Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

TÜRKÇE’NİN BAŞKENTİ KARAMAN

İbrahimDemirtaş

13 Mayıs 2020, 21:48

İbrahimDemirtaş

TÜRKÇE DİL BAYRAMIN KUTLU OLSUN (Dil, Kültür ve Millet)

Bilindiği üzere, TÜRKÇE, Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından, 13 Mayıs 1277 yılında, Konya’da yayınlanan ünlü FERMAN ile, aziz vatanımız Anadolu’da, ilk defa, devletin resmi dili olarak kabul ve ilan edilmiştir. Türkçe Dil Bayramı, her yıl Karaman İli, Ermenek İlçesi, Balkusan köyünde, 13 Mayıs günlerinde kutlanmaya resmi törenler, ünlü fermanın at üzerinde okunmasıyla başlanmakta, kutlama törenlerine Karamanoğulları Beyliğinin 1250 yılında ilk başkenti ilan edilmiş olan Ermenek ilçesinde devam edilmekte ve nihayet Karaman il merkezinde törenler sona ermekteydi. Bu yıl dünyayı esir alan koronavirus salgını (pandemi deniyor) bu kutlu bayramı da olumsuz etkilemiş olup, bayramımızı gönüllerimizde kutlamaya devam etmeliyiz. ediyorum.

Bilindiği üzere, bir milletin dili, o milletin var oluş ve yaşayış nedenlerinin en temel unsurudur. İnsanın için dil ise, insan olmanın ve vatandaşlığa yükselmenin bir vasıtasıdır. Millet tanımı “ortak bir dili, kültürü, tarihi ve gelenekleri olan.. “ diye başlar. Dil ve kültür ayrılmaz kavramlardır. Çünkü, kültür, bir toplumun temel unsuru, varlık nedeni ve yaşam biçimidir. Çağdaş ve uluslar arası bir üne sahip olan bilim adamımız merhum Prof. Oktay SİNANOĞLU, dil ve millet kavramlarını anlatırken “ bir milleti yok etmeye, önce kültürünü yok etmekle başlanır, sonra dili ortadan kaldırılır, dil yok olunca, millet de yok olmuş demektir” diyordu.

Anadolu’nun her yerinde yabancı dille eğitim yapan okul açılması ve diğer okullarımızda yabancı dilin yaygınlaştırılması, önce kültürümüzü, sonrasında dilimizi yok etmeye yönelik faaliyetler olmaktadır. Yabancı dil öğrenmekle, yabancı dilde eğitim yapılması, hedefleri yönünden çok farklı kavramlardır.

Günümüz dünyasında, yurt içi ve yurtdışında, Türk Milletinin dili, dini, tarihi, kültürü, hukuk sistemi, kısacası Türk’e ait ne varsa tenkit edilmekte ve horlanmaktadır. Bu yıkıcı faaliyetlerin asıl hedefi, Türk Milletini “Millet Olma/Milli Olma” şuurundan uzaklaştırmaktır. Büyük şehirlerimizdeki sokaklarda, işyeri isimleri, ilan ve tabelaların, günlük konuşmalarımızdaki bir çok kelimenin yabancı kelime ve deyimler olduğunu her fırsatta dile getirmekteyiz. Çevremdeki en büyük Alış Veriş Merkezi (AVM) isimleri, Galeria, Arcadium, Acity Outlet ve Cordion şeklindedir. Türkçe sandığımız, Motor, elektrik, otomobil, ekonomi, politika, finans, bulvar, transfer, doktor, grup, panel, kanal, radyo, vizyon, film, sinema, tren, tramvay, misyon, damper, blok, site gibi kelimelerin yanına, fastfood, bazaar, sale, chery, rent a car, restoran, cafe, internet, irite etmek gibi yenileri eklenmektedir.

Yabancı isim kullanma çılgınlığı merhum Levent KIRCA şakalarına da konu edilmiş olup, programında “İngilizce öğrenmek için Beyoğlu caddesinde yürümek ve işyeri isimlerini okumak yeterli “ diye alaylı bir şekilde eleştirilmiştir. Geçen yıl, resmi bir kurumun çay salonunun isminin “cafeterya” olduğunu görünce görevlilerle görüşmüş ve bu kelimenin yabancı dille başlayacaksa sonuna kadar öyle devam etmesi veya Türkçe söylemle “kafeterya” şeklinde değiştirilmesini teklif etmiştim. Aslında, hek iki kelimede yabancı, fakat, kelimenin İngilizce başlaması ve Türkçe sonuçlanması garip bir durumdu. Aynı yeri bu tekrar ziyaret ettiğimde salonun tabelasının “Çay Salonu” olarak değiştiğini gördüm.

Antalya civarında bir lokantanın ismi “Şefin Restaurantı” şeklindeydi. Lokanta kelimesi İngilizce başlamış, son harfine gelinde Türkçe ekle tamamlanmıştı. Ankara/Çankaya’da lokantanın ismi BÖREKCHİ şeklindeydi. Başka bir lokantanın tabelasında Re Kit Yörem Restoran yazıyordu. Bu anormal ve kuralsız kullanımlar ile ısaltmaların ve özel isimlerin yazılışlarında yapılan hatalara sıklıkla rastlıyoruz. Dilimizi korumak ve geliştirmek için Türkçe düşünüp, Türkçe yazıp, Türkçe konuşmalıyız. Ankara’da ünlü bir AVM’nin (ANKAMALL) uzun koridorunda yer alan mağazalar, Greyder, herry, journey, ramsey, rodiwood, quicksilver, loft, ltb, red apple, chima, xside, centone, levi’s store ve collezione şeklindeydi.

Yazar Turgut ÖZBAY tarafından yazılan ve Ankara Ticaret Odası yayınlarında yer alan İşte Türkiye Gerçekleri isimli kitapta (Ocak -2003, Ankara basımı, sayfa.171..) “yanlı, maksatlı, yalan bilgiler, yönlendirme ve şartlandırmalarla, Türk Milleti’nin dikkati dağıtılmış, Millet şaşırtılmıştır. Türk Milleti hafıza kaybına uğratılmış, beyinler yıkanmıştır. Sonuçta, insanların Milletine ve Devletine olan güveni azaltılmıştır, Milli kültürümüzden uzaklaşmak ve Milleti küçümseme gayretleri, devletimizin (Cumhuriyet) kuruluş felsefesinden uzaklaşmaktır” şeklindeki görüşler yer almıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulmuş olan, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu, bu olumsuzlukları önlemek, Türk Dili ve Tarihini, sonuçta, Türk Kültürünü yüceltmeyi hedefler.

Bir dilin insanlar için önemi, konuşacak dil olmadığı veya dili konuşacak insan olmadığı zaman anlaşılacaktır. Dünyada 27 alfabe olduğu ve bu alfabelere sahip olan milletlerin dilleriyle övündüklerine yıllar önce yapmış olduğum Gürcistan ziyaretinde tanık olmuştum. Henüz kuruluş ve kurumlarının teşkili aşamasında olan ve ekonomi dahil bir çok sorunu olan Gürcüler, dilleri, kültürleri, sanat ve alfabeleriyle gurur duyuyorlar ve bu kültür zenginliğiyle her zorluğu aşabileceklerini, söylüyorlardı. Yer yüzünde kaybolmaya başlamış ve 15-20 kişi tarafından konuşulan dillerin bile yaşatılmaya çalışılması yanında, zenginliği, yaygınlığı ve bileni-konuşanı yönünden dünyanın başta gelen dilleri arasında sayılan TÜRKÇE‘nin bu denli ihmal edilip saldırıya maruz bırakılması ibret alınacak bir olaydır. Halen yayın yapan bir çok radyo ve televizyon kanalında Türkçe geri plana itilmekte, yabancı diller ön plana çıkarılmaktadır. Anadilimizin Arapça olduğunu, eğitim sistemimizin Arapça ağırlıklı olmasını söyleyenler bile vardır.

Gündeme düşen yazılarda, konuşmalarda ve levhalarda yer alan “Türkçenin Başkenti Karaman” ifadesi bizi çok memnun ediyordu. Türk Milletinin ve Taşeli insanı ve özellikle, kutlamaları paylaşan hemşerilerimizin Dil Bayramını gönülden kutlar, dilimizin evrensel bir dil olmasını sağlayan bu fermanı yayınlayan Karamanoğlu Mehmet Bey ve Atatürk başta olmak üzere, dilimiz, kültürümüz ve tarihimiz için emek harcayanları rahmet ve saygı ile anıyoruz. Ünlü bir yazar-şairimizin dediği gibi Türkçe bizim ses bayrağımızdır, kıymetini bilelim, evrensel bir dil olması yönünde gayret gösterelim.

Yazan /Derleyen : Av. Naci SÖZEN 13 Mayıs 2020 /ANKARA

Bu haber 2297 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi