Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Kâzım Karabekirin Kızının Gözyaşları

İbrahimDemirtaş

15 Temmuz 2012, 12:31

İbrahimDemirtaş

Kâzım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir 29 Haziran Perşembe günü duruşma salonu konuğumuzdu.
Duruşma salonunda tutuklu sanıklarla ziyaretçiler birbirlerine en çok 5 metre kadar yaklaşabiliyor. Özellikle bir şeyler paylaşmak istediğim insanlar gelince aradaki engele iki elimle tutunup başımı ve gövdemi ileri uzatıp sesleniyorum. Konuşma heyecanımı gören öteki sanıklar, “Bir gün buradan fırlayıp uçacaksın” diye takılıyorlar.
Timsal Karabekir’de de öyle oldu. Görünce inanamadım. Bir an gözlerimi açıp kapattım. Yeniden baktım, oydu. En son Milattan Önce, affedersiniz tutuklanmadan birkaç ay önce Abbas Güçlü’nün Genç Bakış programında Sakarya Üniversitesi’nde birlikte olmuştuk.
Timsal Hanım’a hoş geldiniz dedikten sonra, o programı anımsatıp bir şeyler söylemeye çalıştım. O da karşılık vermeye hazırlanırken, elini kaldırdı, “Ne bu hal” dercesine iki yana salladı, dudaklarını iyice kapatıp gözlerini kıstı.
Ağlıyordu...
En son Server Tanilli ile böyle bir anı anımsıyorum. Server Hoca haykırmaya hazırlanır gibi ağzını iyice açıp kapatmış, sözü gözyaşlarına bırakmıştı.
Timsal Hanım da başını bir milim öne eğmeden dimdik duruşuyla bize bakıyor ama, gözyaşlarına hâkim olamıyordu.
***
Konya-Karaman yolu üzerinde Kâzımkarabekir ilçesi var. Giderken sağ tarafta Karabekir’in heykelinin ve küçük bir müzenin olduğu düzenleme yapılmış. Bir Karaman gidişinde durmuş, soluklanmıştım.
Timsal Hanım’a bu anımı anlatıp özgürlükte yine gideceğimizi, İstanbul’daki müzeyi de ayrıca merak ettiğimi söyledim.
Yine gözyaşlarıyla evet dedi.
Sakarya Üniversitesi’ndeki programda Atatürk’ü, babasını, Kurtuluş Savaşı’nı anlatışı bir kez daha geldi gözümün önüne.
Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce İstanbul günlerinde yaptığı görüşmeler... Kâzım Karabekir’in Doğu’ya 15. Kolordu Komutanlığı’na tayini çıktıktan sonra Atatürk’ün Şişli’deki evine uğraması, O’nu Anadolu’ya çağırması...
Amasya’dan sonra Erzurum’a gelişinde Karabekir’in de Atatürk’ü karşılayanlar arasında yer alması... Padişahın, Mustafa Kemal’in bütün yetkilerinin alındığını ilan edip hakkında tutuklama kararı çıkmasıyla birlikte bölgenin komutanı Karabekir’in Mustafa Kemal’in odasına gelişi...
Atatürk’ün yaşamındaki en kritik anlardan biri... Kapı çalınıp Kâzım Paşa’nın geldiğinin haber verilişi... Atatürk’ün aklından tutuklanma olasılığı geçerken, Karabekir’in sert bir selam çakıp, “Emrinizdeyim Paşam” deyişi...
Timsal Hanım bu süreci öylesine yaşayarak anlatmıştı ki, bir televizyon programında canlı yayında olmamıza karşın konuşma sırasının bana gelmesini hiç istememiştim. Yazı aramızda, böylesi anlarım çok azdır...
***
Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında yer alan Kâzım Karabekir, 1924’te askerlikle milletvekilliği arasında tercih yapıp siyaseti seçti. Dalgalı bir siyasi yaşamı oldu. Atatürk’e suikast davasında yargılandı, beraat etti. Bir süre köşesine çekilip anılarını yazdı. Sonra yeniden milletvekili seçildi. 1946’da TBMM Başkanlığı’nı yürütürken yaşamını yitirdi.
Timsal Hanım’a, Kâzım Karabekir’in Atatürk’le arasındaki olumsuzlukları da sordular. Bu tür sorulara öylesine ustalıkla yanıtlar verdi ki, özeti şuydu:
“Hiç kimse o dönem yaşananları başka yerlere çekemez. Atatürk ve babam bu ülkenin kurtuluşunda ve kuruluşunda çok büyük işler yapmıştır. Bu büyüklüğün yanında o olumsuzluklar hiçbir şeydir.”
Türkiye Cumhuriyeti 21. yüzyıla genel bir bütünlük içinde taşınmışsa bunda en büyük pay, Timsal Karabekir gibi bu ülkenin kuruluş temellerine bilinçle ve ortak paydalarla bakan kuşaklarındır.
Kaynak:Mustafa BALBAY (Cumhuriyet)
15 Temmuz 2012 köşe Yazısı
               ***
 
Sayın Balbay’a bu güzel ve anlamlı yazısından dolayı teşekkür ediyorum.
Karamandan…
Kazımkarabekir’den….
Ermenek’ten…
Kazancıdan…
Taş elinden…
Sayın Balbay’ın ikametgah adresi Silivri ye ve kendisine selamlar gönderiyorum.
 
Konya-Karaman yolu üzerinde Kâzımkarabekir ilçesi var. Giderken sağ tarafta Karabekir’in heykelinin ve küçük bir müzenin olduğu düzenleme yapılmış. Bir Karaman gidişinde durmuş, soluklanmıştım.
 
Timsal Hanım’a bu anımı anlatıp özgürlükte yine gideceğimizi, İstanbul’daki müzeyi de ayrıca merak ettiğimi söyledim.
 
Sayın Balbay’ı Silivri’den sonra inşallah Özgürlükte.
Karamana…
Kazımkarabekir’e….
Ermenek’e…
Kazancıya…
Taş eline…
Bekliyorum ve şimdiden davet ediyorum.
Bir gün taş elinde buluşmak ümitlerim ve dileğimle!
Hoşça kal!
Hoşça kalın..
 
 
İbrahim Demirtaş 15.07.2012./ Mersin
 
 

Bu haber 2335 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi