Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Ermenek'te Almanlar ve BATIRIK ilişkisi

İbrahimDemirtaş

02 Haziran 2012, 14:41

İbrahimDemirtaş

1975 yılında o zamanki Alman Büyükelçisi Dr. Gustav Adolf Sonnenholl ile Ankara’dan Mersin’e bir gezi yapmıştık.
Mersin dönüşümüz Friedrich Barbarossa Anıtına uğramak için Silifke üzerinden oldu. Burada bir süre kalarak Anıtın çevre düzenlemesini ve temizliğini yaptırdık.
 
Bu gezimizde Büyükelçi sürekli Ermenek’ten söz etti ve kendisine göre Türkiye’nin en güzel ilçesinin Ermenek olduğunu söylüyordu.
Daha sonra bende merak ederek birçok kez Ermenek’e gittim ve Ermenek’i ve Ermenek tarihini inceledim ve Ermenek ile ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıkardım.
 
Bana göre Haçlı Seferleri sırasında bir grup Alman geri dönmeyerek,  bu dağların arasında, dış dünya ile az irtibatı olan bölgede kültürlerini muhafaza ederek kalmışlardı.
Ermenek’te kaldığım sürede ortaçağ Almancasında (Mittelhochdeutsch) kullanılan bazı kelimelerin bu gün Ermenek’te kullanıldığını tespit ettim. Yine ortaçağ Almanya’sını çağrıştıran adetler, yiyecekler ve kazılarda bulunan eserler vardı.
 
Alman ortaçağının yiyecek kültürünü incelediğimizde burada iki önemli yiyecek görüyoruz.
Çökelek (Quark)
Düğürcük (Buchweisen).
Bu iki yiyeceği uzun zaman bozulmadığı için beraberlerinde getirdiklerini ve düğürcüğün (ince bulgur) Almanlar tarafından o gün bulabildikleri çeşitli yiyeceklerle karıştırılarak sulandırılıp “Batırık” olarak kaldığını sanıyorum.
 
Yöremizde de her ne kadar batırık tanınıp sıklıkla yapılsa da esas çıkış yeri Ermenek’tir. Ermenek’te eski dönemlerde evlerin bahçelerindeki küçük havuzlarda batırık yaptıklarını ve topluca yediklerini biliyoruz.
Burada Friedrich Barbarossa’nın ordusu ile Ermenek’ten geçen ve burada kalan grup bize bu çok farklı bir kültürü gösteren benzeri de Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan batırığı bırakmış olabilirler.
 
Yol yapımı ile yıkılan bir kitabe şeklindeki anıtın yerine bir Friedrich Barbarossa’nın bir heykeli kondu. Bence çok da yerinde, güzel ve anlamlı oldu.
Almanlarla ilgili konularda kendini söz söylemede sorumlu hisseden ve temsilci olarak gören bir Adana kent dinamiği anıtla ilgili  basına verdiği demeçte, bu anıtın iki ülke arasında dostluğu arttıracağını ve inanç turizmi açısından önemli olacağını belirtiyor.
 
Artık bu eskimiş söylemlerdeki dostluğu artıracağı fikri gerçekten anlamsız geliyor, ayrıca inanç turizmi ile de uzaktan yakından ilgisi yok. Fakat turizm açısından gerçekten önemli. Herhalde bir Alman için bir Alman imparatorunun boğulduğu ırmak ve kıyısındaki anıt önemli olsa gerek.
 
Yöredeki bazı kişilerinde anıta karşı çıktıklarını dini ve milli anlayışla bunun kalkmasını istediklerini basında çıkan haberlerden biliyorum.
Artık bu günün Türkiye’sinde korkulardan kurtulmuş ve özgüvenimizi kazanmış olmamız gerek.
 
Bu bana Almanya’da Lübeck’te kentin en önemli restoranının duvarında asılı bir padişah fermanını hatırlattı. Ferman’da Padişah’ın bir Alman gemisi için koruması altında olduğunu ve hiçbir korsanın bu gemiye saldıramayacağını yazıyordu. Bundan da hiçbir Alman rahatsız olmuyordu.
Yine Almanya’da bir otoban dinlenme yerinin koridorunda bir Osmanlı Padişahının asılı yağlıboya portresi kimseyi rahatsız etmiyordu. (Bu tablonun Osmanlı Padişah Portreleri koleksiyonundaki  eksik olan bir tablo olduğu anlaşıldı ve daha sonra bazı girişimlerle Türkiye’ye getirtildi.) 
 
Gerçekten bölgemizde turizm açısından ortaya çıkaracak çok fazla gizli zenginliğimiz var.
Geçen hafta yazdığım “Sedir” de bunlardan biri.
 
İşte kentimizde patlama yapacağı beklenen turizm için kent dinamiklerinin vurgulamaları gereken yeni zenginlikler.
Friedrich Barbarossa, Batırık, Sedir. 
Cezerye artık tüm dünyada tanınıyor.
 
Yazar:Harun ARSLAN
 
Kaynak:ufukturu.net /Mersin
 
Sayın Harun hocama teşekkür ederken bir not ekleyerek devam edelim.
 
NOT:Friedrich Barbarossa Kimdir.?
 

Friedrich Barbarossa 1122-1190 yıllarında yaşamış Almanya kralı ve kutsal roma Germen İmparatoru. 

III. Haçlı seferleri  yapıldığında Haçlı ordularının başında bulunan Friedrich Barbarossa Haçlı seferi sırasında 10 haziran 1190 yılında Göksu nehrinin sularını geçmeye çalışırken nehre düşüp nehir suyunda boğulmuştur.
1971 yılında Almanya’nın Ankara büyükelçiliği girişimi ileFriedrich Barbarossa’nın öldüğü yerin yakınlarına bir anıt heykeli yaptırılır.
Heykelin yeri  Silifke-Mut karayolunun 9..kilometresinde bulunmaktaydı.
2011yılında Silifke –Mut Karayolunda yol çalışması yapıldığından dolayı bu anıt heykel sökülüp 1.km ileriye yeniden yapılır.
 
İbrahim Demirtaş 02.06.2012 / Mersin

Bu haber 2106 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi