Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Emekli Tapu Şefi Tahsin TOMBUL'un Hikayesi

Emekli Tapu Şefi Tahsin TOMBUL'un Hikayesi

Tarih 14 Haziran 2023, 17:53 Editör Kazancı Haber

KAZANCILI EĞİTİM VE MESLEK ÖNCÜLERİMİZDEN TAPU  KADASTRO  ŞEFİ  TAHSİN TOMBUL HATIRINA

Kazancı Nahiyesinde ilkokul eğitimine Türkçe olarak 1928 yılında 3 yıl süreli, 1935 yılından itibaren 5 yıl süreli olarak başlanmış olmasına rağmen,  uzun yıllar ilkokul sonrası eğitim görebilen  çocuk olmamıştır.

Nihayet, Konya İli,  Ereğli İlçesi  yakınlarında, 1940 yılında eğitime başlayan İvriz İlköğretmen Okulu (Köy Enstitüsü)   ve 1945 yılında, Konya /Sarayönü ilçe merkezinde eğitime başlayan   Teknik Ziraat Okulu,  yöremiz çocukları için okuma, aydınlanma ve devlet memuru olma fırsatı  yaratmış oluyordu. 

Bu yazımızda, Sarayönü Teknik Ziraat Okuluna 1950 yılında giren Kazancı Nahiyesi (Beldesi) Yukarı mahalleden ve halen hayatta olan  bir kaç meslek öncümüzden biri olan Emekli Tapu Kadastro Şefi Sayın Tahsin TOMBUL büyüğümüzün, çocuk yaşında, köyünden ve evinden, tek başına yola  düşerek verdiği eğitim mücadelesi, iş bulma, çalışma,  memur olma çabaları, hizmetleri ve emeklilik dönemi hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

  Benim  dayım olan  ve çocukluğumdan itibaren yakından tanıyıp takip ettiğim, iyiliklerini, yardımlarını, yönlendirici tavsiyelerini dinleyip uyguladığım Tahsin Tombul öncümüz, merhum Osman –Ayşe Tombul çiftinin ilk çocuğu olarak 1932 yılında Kazancı, Yukarı mahallede dünyaya gelmiştir. Kendisi, aynı zamanda, Filistin Cephesinde Bölük Komutanı, Kurtuluş Savaşı sürecinde Bursa-Balıkesir yöresinde Lojistik-İkmal-Sevk-Ulaşım  teşkilatında komuta görevi yapmış olan Gazi Dumbul  Mehmet Efendi’nin torunu, aynı zamanda Kazancılıların Cumhuriyet döneminde ilk generali olarak yeni meslek öncülerimiz listesine eklenen   Emekli Tuğgeneral Aykut TOMBUL’un babasıdır. 

Kazancılı çocukların 1945 yılında girdikleri Sarayönü Teknik Ziraat Okulunu bitirerek çalışacak iş bulmaları, muhtelif yerlerde çalışmaya başlamaları karşısında bu okula girmeyi hedefleyen Tahsin Tombul,  ailesinin karşı çıkmasına rağmen her zorluğu göze alarak 1950 yılında tek başına elinde torbasıyla yollara düşer. Zamanın şartlarına göre yolculuklar bazen yayan, bazen kamyonlar üstünde, bulunan otobüsler ve trenle devam eder.  

Zamanın olumsuz şartları, coğrafi engeller, mali ve  beslenme sorunları, parasal kısıtlamaların hiç biri, bu gençlerde var olan ve merhum öğretmenimiz Sami TUNCA’nın yayınlanan  anılarında yer  bulan  “okuyup aydınlanma ve  adam olma ateşi” hiç sönmemiş, çocuk bedenlere her zorluğun üstesinden gelme gücü vermeye devam etmiştir.   

Ziraat Okulu eğitimi başarılı bir şekilde geçer ve  1953  yılında mezun olan Tahsin Tombul, köyüne döner. Fakat,  bir kaç ay sonra iş bulmak ve çalışmak için çareler aramaya başlar. Zamanın kanunlarına göre, Ziraat Okullarını bitirenlerin başka mesleklere, kurumlara girmesi, memur olması yasaklanmış, hepsinin kırsala çıkması ve tarıma katkı sağlamaları için sadece ziraatçilik yapmaları kuralı getirilmişti.   

Bu nedenle, okulu bitirenler bir kaç yıl işsiz  kalmış,  geçimlerini sağlamak için değişik iş bulma çabasına girişmişlerdir. Bu kapsamda, arşivimizde yer alan bilgilere göre merhum Hüseyin Erdem Konya’da kamyon şoförlüğü yapmış, İbrahim Taştekin İstanbul Sarıyer fidanlığında çalışmış, Ali Gürbüz, öğretmen vekilliği ve çiftliklerde traktör şoförlüğü yapmıştır.  

 En kısa zamanda,  iş bulma  ve   çalışma imkanı araştıran dayımız bir çok arkadaşının  yaptığı gibi ilk olarak bir traktör-motor kursuna gider. Zamanın İş ve İşçi Bulma Müdürünün Konyalı olduğunu öğrenir ve müdürün huzuruna çıkar. Karşısındaki gencin çalışma isteğinden etkilenen müdür işini bırakır ve muhtelif yerlere telefon etmeye başlar. Nihayet, Zirai Donatım Kurumu, İzmir Bornova fidanlığında iş bulunur ve hemen aşıcı olarak işe başlar. Zeytin başta olmak üzere,  çeşitli meyve  fidanlarını  aşılamak işini şevkle yapmaktadır. Daha sonra Söke ilçesinde özel bir çiftlikte iş bulur ve burada traktör sürüşü dahil tüm zirai görevleri 2 yıl boyunca yürütür.  

Ziraat Okulları mezunlarının memur olmasını yasaklayan kanun zamanın Demokrat Parti hükümeti tarafından kaldırılması sonrasında  bu meslek öncülerimiz,  polis, astsubay, bankacı, kooperatifçi dahil  bir çok dalda memur olmayı başarırlar. Tahsin dayımız bir müddet Cihanbeyli’de vekil öğretmenlik yaptıktan sonra girdiği sınavı kazanarak Ankara Tapu Kadastro Meslek Okuluna girer ve bu merkezde  2 yıl ilave eğitim görür.   

Mezuniyet sonrası fen memuru olarak Rize iline atanır ve 2 yıl hizmetin sonunda Konya Tapu Kadastro Müdürlüğüne  atanır.   Konya merkezde göreve başlayan Tahsin Bey, Erzincan Depremi sonrası Konya’ya yerleşmiş olan inşaat – yapı ustası Ömer Efendinin kızı Türkan hanımla evlenir.  Bu arada, askerliğini Bursa ili  Acemler bölgesinde konuşlu 64. Piyade Alayında yapar. Evlendikten sonra, Konya, Aymanas mahallesinde, bahçe içinde ev yaptıran dayımız, yıllar sonra Aydınlık evler  semtinde kooperatif uygulamasıyla sahip olduğu  bahçeli müstakil evine taşınır ve ailesiyle birlikte uzun yıllar bu evde yaşarlar. Kızı Türkay İngilizce öğretmeni, oğlu Turgut tapu memuru, oğlu Aykut topçu subayı olmuşlardır.

Yıllar boyunca, bu evlerde misafir olduğum günleri, ülkemizde 10 TL’nin en büyük kağıt para olduğu, Konya Muhacir pazarında karpuzun kilosunun 10 kuruş, üzümün kilosunun 30 kuruş olduğu, Alaaddin tepesinde bir ağacın gölgesinde yöresel sanatçı meşhur Kör Ahmet’ten  “Şu Silleden Gece Geçtim, Görmedim Annem, Annem” türküsünü tesadüfen dinlediğim, Konya caddelerinin türkücü Bedia Akartürk’ün resimleriyle süslenmiş görüntülerini izlediğim   günleri unutmam mümkün değildir.  

Konya il merkezi, çevre mahalleler, köyler ve kasabaların tüm evleri, ve arazilerinin kadastro tespit işlerini ekibi ve mesai arkadaşlarıyla birlikte uzun yıllar boyunca sürdüren Tahsin Tombul 1985 yılında, kurumun  İzmir İl Müdürlüğüne Müdürü Yardımcısı olarak atanır. İzmir, Eşrefpaşa semtinden ev alarak bu ile taşınırlar. Bu merkezde 6 ay görev yaptıktan sonra emekli olur.  

Emeklilik sonrası “Ata Yurdu”  olan Kazancı Kasabasına dönen dayımız,  harika manzaraya sahip olan Topaktaş civarında bir ev yaptırarak yaz mevsimlerini doğum yerinde  (sıla)  geçirmeye başlar.   Eğitim ve meslek öncülerimizden Sayın Tahsin TOMBUL dayımıza sağlık ve mutlulukla nice yıllar diler, sonsuz saygılar sunarız.

Derleyen : Naci SÖZEN Kazancı / ERMENEK
Mayıs 2023 / Alanya  

Bu haber 697 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kişiler/Olaylar/Hikayelerimiz

Kazalarda Kaybettiğimiz Ögretmenlerimiz.

Kazalarda Kaybettiğimiz Ögretmenlerimiz. Kazancı'nın ilk yetiştiği öğretmenlerimizden genç yaşta hayatını kaybedenler.

KUŞLARIN GETİRDİĞİ ÖLÜM HABERİ

KUŞLARIN GETİRDİĞİ ÖLÜM HABERİ Trafik Kazasında hayatını kaybeden Abdulah ERDEM
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi