Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

ANAMURİUM (ANAMUR) ANTİK KENT KAZISI

ANAMURİUM (ANAMUR) ANTİK KENT KAZISI

Tarih 27 Haziran 2022, 23:41 Editör Yılmaz Orta

Uzun zamandır gerek iş yoğunluğu, gerek devam etmekte olduğum okullardan MAKÜ Arkeoloji Bölümü dersleri, gerek AÖF Sosyoloji dersleri, gerekse İstanbul Üniversitesi Çocuk gelişim derslerinin yoğunluğundan dolayı yazı yazamadım. Ancak bu yıl MAKÜ’den Arkeolog, AÖF’den Sosyolog olarak mezun oldum. Diğer üniversite devam ediyor. Bu sebeplerden dolayı ara vermiş olduğum Kazancı Haber sitesindeki “Tarihimiz ve Kültürümüz “ başlıklı yazılarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yazının Konusu ANEMURİUM (Anamur) ANTİK KENT KAZISI’dır.

Değerli Hemşehrilerim;

Anemurium, Antik Çağ’da Dağlık Kilikya Bölgesi’nin (Kilikia Tracheia/Aspera) batı bölümünde yer alan önemli liman yerleşimlerinden birisidir. Günümüzde ise Mersin İli, Anamur İlçesi, Ören/Batıkent Mahallesi sınırları içerisinde kalan kent, Anamur ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır.

Antik kaynaklardan anlaşıldığı üzere Anemurium adı ilk kez MÖ 4. yüzyılda görülmektedir. Kentte yapılan kazı ve araştırmalarda ise bu tarihten daha erken bir döneme giden herhangi bir arkeolojik belge henüz ele geçmemiştir.

Buna karşın Berlin Müzesi’nde yer alan ve MÖ erken 4. yüzyıla ait bir sikke, Anemurium şehrinin bahsi geçen yüzyıldaki varlığına dair en erken bulgu olarak kabul edilir. Öte yandan bu sikke üzerindeki bilgiler, Anemurium’un Kıbrıs’la olan ilişkilerini göstermesi bakımından da ayrıca önemlidir .

Bunun dışında önemli bir liman kenti hatta Kilikya’nın eski kentleri arasında olmasına karşın Anemurium’un Hellenistik Dönemi hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Ancak, Akropolü kuşatan surların batı bölümünde Hellenistik Dönem’e ait olduğu düşünülen kalıntıların olduğu görülmüşse de bunlar da ne yazık ki Ortaçağ’daki imar faaliyetleri sırasında büyük oranda tahrip edilmiştir.

Kente ait kalıntılar, günümüzde Sultansuyu Çayı’nın Akdeniz ile birleştiği noktanın yaklaşık 1.5 km güneybatısında yer almaktadır. Anemurium’u batıda sınırlayan dağlık arazi, güneybatıda Akdeniz’e çıkıntı yapmaktadır. Öyle ki bu nokta Türkiye’nin Akdeniz’e uzantı yapan en güney ucu olup “Anamur Burnu” olarak bilinmektedir. Antik kentin kapsadığı alan ise Anamur Burnu’nun çevresi ve kuzeyindeki dağlık arazinin doğu yamacından ve eğimin azaldığı düzlük sahadan başlayıp Sultansuyu Çayı’na kadar uzanmaktadır.

Anemurium coğrafi konumu sebebi ile cazip bir yol güzergahı üzerinde olması bir çok antik yazarın ve coğrafyacının uğrak noktası olmuştur. 19’ncu yüzyılın sonlarında ve 20’nci yüzyılın başlarında itibaren seyyahlar, gezginler ve yazarlar kentin coğrafi ve siyasi hikayesini yazmış ve bu nedenle araştırmalar hep güncel kalmıştır.

Anemurium’da yürütülen araştırma ve kazıların başlangıcı oldukça eskidir ve bu çalışmalar, kentin öneminin çok daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlamıştır. Ancak kapsamlı olmayan ve kısa zaman dilimlerinde gerçekleştirilen bu çalışmalar, 1980’li yılların sonundan itibaren devam etmemiştir.

Bu sebeplerle Anemurium’da hem kentin bölge tarihi içerisindeki önemini araştırmak hem de günümüze ulaşan kültür varlıklarını korumak adına 2016 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığından Kazı başkanı Prof.Dr. Mehmet TEKOCAK başkanlığından bir ekip tarafından “Anemurium Antik Kenti Arkeolojik- Bilimsel Tespit, Belgeleme, Restorasyon ve Restorasyon Projeleri Hazırlık Çalışmaları” adı altında yeniden çalışmalara başlanmış olup, 2017 yılında da aynı kapsamda çalışmalara devam edilmiştir.

Bu çalışmalar, 2018 yılına gelindiğinde ise “Anemurium Antik Kenti Kazısı” unvanı ile Bakanlar Kurulu Kararlı kazı statüsü ile yeni bir kimlik kazanmıştır. 2019 yılında ise ülkemizde ilk kez uygulanmaya başlanılan 12 aylık kazı projesine dahil edilerek, bu statüyü almaya hak kazanan ilk 20 kazı arasına girmiştir.

Bu tarihten itibaren antik kentte kesintisiz bir şekilde kazı, konservasyon, restorasyon, çevre düzenleme ve laboratuvar faaliyetleri şeklinde çalışmalar yürütülmektedir. Kasabamızdan neredeyse Anamur’a gitmeyen yoktur. Ama meraklı olan gezerse Komşumuz Çatalbadem Mahallesindeki Antik Kent kazısı daha iyi anlaşılır.

Kasabamız için kurduğumuz hayaller gerçek oluyor. Yıllardır ihmal edilen ancak artık kabuğunu kırmakta olan kasabamızın gelecekte yıldızı parlayan bir yer olacağından hiç kuşkumuz yoktur. Bu konuda emek harcayan halkımıza ve belediyemize de uzakta olan birisi olarak çok teşekkürler.

Yapılan her hizmet geleceğe konan bir basamaktır. Ören yerlerimizi ve Antik kentleri ileride gezmek için gelecek olanların Kasabamıza katkısının çok yüksek olacağını düşünmek heyecan vericidir. Sevgiyle Kalın.
Yılmaz ORTA
Arkeolog- Sosyolog

Bu haber 470 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tarih/Kültür/Geleneklerimiz

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ 1830 Ermenek Kazancı köyü Erkek nüfusu (her satır bir hanedir, yaklaşık doksan hane, satırın devamı hane sahibinin ...

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI Şiir Kitabında Kazancı ve Kazancı dışından 53 kişinin memleketimize yazmış olduğu 121 Şiir yer almaktadır. Ayrıca, ...
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi