Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Kazancılı Sanatlar ve Öncü Ustaları

Kazancılı Sanatlar ve Öncü Ustaları

Tarih 05 Nisan 2023, 17:20 Editör Kazancı Haber

Kazancının geçmişinde yaşayan, kültürümüze değerler katan, yaşantıyı kolaylaştıran, ihtiyaçları karşılayan tüm öncü sanat ustalarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun.

Kazancılı: Demir, Marangoz, TaşDuvar ve Terzicilik mesleği ve Ustalarını geniş bir şekilde tanıtmak için ayrıca yayınlayacağız. Diğer sanat ve ustalarımızı buradan yayınlıyoruz

Bilindiği üzere, kelime anlamıyla sanat, insan üreticiliğinin, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanır. Sanat, insanların duygu ve düşüncelerinin eğlenceli ve ayrıcalıklı bir şekilde dışavurumudur. Sanat, hayal gücünün ve yaratıcılığın farklı tekniklerle üreticiliğidir. Sanatkârlık, eskiden doğuştan gelen bir yetenek gibi kabul edilirdi. Fakat, günümüzde sonradan kendini geliştirerek çok yüksek sanatkârlık seviyesine gelebilen örnek insanlar yetiştiğini biliyoruz. Sanat bir yetenek işi olduğu kadar, çok çalışma azmi gerektirir. Bu yönüyle sanat kolay bir iş değildir.

Diğer taraftan, sanat, insanlığın hayattaki ve tarihteki rolünü anlamaya da yardımcı olan bir süreçtir. Sanatın önemi bilimsel araştırmalarda da ortaya koyuluyor. Çeşitli türden sanat eserleri insan beyninin farklı bölümlerine eriştiği için zor kavramları öğrenme ve anlama açısından bilişsel gelişimi destekler.

Sanat insanın sadece kelimeler veya sayılar yerine, görsel / işitsel bir format sağlayarak karmaşık ve duygusal problemleri çözmene ve zor kavramları daha kolay anlamamıza olanak tanır.

Sanatçı ise, seçtiği, eğitimini aldığı veya kabiliyeti olan sahada, belirli bir sanat türünü icra eden kişidir. Sanatçı bir işin erbabı (ustası) demektir. Sanatçıların en büyük özelliği, ait olduğu toplumun daima ilerisinde gidiyor olmasıdır. Sanatçı, toplumun yolunu aydınlatan, yaşamını kolaylaştıran ve gelişmesine katkı sağlayan bir ışık gibidir. Sanatçılar, haksızlıklara karşı çıkan, hak ve adalet yolunda ilerleyen, üzüntüleri, acı ve elemleri unutturan, insanları, sazıyla, sözüyle, eserleriyle, kalemiyle, fikirleriyle, mutluluğa ve sevince yönlendiren toplum öncüsü insanlardır. Kazancıların geçmiş yaşantılarını kolaylaştıran, sanatlar, aydınlatıcı ve öncü rolleri üstlenen ve mutlulukları önceleyen öncü sanatçılar anısına tespitlerimizi sıralayalım;

Kazancılı Berber Ustaları;
Bizim çocukluğumuzda beldemizde berber dükkanı yoktu. Berber olarak bilinen Yukarı Mahalleden Ecir Usta (Mustafa Peker) evinin önünde saç tıraşı yapardı. Saç tıraşı olmak isteyenler mahalleye gelir, tarlada işinde olan Ecir ustanın evine dönmesini beklerlerdi. Çocukların ve yetişkinlerin saçları evlerde olan saç kesme makinası ile evlerde kesilirdi. Ecir usta yıllar sonra merkez mahallede berber dükkanı açtı. Yanında çırak olan merhum Zeki Ünlü sonrasında berber dükkanı açtı. Ecir usta meslek öncüsüyle başlayan berberlik ve çıraklık devam ederek bir çok berberin yetişmesine temel oluşturdu. Star berber, berber Zafer ve diğer bir çok berber yetişti ve dükkan açtılar.

Kazancılı Öncü Bakkallar;
Bir zamanlar, Kazancı ve çevresi köylerde mallar mal ile değiştirilirdi. Kazancılıların, sonbahar ve kış mevsiminde, atlara yüklediği un, bulgur ve diğer kuru gıdalarla Anamur köylerine (Çukurabanoz gibi) gittiklerini ve malı malla değiştirip döndüklerini dinlemiştik. Ermenek veya civar köylerden gezici satıcılar, atlarla getirdikleri malları sergiler, satışlar yaparlardı. Toprak küpler, testiler, gözer, kalbur, elek, keser, balta ve kazma gibi ihtiyaçlar gezici satıcılardan karşılanırdı.

Kazancı’da ilk bakkal dükkanının, 1950 yıllarında, Sarıvadili Hafız Bedir oğlu Lütfi tarafından açıldığını öğrendik. Ailenin reisi Hacı Bedir, Dörtyol ilçesine müftü atanınca, dükkan kapatılmış ve aile bu şehre göç etmiştir. bu şehre göçtüler. İskenderun ilçesinde görev yaptığımız yıllarda, bu şehirde yaşayan Sarıvadili Emekli imam Mehmet Soydal hocanın eşi olan bayan Hacı Bedir kızıydı ve çocukluk anılarını dinlemiştik.
Sonraki yıllarda, Kazancıda bakkal dükkanı açan kişi Akmanastırlı Mustafa Özgören (Bakkal Mustafa ) olmuş ve uzun yıllar, ölünceye kadar, bu işe devam etmiştir. Merkez mahalleden Mevlüt, Akmanastırlı Ahmet Varlı, Yukarı mahalleden Ülübünün Ali (Şimşek), Hacı Demircan, Zeki Ünlü, Mustafa Eren, Kemal Ünlü, Necati Eren dükkan açan isimlerdir.
Zaman içinde Ermenek ten gelerek Kasabamıza yerleşen Ömer Düzenli ve Kazancılı olan Abdullah Yavuz, Süleyman Peker, Hacı Altınsoy ve Müntaz Polat bakkal dükkanı açarak uzun yıllar işletmişlerdir. 1990 yıllardan buyana Günümüzde hale Kazancıda Bakkal olarak Mehmet Tonbul, Halil Peker, Kazancı Tüketim Kooperatifi, Adem Keleş ve Nurettin Albayrak kasabamızda hizmet vermektedirler

Kazancılı Diğer Meslekler ve Öncü Meslek Ustaları;
Mesleklerden, fırıncılıkta ilk işletmeci (fırıncı) yabancı bir karı-koca olup, uzun yıllar hizmet vermiştir. Daha sonra aynı yerde Kore Gazisi Koreli Hüseyin (Ünlü) fırıncılık yapmıştır.

Lokantacılık, tatlıcılık ve börekçilik konusunda çok eskilere dayanan bir ustalık ve meslek yaşanmamıştır. Bu mesleğin ilk ve tek örneği, Kazancı ve Anamur ilçesinde tam anlamıyla lokantacılık yapmış olan merhum Hacı İbrahim (Polat) isimli muhterem ustadır. Kendisiyle hem Kazancıda, hem de Anamur ilçesinde lokantasında 1968 yıllarında görüşmelerim olmuştur. Dere Kahve çevresinde ilk festivallerin düzenlendiği 1962-63 yılında, şimdiki çeşmenin yanında bir köşeye masalar kuran, baklava ve su böreği tepsilerini masanın üzerine dizen, dışardan gelen misafirleri inanılmaz bir nezaket ve saygı dili ve davranışlarıyla karşılayıp ağırlayan Hacı İbrahim ustamızı hiç unutmadık. Onun çocuklarından Alaattin Polat ve torunları halen Gazipaşa ilçesinde lokanta işletmektedirler. Sonraki yıllarda Kazancıda Bulgurcunun Hüseyin Bayram kasabamızda son 40 yıldır halen toplu yemek ve aşcılık mesleğini halen sürdürmektedir. Ayrıca Kazancıda günümüzde, Kazancı, Zeyve Pazarı ve Anamur, Gazipaşa lokanta işletmiş ve işletmekte olan bir çok insanımız vardır.

Kasaplık Mesleği
de geçmişi olamayan bir meslektir. Bu meslekte yakın dönemlerde faaliyet gösterenler Yörük Hasan (Yüksek), Öğretmen Abdullah (Koşar), Hüseyin Bayram, Uluköylü arkadaşımız, belli sürelerle kasaplık yapmışlardır. Ayakkabıcılık Mesleği
sanatının dükkan açarak işleten ilk ve tek öncüsü Dikici Ahmet lakaplı Ahmet Polat usta olmuştur. Daha sonra oğulları Müntaz ve Mehmet Polat baba mesleğini halen sürdürmektedirler. Kazabamızda Ahmet Polat ile birlikte Cemil mustulun oğlu Abdullah Pektaş da bir süre kasabamızda ayakkabıcılık mesleğini yapmıştır.

Aşıcılık, dokumacılık, halıcılık, aşçılık (düğünlerde), arıcılık ve kazak, ceket, çorap, başa giyilen tellik, poşu gibi örgücülük konularda ustalık seviyesine erişmiş, erkek ve kadınlarımızın yaşadıkları anlatılmıştır.

Ev ve iş aletleri olan saban, düven, yaba, senid, kaşık, çömçe gibi ürünleri yapan amatör nitelikte ustalar da gelip geçmişlerdir. Halı, kumaş, çuval, harar, kilim, heybe, çul ve bez dokumacılığı ve dokumacıları gelip geçmişlerdir.

Değirmencilik Mesleği
Değirmencilik işi bir meslek veya sanat olarak sayılacak olursa, geçmişimizin ünlü değirmencileri, Gırbaş Goca, Kömbeç Goca, Süleymanın Mustafa Goca, Bulgurcu Goca, Gözel Omar, Koca Cemilin Mevlüt ve ismini bilemediğimiz bir çok öncümüz bu dünyadan gelip geçmiştir.
Su değirmenlerinin taşlarının keskinleştirme işini (dişlenme) bölgemizde sadece Anamur-Dereköylü Ömer Ali Usta isimli birisi yaparmış. Merhum Avcı Hasan (Tekin), gençliğinde, Hacı Durmuş Efendinin (Koçaş) değirmeninin taşının dişlenmesi için atla bu köye gidip ustayı köyünden Kazancıya getirdiğini, işin sonunda geri götürdüğünü anlatmıştı.

Derleyen-Yazan: Av.Naci SÖZEN, Kazancı/Ermenek /KARAMAN

Bu haber 378 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tarih/Kültür/Geleneklerimiz

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ 1830 Ermenek Kazancı köyü Erkek nüfusu (her satır bir hanedir, yaklaşık doksan hane, satırın devamı hane sahibinin ...

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI Şiir Kitabında Kazancı ve Kazancı dışından 53 kişinin memleketimize yazmış olduğu 121 Şiir yer almaktadır. Ayrıca, ...
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi