Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

20 Yıldır Daglarda, Asar Gediğinde Yaşıyordu.

20 Yıldır Daglarda, Asar Gediğinde Yaşıyordu.

Tarih 25 Mayıs 2010, 23:18 Editör Bensu Köksoy

20 yıldır dağlarda, 64 yaşındaki Hasan Çelik kötü niyetli insanlardan çok çekti. Dağlarda bir başına ama mutlu bir yaşam sürüyordu.

20 yıldır dağlarda, 64 yaşındaki Hasan Çelik kötü niyetli insanlardan çok çekti. Dağlarda bir başına ama mutlu bir yaşam sürüyor uluköylü 64 yaşındaki Hasan Çelik, babasının ölümünden sonra yalnız kalınca, kötü niyetli olmasından yakındığı insanlardan uzakta dağlarda yaşamaya başladı.

Çelik, yaklaşık 20 yıldır kaya kovuklarında zor şartlarda ancak kendi deyimiyle ''kimseye muhtaç olmadan'' yaşamını sürdürüyor.

Kazancı beldesi Asar Gediği mevkisinde ancak bir kişinin barınabileceği büyüklükteki kaya kovuklarında yaşamını sürdüren Çelik, ağıl olarak kullandığı inlerden birinde de geçimini sağladığı 5 büyükbaş hayvanını barındırıyor.

Kaldığı yerden, kazancıyı kuşbakışı görebilen Çelik, su ihtiyacını kayalıklardan gelen kaynak sularından sağlıyor. Çelik, ayda bir iki kez yiyecek almak için yaşadığı dağdan yaklaşık 10 kilometre uzaktaki mahallesine iniyor.

İnsanların eşeklerle belli bir noktaya kadar çıkabildiği Asar Gediği mevkisine yaya olarak kilometrelerce yolu katederek ulaşan Çelik'in, yemek menüsü ise ekmek, domates, patates ve üzümden oluşuyor.

KAYA OYUĞUNDA KIŞI BATTANİYE İLE GEÇİRİYOR

Geceleri sadece tek battaniye ve yaktığı ateşle ısınan Çelik'in hayatından endişe duyan belde halkı ise yaşlı adamın yaşayıp yaşamadığını uzaktan, yaktığı ateşi kontrol ederek anlayabiliyor.

Çelik, aşırı kar yağdığında kaldığı evinin tavanının 3 yıl önce bakımsızlıktan çökmesi üzerine, dağlarda daha çok kalmaya başladı.

Hasan Çelik (64), AA muhabirine, ağabeyi okumadığı için ailesinin kendisini de okula göndermediğini, okuma yazma bilmediğinden dolayı da ''oldukça cahil'' kaldığını söyledi.

Çocukluğunun hep dağlarda geçtiğini, bu nedenle dağ yaşamının zorluğunu çok iyi bildiğini dile getiren Çelik, ''babam ölünce beni oraya bağlayan bir şey kalmadı. Birkaç büyükbaş hayvanı da alıp beldeden ayrıldım, mağara denemeyecek büyüklükteki kaya kovuklarında yaşamaya başladım. Hiç evlenmedim ve benimle yaşayacak kimse kalmamıştı. Kardeşlerim var ancak onlara yük olmak istemiyorum. Köydeki evimin çatısı da bakımsızlıktan yıkılınca artık beni köye bağlayan hiç bir şey kalmadı'' dedi.

Çelik, hiçbir sağlık probleminin olmadığını belirterek, ''Önceleri aşırı kar yağdığında beldedeki evime ya da birilerinin yanına sığınıyordum. Ancak evimin tavanında çökme olunca artık tamamen bu kaya kovukları benim evim oldu. Ara sıra yaban domuzlarının indiği burada yaşamaya alıştım. Onlardan da korkmuyorum. Önemli olan dağda yaşamak değil, kimseye muhtaç olmadan yaşamımı sürdürmek'' diye konuştu.

''OLDUKÇA GURURLU BİR İNSAN''

Çelik'i uzun zamandır tanıyan Uluköy Mahallesi Muhtarı Ethem Atay ise dağlarda yaşayan Hasan Çelik'in durumundan endişe duyduklarını söyledi.

Atay, ''Hasan Dede'nin yaşayıp yaşamadığını yaktığı ateşten anlıyoruz. Neredeyse her gün onun ateş yakmasını bekliyorum. Ateş yaktığında her şeyin yolunda olduğuna inanıyoruz. Yazın ise dağlarda hayvan otlatmaya giden vatandaşlardan haber alıyoruz. Gerçekten oldukça gururlu bir insan. Evi yıkılmadan önceleri kar yağıp hava sertleştiğinde iki ay evinde iniyordu. Şimdi inecek bir evi de yok. Aslında onun istediği kimseye muhtaç olmamak'' diye konuştu. Kaynak: Karaman.org

NOT: Hemşerimiz Hasan ÇELİK'in bu sıradışı hayatı biliniyordu. Geçen yaz, kahvelerden birinin önünde çay içerken, Asar Beleni-Alain yönüne baktığımızda, parlak bir yıldız gördüğümüzü sanarak çevremizdekilere sorduk.. yanımızdakiler, ilk bakışta, bu parlak ışığın yıldız olmadığını, tepedeki bir inde yakılan ateş olduğunu söylediler.

İşte bu ateşin sahibi, büyük baş hayvanları ile birlikte dağlarda yaşadığını, akşamları ise ışığı yanan ine gelip yattığını söylediler.. Geçmişi hakkında bazı bilgiler aldık, belediyenin kendisi için, belirlenen bir noktaya ekmek bıraktığını öğrendik... Köyüne indiği zamanlarda bile sahil araziye gidiyor, köyde kalmıyordu. Hayvanları ile kendisine bir dünya kurmuştu. Sağlık problemlerinin de hayır kurumlarınca giderildiğini, muhtelif yardımlar yapıldığını, evinin inşaatı içinde plan yapıldığını öğrendik..

Kazancılı olan herkes bizim insanımızdır. Üzüntüsü ve derdi de bizim derdimiz olmalıdır.. Gururlu davranışı ile örnek olan bu Kazancılı için neler yapabileceğimizi düşünmeli ve harekete geçmeliyiz... Hayırlısı...Naci Sözen Haber için; Naci Sözen ve İbrahim Demirtaş'a Teşekkür ederiz.

Bu haber 1046 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kişiler/Olaylar/Hikayelerimiz

Kazalarda Kaybettiğimiz Ögretmenlerimiz.

Kazalarda Kaybettiğimiz Ögretmenlerimiz. Kazancı'nın ilk yetiştiği öğretmenlerimizden genç yaşta hayatını kaybedenler.

KUŞLARIN GETİRDİĞİ ÖLÜM HABERİ

KUŞLARIN GETİRDİĞİ ÖLÜM HABERİ Trafik Kazasında hayatını kaybeden Abdulah ERDEM
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2025 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. Ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi