Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

ESKİ RAMAZANLAR VE BAYRAMLAR

İbrahimDemirtaş

29 Mayıs 2010, 23:15

İbrahimDemirtaş

ESKİ RAMAZANLAR VE BAYRAMLAR
On bir ayın sultanı ramazanı geride bıraktık sofralarınız bereketli orucunuz ve dualarınız kabul olsun derken ALLAH tekrarına eriştirsin. Ramazan ayı her yıl bir önceki yıla göre 10 gün önce gelir bir ayda 30 gün olmasa da 3 defa ramazan yaşarız. Herhangi bir ayda yaşadığımız ramazanı aynı ayda bir daha 33yıl sonra yaşarız. Aynı ayda 33 yıl arayla 3 defa ramazan yaşamak ve görmek herkese nasip olmuyor.
 
Hatırladığım kadarıyla ben 10 yaşındayken yine Ağustos’ta bir ramazan yaşadığımızı biliyorum. Evet zaman akıp gitti tam 33 yıl geldi geçti o zaman ben torunlarıyla ramazan, bayram yaşayan ebem, dedem rahmetli oldular onlara ALLAH tan rahmet diliyorum evet 33 yıl sonraki ramazanı ve bayramı göremediler.
 
Şimdi oralara geri dönersek o zamanlar ramazanların ve bayramların havası ve coşkusu daha başkaydı insanlar oruçlarını tutarlar işlerini de yaparlar aksatmazlardı. İftar hazırlıkları yapılır zaman yaklaşınca biz torunlara görev düşerdi birimize sepeti al bağdan asmadan iftarlık üzüm getir derlerdi. Birimizide köyde köy çeşmesi olmasına rağmen soğuk olsun diye su kabağını verirler kabağı kırmadan öngesten buz gibi iftarlık su getirtilirdi. Bizlerde verilen bu görevi isteyerek ve severek yapardık. Sonrada iftarın olduğunu öğrenmek için dama çıkar Ermenek’ten atılan top sesini dinler ve hemen haber verirdik.
 
Evet, 33 yıl aradan sonra bu Ağustosta ve ramazanda ben köyde izindeydim bir 10 gün ramazan yaşadım ve ramazanı şerifi köyde karşıladım. Eskiden olduğu gibi bende iftarlık için kızıma bağdan asmadan üzüm kestirip getirttim Oğluma da öngesten su getirtip iftarda içtim mevsimi olunca şartlar ve zaman uyunca eskileri anmak ve yaşamak her zaman güzeldir.

Birazda bayram hazırlıklarından ve bayramın güzelliklerinden söz etmeden geçmeyelim Bayram arifesinde bir aylık orucun ardından Bayramı daha bir güzelleştirmek ve yaşamak için kadayıflar leğenlere kıyılır bol cevizli bir şekilde pekmez eklenerek hazırlanır. Yine kara helva dediğimiz helva yapılır. Ayrıca samsıra dediğimiz bir diğer pekmez helvası yapılır. Bunların dışında baklava ve su börekler sinilerde hazırlanır bayramda eş, dost, akraba ve komşu ziyaretleri çok yapıldığından dolayı bol bol ikram edilirdi.
 
Tatlılar börekle ikinci sırada dursun diyeyim yalnız eskilerdeki olduğu gibi eş, dost, komşu ve akraba ziyaretlerimizi bu bayramda inşallah hatırlamışızdır,  küs olduğumuz herkesle barışalım Çünkü bu bayramlar gelirken kardeşlik, dostluk ve hoşgörü getirir bayramı bayramın getirdikleri ile yaşayalım. Ben tekrar geçmiş ramazanı şeriflerinizi kutları hayırlı bayramlar diliyorum
 
İbrahim DEMİRTAŞ - 01.08. 2009-Mersin
i.demirtas70@hotmail.com

Bu haber 2172 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi