Paraları tıkır tıkırı topluyor, tüketici zamanında faturaları ödeyemediği vakit derhal kapatıyor Karşılığı açma kapama cezası.
Düzenli elektrik veremiyor
Donduruyor, buz kesiyor ev aletlerini bozuyor.!
Elektrikler sık sık kesiliyor!
İletim hatları ve trafolar yorgun!
Yatırım yapmaktan kaçınıyor!
Ne zaman düzene girecek?
MEDAŞ ne yaptığını sanıyor?
Kısa adı MEDAŞ olan, Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, elektrik kesintilerinden ve gönderdiği faturalardan dolayı halkımıza “illallah “ dedirtiyor.
MEDAŞ, Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Karaman illerinde,
6 il merkezi, 65 ilçe, 331 belde, 1379 köy, 512 tane de köye bağlı yaylalara elektrik dağıtıp satan özel bir kuruluştur. Devlet artık elektrik üretim ve dağıtım işini özel şahıslara ve şirketlere veriyor. MEDAŞ bizim yöredeki elektrik dağıtım şirketidir. Yöre halkı sürekli elektrik kesintisinden yüksek faturalardan ve haksız ödemelerden şikâyet edip durur. Karaman merkez, Ayrancı, Kazımkarabekir ,Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla ilçe merkezlerinde ve köylerindeki halk bu konudan çok muzdarip. Yörede sıklıkla elektrik kesildiği gibi, ödenmeyen daha doğrusu ödenemeyen faturalar dolaysıyla abonmanın elektriği hemen kesiliyor. Bu yazı kaleme alındıktan sonra daha 20 Ocak 2013 Pazar günü Sarıveliler merkezde elektrikler kesildi.
Ödemeler gecikince saatler hemen mühürleniyor. Tekrar açılınca “kapama-açma” adı altında para alınıyor.
MEDAŞ’ın internet sitesine baktığımızda 2011-2012 yıllarında Başyayla ve Sarıveliler ilçelerine MEDAŞ’ın hiç yatırım yapmadığı, iletim hatlarını yenilemediği görülür. İnternet sitelerinde halkımızı “ Kaçak kullanıma göz yummayın ! “ diye uyarırken ne yaptıklarının farkında değiller. Müşterilerine saygıları yok, çünkü yöremizde kaçak elektrik kullanan bilindiği kadarı ile yok.
“Sıfır arıza, sıfır kaza! “ kaza sloganı kulağa hoş gelse de sürekli arıza ve sürekli kaza oluyor. Öyle anlaşılıyor ki çalışanları yeterli ölçüde meslek içi eğitimden geçirmiyor. Halbuki “ MEDAŞ, bünyesine katmış olduğu deneyimli uzman kadrosu ile, sistemde yapmış olduğu köklü değişikliklerle çağı yakalamış ve müşterilerine yerinde hizmet götürmeyi hedef edinmiş mobil teknolojileri etkin kullanan bir elektrik dağıtım şirketidir.” iddiasında bulunurken bunun pek gerçek olmadığı “ çok arıza, çok kaza” yaşanan olaylarından anlaşılmaktadır.
Bu yazıyı yazarken öğrendik ki, MEDAŞ, iletim hatlarındaki bakım ve arızaları taşeron firmalara vermiş. En riskli iş. MEDAŞ, imajını cilalı sözlerle güzelleştirirken hukuki sorumluluklardan kaçmak için riskli işleri ikincil ( taşeron ) firmalara yıkarak riskten kaçıyor.
MEDAŞ, misyonunu açıklarken, “ Sürdürülebilir değer yaratarak sıfır arıza, sıfır kaza, noktasına ulaşmak ve enerji sektöründe öncü şirket olmaktır.” söylemleri ne yazık ki gerçekleşmiş değildir. Bunlar içi boş söylemlerdir. Daha bu yazının yazılıdğı tarihlerde (20-22-01.2013 ) Karaman merkezde,Cumhuriyet, Cedit, Gevher Hatun, Bahçelievler mahalle ve iş yerlerinde, fabrikalarda “ kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları “ adı altında programlı olarak elektrikler kesiliyor. Dağlık alanlarda ise bu kışta kıyamette kimsenin haberi olmadan kesinti yaşanıyor. Bu da gösteriyor ki, MEDAŞ’ın kadrosunda deneyimli iş bilir, iş bitirir elman sayısı çok sınırlı. MEDAŞ nitelikli elemana yatırım yapacağı yerde, tüketicilerden nasıl yapsam da en verimli şeklide para toplasam hesabında…
MEDAŞ, vizyonunu açıklarken, tüm müşterilerimiz “ Enerjisiz Hayat Düşünülemez “ ilkesinden hareket ederek, modern teknoloji ve çağdaş yönetim ilkelerini kullanarak kesintisiz kaliteli ve güvenli enerji sunmaktır.” iddiasını taşısa da hedeflerinin çok gerisinde kaldığı uygulamalarından anlaşılmaktadır.
MEDAŞ, internet sitesinde yazdığı gibi müşterilerine karşı sorumlulukları yerine getirmemektedir. Sürekli elektrik kesintileri halkı bezdirmiştir. Fatura ödemelerinde de acımasıdır. Ödeme gününü beş gün geçirince tüketicilerin elektriği bu kışta kıyamette derhal kesilmektedir. Karaman ilindeki konut, iş yerleri ve fabrikalarda,MEDAŞ’tan sıfır hoşgörü, sıfır yatırım var. Zamanında trafoların bakımın yapılmadığı söyleniyor.
SONUÇ OLARAK, kaçak kullanımın yok denecek kadar az olduğu hatta olmadığı Karaman ilinde özellikle Taşeli Yöresi’nde sürekli iletim hatlarındaki yetersizlik, bakımsızlık ve benzer nedenlerle elektrik kesintileri olmaktadır. MEDAŞ bu konuda başarılı bir sınav verememiştir.
Müşteri memnuniyeti yönünden de başarılı değildir, en iyi müşterileri ile uzlaşarak çözüm arayacağı yerde mahkemelik duruma düşmüştür. Büyükkarapınar Köyü örneğindeki gibi. B:u köyde şimdi vatandaşlar, kullanmadığı elektriğin parasını ( yaklaşık 56.000-TL ) mahkeme ve icra kararı ile ödemek zorunda bırakılıyor.
MEDAŞ, koymadan almak istiyor, Taşeli Yöresi’nde Sarıveliler ve Başyayla’da hiç yatırım yapmamıştır. Ermenek’te ise yok denecek kadar az yatırımları vardır. Elektrik kesintileri, Karaman’nın merkez, Ayrancı ve Kazım Karabekir taraflarında olduğu biliniyor.
Kışın olağanüstü şartlarında rakım 1400- 1700 arası yerlerde arıza giderebilmek için olağanüstü çaba sarfeden MEDAŞ elamanlarını ( ?! ) olağanüstü çabaları nedeniyle saygı ile anarken, MEDAŞ’ın bu elamanları eğitim,ulaşım, giyim kuşam, araç gereç, yiyecek içecek ve iş güvenliği yönünden çağın gereklerine uygun donanım sağlayacağı yerde, riski taşeron firmalara yıkarak hukuktan, yargıdan kaçıyor olmaları çalışanlar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır..
MEDAŞ, trafo bakımı, hat bakım-onarım, arıza işlerini taşeron firmalara bırakarak sorumluktan kaçamamalı. Sıfır kaza, sıfır arıza bizim de temennimizdir. MEDAŞ’ın tüketici memnuniyeti, elemanlarının iş güvenliği, iyi eğitimle ve yapacakları yatırımlarla mümkündür. MEDAŞ, önümüzdeki yıllarda karşısına çıkacak olan rakip firmaları ödüllendirmeye mi hazırlanıyor.!
16.01.2013. Hasan ŞİMŞEK