Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Konya- Karaman Bölgesi Yatırım Fırsatları

Misafir Yazar

06 Haziran 2012, 09:22

Misafir Yazar

Mavi Tünel Projesi ile Göksu’nun kollarından toplayacakları suları Konya, Karaman, Aksaray hatta Niğde tarafına aktarmak ve ovayı sulamak. Kendilerince bir fizibilite çalışmaları var gibi gözüküyor.

Ama bu çalışmaların hepsi Konya ve Karaman ovalarına odaklı. Karaman, Konya, Niğde ve Aksaray’da 3 milyon nüfusun yaşadığını tespit etmişler. Karaman’da ve Konya’da nüfusun % 36 sı dağlık alanda yaşıyor.

Karaman nüfusuna kayıtlı 328 bin insanın 132 bin diğer illere göç etmiş. Bu nüfusun ne kadarı dağlık bölgeden gittiği söylenmedi. Konya için de aynı şey söz konusu göçler kırsaldan mı yoksa ovadan mı gitti bilgisine ulaşmadık. Öyle sanıyorum ki diğer illere, göçlerin dağlık yerlerden gittiği şeklindedir.

Proje Ova’ya odaklanmış durumda, Bozkır, Hadim, Taşkent, Mut, Karaman’ın Göksu vadisindeki köyleri, Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla projede suları alınacağından negatif olarak gözüküyor.

KOP ‘tan olumsuz olarak etkilenecek olan şimdilik Eğisse Barajı nedeni ile  Bozkır, Hadim ve Karaman, Mut’un bazı köyleri, yakın bir zamanda diğer Taşeli’nin diğer  ilçe ve köyleri olacaktır

KOP Başkanı Sayın Prof.Dr. Mehmet Babaoğlu projeye bir ovalı gözü ile bakıyor. Dağlık alanı hiç görmüyor. Oradaki 120-130 bin nüfus ne olacak diye sorunca , yanıtı çok net oldu: Öbür tarafta üç milyon nüfus var dedi. Açıkçası KOP Başkanı Sayın Profesör ‘ün Taşeli halkını pek düşünmediğini algıladım. Onlarla ilgili bir projeniz var mı diye sorduğumda olmadığını anladım.

Aslında Taşeli’ne bir bütün olarak gören bana en son söz verdiler, hayatımda bu tip toplantılarda Bakan düzeyinde  de dahil en zor aldığım söz oldu. Taşeli ile ilgili beş soru soracaktım. Sona kaldığım için dona kaldım. Aslında ben kaymadım, bana söz verilmedi. Şimdi yazdıklarımı özetlersem, Taşeli halkın olmadığı ve bilmediği bir zenginliği yöre halkının haber olmadan ve onları bilgilendirmeden OVA’ya aktarmak

Bu toplantının amacı, Konya, Karman, Aksaray ve Niğdeli iş adamlarından,  bürokrasiden, siyasilerden destek alıp kamuoyu oluşturarak projeyi hayat geçirmektir.

Proje tek yönlü, tek gözlükle hazırlanmış bir proje gibi gözüküyor, salt Ova’ya odaklı ve onların çıkarlarına yönelik bir çalışma, ya dağlık alandaki, Bozkırlı, Hadimli, Taşkentli, Mutlu, Ermenekli, Başyaylalı, Sarıvelilerli ne olacak? Suyunu almaya başladığınız bu halka ne vereceksiniz? Bunun açıklaması projede yok!. Dağlık bölgede yaşayan halkın yaşam düzeyini iyileştirecek ne bir yayla turizmi, ne bir hayvancılık, özellikle davarın canlandırılması, meyvecilik yok.

Taşeli, özellikle yazın sıcaktan taşların çatladığı, ve bitkilerin beş günde bir su istediği ve güneşin ülkemizde en dik geldiği bir yer olduğunu düşünürsek suya ne kadar ihtiyacımız olduğu meydanda iken, Yöre’nin suyunu Ova’ya aktarmak hem de Yöre halkına haber vermeden bunu yapmak sağlıklı bir yaklaşım değildir.

Sonuç olarak, Konya ve Karaman ovalarının sulanması ve sulu tarıma açılması hepimizin dileğidir ama, Taşeli halkının Göksu kollarından kıt kanaat  sağladıkları dere sularına sahiplenerek olmamalı. Şimdilik bunun ilk adımı Eğisse ( Başbağlar ) Deresi’nde yapıldı., sıra diğer derelere gelecek! Nereye kadar mı ? Antalya ili sınırlarına kadar Göksu’nun kolları arasında binlerce yıldır kıt kanaat geçinen  insanların doğasını bozmayalım. KOP Başkanı Sayın Mehmet Babaoğlu’ndan ricamız projelerini yeniden gözden geçirmeleridir. B

Bir Taşeli  aydını  olarak projeyi takip edeceğim ve olumlu ve olumsuz yönlerini halkımıza anlatmaya çalışacağım. Torosların suyunu ovaya aktarmayı planlayan “Mavi Tünel Projesi “ Taşeli halkı için “Kara Tünel Projesi “ olmasın 04.06.2012

Emekli Öğretmen-Hasan ŞİMŞEK

Bu haber 1575 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi