardan dolayı yabancı malları boykot çağrısı yapılır yabancı malları almayalım yerli mallarını tercih edelim diye bakıyorsun her şey yabancı malları ve markaları nerdeyse alış verişe gitmesek boykot amacına daha iyi ulaşacak
12-18 tarihleri arasında kutladığımız yerli malı haftasının önemini yalnız bu haftada sınırlı tuttuğumuzdan dolayı yerli malının önemini ve değerini bilemediğimizden bu kadar yabancı malları bir şekilde ülkemizde ve günlük yaşantımızda yerini almaktadır.
Elbette yabancılarla ticaret ilişkilerimiz olacaktır buna karşı değiliz ama şunu da bilmeliyiz sattığımız aldığımızda devamlı çok olacak yoksa yabancı mallar karşısında yerli mallarımız yok olup gidiyor.
Okullarımızda kutlanan yerli malları haftasında isimlerini yazmayalım içecekler ve paket yiyeceklerle yerli malı kutladığımızı ve yerli malı haftasının amacına uygun kutlandığını ve ulaştığını söyleyemeyiz ben yinede her şeye rağmen bu yerli malı haftasında yerli mallarını tercih ederek bu bilinçte ve düşünce ile yerli malını tercih ederek yerli malı haftasını kutlayanları tebrik eder yerli malı haftalarını kutluyorum.
Nohut,buğday,mısır, kavurgalı
Çıtlık,keçi boynuzu kuru incirli
Bandırma cevizli ve pestili,
Yerli malı kutlamak
Benim çocukluğumda kaldı
Muşmala, Geycek ve ayvalı
Nar armut ve elmalı
Alıç, iğde ve türlü, türlü meyve ile
Yerli malı kutlamak
Benim çocukluğumda kaldı
İbrahim Demirtaş 18.12.2010 / Mersin
Bu haber 2101 defa okunmuştur.