Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Geçmişten Günümüze Kurum Kuruluş ve Yenilikler

Geçmişten Günümüze Kurum Kuruluş ve Yenilikler

Tarih 22 Temmuz 2023, 02:46 Editör Kazancı Haber

Bilindiği üzere, Milli Kurtuluş Savaşı zaferleri sonunda ve Cumhuriyetimizin 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmesiyle birlikte, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK liderliğinde başlatılan “okuma, aydınlanma, kültürlü adam olma, çağdaş medeniyetler seviyesine yükselme, Milli dil, kültür, tarih oluşturma, özgür vatandaş yetiştirme” hedefleri doğrultusunda, savunması, eğitimi, yönetimi, idari ve coğrafi sistemi yeniden teşkilatlandırılan ülkemizde, Kazancı köyü, Göksu ırmağının güneyinde kalan 11 köyün en kalabalık nüfusuna sahip ve merkezi konumunda olması nedeniyle idaresi (statüsü) Nahiye (Bucak) seviyesine yükseltilen merkezlerdendir.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KAZANCI BELDESİ RESMİ - HİZMET KURUMLARI VE KURULUŞ TARİHLERİ LİSTESİ

Bu yeniden teşkilatlanma ve idari seviyesi yükseltilmesiyle paralel olarak faaliyete geçirilen kurumlar, kuruluşlar ve çeşitli birimlerin geçmişi, belde halkımızın aydınlanması, sağlık ve refahı, huzuru, teknoloji ile tanışması, çağdaş yaşama geçişi konularında yürütülen hizmetleri hakkında tespitlerimizi ve bildiklerimizi, Ermenek ile karşılaştırmalı olarak özetleyelim.

MUHTARLIK ;
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, halen yürürlükte olan 1924 tarihli Köy Kanunu çıkarılması sonunda, köyler ve nahiyelerin idaresi, merkeze bağlı atamalı nahiye müdürleri ve seçimle gelen mahalli idare niteliğindeki muhtarlık (muhtar ve 4-6 kişiden oluşan İhtiyar Meclisi Azalar) tarafından yürütülür olmuştur. Bu dönemler içinde beldemizin ilk muhtarı Uluköy mahallesinden Keyvan Velisi (Koç) olmuştur. Zaman içinde sırasıyla, Süleyman Kahya (Çetin), Hacı Durmuş Efendi (Koçaş), Bakırcıların Mahmut (Toksoy), Hacı Muhtar (Hasan Erdem), Gözel Molla Hüseyin, Mehmet Ali Güzel, Nail Gürbüz, Sami Tunca (ihtilalde emirle), Mustafa Turan, ve Hüseyin Gürbüz belediye teşkilatının kurulduğu 1972 yılına kadar Kazancı Muhtarı olmuş kişilerdir.

EĞİTİM ;
İlkokul eğitimi, 1924 yılında Arapça olarak Ermenekli Eğitmen-Kurucu Müdür Sami Öztaş tarafından başlatılmış, 1928 yılında Türkçe (Latin Alfabesi) eğitime 3 yıl süreli olarak geçilmiş, 1938 yılından itibaren 5 yıl süreli eğitime geçilerek uzun yıllar bu sistem devam ettirilmiştir. Eğitmen Sami Öztaş 1924 yılında başladığı görevini 1948 yılına kadar 24 yıl sürdürmüş, ilk okuttuğu çocukların çocuklarını da eğitmiştir. Gündüzleri okulda yeni Türkçe dersler verirken okumaya meraklı yaşlı kişiler için akşam kursları niteliğinde gece kursları vermeye devam etmiştir. İlk öğrencileri arasında akılda kalanlar Dede Tunca, Gani Songur, Hasan Songur (Çolak Hasan), Abdullah Pilatin, Memiş Köksoy, Ahmet Çağlayan, Mevlüt Tezcan, Neslihan Erdem (Koçaş) ve Mustafa Erdem isimleridir. Eğitim uzun yıllar eski ve tek odalı bir evde devam etmiş, köy halkının gayretiyle 1937 yılında yapılan iki katlı çatılı eski okula taşınmıştır. Bu bina 1962 yılında yıkılmış ve yerine tek katlı 3 sınıflı okul yapılmıştır. Sami Öztaş öğretmen sonrası, görev yapan ilk öğretmenler, Dede Uğuz, Mustafa Çalışkan, İbrahim Toksoy, Ethem Özgüven, Naci Özman, Gökcen Hoca, Ali Çömlek, Abdullah Erde, Durmuş-Kiraz Ç:etin, Hüsamettin Erdem sayılabilir.

NÜFUS MEMURLUĞU :
Kazancı nüfus memurluğu 1929 yılında açılmıştır. İlk nüfus memuru Ermenekli Sait efendi (ATAY) olmuştur. Maaşı asli 10 TL. yan ödemelerle 40 TL idi. Tereyağı okkası 2,5 kuruş (yüz para), bir Teke/Koç fiyatı 2 TL idi. Bu maaşla 20 adet koç alınabiliyormuş. Şimdilerde nüfus memuru maaşıyla kaç koç alınabilir merak ediyoruz. Bu dönemlerde ailelere soy isimler verilmiş, kayıtlar Türkçe yapılmıştır. Sonrası Ermenekli Mehmet Kuzey atanmış ve uzun yıllar beldemizde görev yapmıştır.

NAHİYE (BUCAK) TEŞKİLATI ;
Beldemizde 1930 yılında Nahiye kuruluşu onaylanmış ve 1931 yılında teşkilatı kurulmuştur. Kurucu Nahiye Müdürü olarak atanan Hikmet Müdür görev yapmıştır. Akif müdür Göksu çayında boğulmuş olup, mezarı Yukarı mahalle mezarlığındadır. Yahya müdür, Çolak müdür, Süleyman Özdemir müdür görev yapmış olanlardır. Kazancı Nahiyesine Müdürlüğüne Göksu ırmağının güneyinde bulunan 11 köy bağlanmıştır.

JANDARMA KARAKOLU
Kazancı Jandarma Karakolu 1931 yılında hizmete açılmıştır. Göksu çayının güney yakasında bulunan 11 köyün (Olukpınar, Görmel, Çavuş, Arnava, Zeyve, Aşağıirnebol, Yukarıirnebol, Akmanastır, Sarıvadi, Pınarönü, Yeşilköy ve Nadire) asayiş ve güvenlik kontrolü Kazancı Jandarma Karakolu görev ve sorumluluk alanı yapılmıştır. Bu görev sahası genellikle halen devam etmektedir. Karakol mevcudu bir takım er ve erbaş ile komutandan meydana gelir. Geçmiş dönemlerde Gedikli Jandarma Çavuşlar atanırdı. Son dönemlerde Uzman Jandarma Çavuşlar ve Jandarma Astsubaylar atanmaya başlanmıştır.

SAĞLIK HİZMETLERİ ;
Kazancı Beldesinde 1946 yılında ilk sağlık evi açılmış ve Kazancılıların ilk devlet memuru olan merhum Mehmet Güzel sağlık memuru olarak atanmıştır. Takip eden yıllarda Kazancılı sağlıkçı Ali Oğuz atanmıştır. Ayrıca, 1950’li yıllarda ebe atanmaya başlanmış ve ilk ebe Yukarı mahallede İmam Mehmet (Eren) evinde, Dursun Efendi diye çağrılan babasıyla birlikte oturmuştur. 1978 yılında, sağlık ocağı, doktorlu, hemşire ve sağlık memurlu olarak açılmıştır. (Ermenek’te sağlık merkezi (hastane teşkilatı ) 1959 yılında açılmıştır.)

SİNEMA MAKİNASI ;
Sinema makinası 1970’li yıllarda İsmet Gürbüz tarafından getirilmiş ve jeneratör (motor) gücüyle filimler oynatılmıştır. (Ermenek’te ise ilk sinema makinası 1932 yılında getirilmiştir.) Oynayacak filimleri operlörle halka duyuran İsmet ustanın “ bu akşam Kazancı sinemasında Deniz Ejdarı filmi gösterilecektir” şeklindeki sözlerini hatırlıyorum.

Gramafon Makinası ;
ilk gramofon makinası, yeniliklerin insanı Gözel Ömer (Güzel) tarafından 1940’lı yıllarda getirilmiştir. Gramafon hikayesini Gramafon Adam başlıklı yazımızla yayınlamıştık. (Ermenek’te 1920 yılında getirilmiştir.)

İlk Otomobil Gelişi ;
İlk otomobil, Ermenek-Kazancı yolunun yapılması sonunda, yolcu kaymakam olarak bilinen Ermenek Kaymakamı Osman Fikri Bey ve Kazancı Muhtarı Hasan Erdem (Hacı Muhtar) gayretleriyle, 1940’lı yılların sonunda gelmiştir. (Ermenek’e ilk otomobil Silifke-Gülnar-Görmeli köyü hattından, 1929 yılında getirilmiştir.)

ELEKTRİK ;
Kazancı Beldesinde 1971 yılında direkler dikilmesine rağmen elektrik 14 yıl bağlanamamış, direkler yeniden dikilerek elektrik Kasım 1984 yılında yakılmıştır. Konya valileri ziyaretlerinde köylüye hitaben “ oyunuzu şimdiki hükümet eden partiye verirseniz gelecek yıl bu elektrik yanar “ demişler, adeta şantaj yapmışlardır. Kazancılılar ise “biz oyumuzu pazarlık yapmayız, elektriksiz yaşarız ve şantaja boyun eğmeyiz “ demişler ve oy vermemişlerdir (Ermenek’te hidroelektrik santrali kurularak 01.09.1934 tarihinde, Türkiye’de elektriğe kavuşan 6. ilçe olarak elektrik yakılmıştır.

Ayrıca, uzun yıllar önce, Haclsofuların evinin çatısına rüzgar gülü monte edilerek evin içinde elektrik ışığıyla aydınlatma yapıldığı bilinmektedir.

PTT TEŞKİLATI ;
Kazancı PTT merkezi 1971 yılında açılmış, 1977 yılında manyetolu telefon, 1990 yılında otomatik telefon devreye girmiştir. İlk PTT memurları Yusuf Yıldız ve Naci Demircan dır. (Ermenek’te PTT teşkilatı 1888 yılında kurulmuş, telgraf 1905 yılında açılmıştır.) Son yıllarda beldemizde PTT şubesinin olmaması bir eksikliktir.

Tarım Kredi Kooperatifi:
Tarım Kredi Kooperatifi 1951 yıllarında kurulmuş ve çevresindeki tüm köyler dahil hizmet vermeye başlamıştır. İlk memurları Ermenekli ziraatçı Fahri Çelebi, Kazancılı Mustafa Korkmaz, Çatalbademli Mehmet Taşdemir olmuşlardır. Bir dönem 680 çiftçi ortağı olan kur, ortaklarına kredi vermekte, yem, gübre, şeker, zirai aletler, mazot sağlamaktadır. Kooperatif yönetim kurulunda 25 yıl rekor süre görev alan ve tüm çiftçilerin isteklerine koşarak hizmet etmiş olan Ömer Toptaş (Gurdlu Omar) anısına bir resmi koop merkezine asılmıştır.

Kazancı Orman İşletme Şefliği :
Orman İşletme Şefliği 1960 yıllarında açılmış olup, ilk şef Enver Tankut Bey isimli bir kişidir. Bu kişi kardeşine Kazancılı gelin almış ve şube önünde düğün yapılmıştı. Ermenekli Muhasebeci ise Ahmet Evci olmuştur.

Belediye Teşkilatı ;
Kazancı Belediye teşkilatı 1972 yılında kurulmuştur. (Ermenek Belediyesi 1871 yılında kurulmuştur.) Kazancı İlk belediye başkanlığı seçimini kazanan İsmet Polat, 1977 seçimlerinde Ramazan Türker, 1984 yılında Durmuş Çetin, 1989 yılında Hüsamettin Erdem, 1993 yılında Ayten Yıldız, sonraki yıllarda Cafer Taştekin, Uğuz Tekin (3 kez seçim kazandı) kazanmışlar ve görev yapmışlardır. Son seçimde kazanan Muhittin Tuncel (Hacı Hoca) halen belediye başkanıdır.

Kazancı Ortaokulu;
Ortaokulu 1969 yılında, Kazancı Lisesi 1989 yılında kurulmuştur. (Ermenek’te ortaokul 07.11.1949 tarihinde, lise 1968 yılında açılmıştır.) Ortaokul müdürleri Mehmet Şenel, Mehmet Bilgin, Mustafa Keşçi, Ahmet Kaya, Osman Tosun, Ahmet Keskin ve diğer müdürlerdir.

Radyo:
Kazancı Nahiyesinde ilk radyolar 1950’li yılların sonunda, uzun antenli ve bataryalı pilli olarak, büyük masa radyoları biçiminde hizmete girmiştir. (Ermenek’te Batiç marka ilk radyo 1932 yılında hizmete girmiştir.) Yukarı mahallede sadece Kırbaş İbrahim (Altınsoy) ve İmam Mehmet (Eren) evlerinde radyo vardı. Çok iyi hatırlıyorum, 1960 ihtilali sonrası gelişmeleri ve Yassıada duruşması haberlerini insanlar İmam Mehmet amcanın penceresi önüne toplanır (Dibek alanı) radyonun sesi açılır ve topluca haber (ajans denirdi dinlenirdi. Sonrası yıllarda transistörlü (seyyar) radyolar görünmeye başladı. Bu radyolardan birini Sierra marka olarak Ünlü Süleyman almıştı. Bunu duyan yaşlı bir nine oğluna “ oğlum Hüseyin, şu bizim Süleyman bir ciğara almış, sen de al bir cigara” demiş ve gülüşmelere neden olmuştu.

Tarım Teknisyenliği ;
1989 yılında baytar ve ziraat memurunun görev yaptığı tarım merkezi açılmıştır.

Perşembe Pazarı :
Haziran 1996 ayında Belediye Başkanı Ayten Yıldız döneminde başlatıldı. Pazar yeri, bir süre Dere Kahve önündeki ana yol üzerinde açıldı. Trafik kaza tehlikesi nedeniyle Belediye binası önündeki alana nakledildi. Ayrıca, 1963 yıllarında Dere Kahve çevresinde festival benzeri günler düzenlendiğini, esnafların mesleklerini icra ettiğini, merhum Hacı İbrahim ustanın baklava ve börek masaları açtığını, kalabalıkların katıldığını hatırlayalım.

Kuyumcu: İlk kuyumcu dükkanını Mehmet Polat açmıştır kasaba ve civar köylerden insanlarımıza büyük faydası olmuştur, Mehmet Polatın sağlık durumu el vermediğinden kuyumcu dükkanı kapanmıştır.

Değirmenler:
Kasabamızda motor gücüyle çalışan değirmen merhum Mevlüt Çalışkan tarafından kurulup işletilmiştir. Son yıllarda ikinci bir değirmen, işletmeye alınmış ve bir çok ihtiyacı karşılamaya başlamıştır.

Beldemize ilk saç soba, 1940’lı yıllarda, Hacı Muhtar (Hasan Erdem) tarafından Konya’dan getirilmiş v evine kurularak yakılmıştır. Sokak arasında, kadınlar sohbetlerinde “evin tam ortasında ateş yanarmış, gidip bir basak mı acaba ” diye konuşurlarmış.

Yıllar önce eczane açılmış, İnternet Kafe: 2004 yılında faaliyete geçmiştir. Yakın geçmişte yaygın marketlerden biri şube açmıştır.

Derleyen-Yazan : Av. Naci Sözen, Kazancı/Ermenek, 22.07.2023

Bu haber 289 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tarih/Kültür/Geleneklerimiz

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ 1830 Ermenek Kazancı köyü Erkek nüfusu (her satır bir hanedir, yaklaşık doksan hane, satırın devamı hane sahibinin ...

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI Şiir Kitabında Kazancı ve Kazancı dışından 53 kişinin memleketimize yazmış olduğu 121 Şiir yer almaktadır. Ayrıca, ...
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi