Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Karamanoğulları'nın 700 yıllık geleneği

Tarih 23 Ekim 2015, 00:54 Editör Naci Sözen

Karamanoğulları Beyliği'nin geleneği olan ve ailenin ilk erkek bebeğinin dünyaya gelmesi dolayısıyla gerçekleştirilen "Kütük atma" töreni, Burdur'un Karamanlı ilçesinde yaşatılıyor.

Karamanoğulları Beyliği'nin geleneği olan ve ailenin ilk erkek bebeğinin dünyaya gelmesi dolayısıyla gerçekleştirilen "Kütük atma" töreni, Burdur'un Karamanlı ilçesinde yaşatılıyor.

Kütük atma töreninde ailenin ilk doğan erkek çocuğu için babasının arkadaşları tarafından davul zurna eşliğinde halk oyunları oynanıyor. Yaklaşık 700 yıl önce Karamanoğulları Beyliği'nin geleneği olan bu kutlamada, erkek bebeğin doğduğu evin yüksek bir yerinden aşağıya kütük atılarak havaya silahla ateş ediliyor.

Kütüğün üzerindeki al yazma, baba tarafından çıkarıldıktan sonra kütük, erkek bebeğin düğününe kadar saklanmak üzere kaldırılıyor. Al yazma, üzerindeki demir paralar alındıktan sonra baba tarafından annenin boynuna asılıyor. Ailenin soyunun devamını sağlaması ve orduya asker olacak erkek çocuğun yetiştirilmesinin sevinci dolayısıyla sürdürülen gelenek, yüzyıllardır sürüyor.

Cami Mahallesi muhtarı Mustafa Mumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüğün bir ailenin ilk oğlunun dünyaya gelmesiyle atıldığını söyledi. Kütük atmanın ailenin soyunun devam ettiğini duyurmak için yapıldığını anlatan Mumcu, şöyle konuştu:

"Bundaki amaç, aileye yeni katılan oğulun duyurusunu yapmak olduğu için kutlama, davul zurna ile başlar. Devamında silah atarak herkesin duyması sağlanır. Sonrasında oğlanın annesine seslenilerek maniler söylenir. Hayır duası yapıldıktan sonra kütük, damdan ya da evin yüksek bir yerinden evin önüne atılır. Yine silahla havaya ateş edilerek herkesin haberdar olması sağlanır. Arkasından baba ve anne tarafından hazırlanan çerezler, törene katılan davetlilere ikram edilir."

- Saklanan kütük düğün yemeğinin altında yanıyor
Mumcu, atılan kütüğün evde yıllarca saklanacağı için sağlam çam ya da çıralı bir ağacın gövdesinden olması gerektiğini kaydetti. Kütüğün daha sonra yetişkin birey haline gelen erkeğin düğününde yapılan yemek kazanının altında yanacağını dile getiren Mumcu, "Bu kütük yeni bir yuva kuran oğlanın yeni nesiller yetiştirmesini simgelenmektedir" dedi.

Kütüğe sarılı al yazmaya konulan demir paraların da bir anlam taşıdığını dile getiren Mumcu, yeni doğan bebeğin para gibi değerli, demir gibi sağlam olması dileğini ifade ettiğini vurguladı.

Yeni doğan Hamza Çınar Tuncer'in babası Mustafa Tuncer ise geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Karamanlı'nın geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Tuncer, "Yeni doğan bebeğin vatana millete hayırlı bir evlat olması, bir asker daha yetişecek olması ve neslin devamı açısından önemli olması dolayısıyla yapılan bir gelenek" diye konuştu.

Bebeğin annesi Fethiye Emine Tuncer ise erkek evladının dünyaya gelmesi dolayısıyla çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Tuncer, "Vatana millete hayırlı bir evlat ve orduya asker yetiştirmek için devam edilen bu geleneği biz de yaşatmak istedik" ifadesini kullandı.

- Kütük atma geleneği
Eskiden toprak damlı evlerin damına çıkılarak bacadan odada bulunan oğlan annesine manilerle şöyle seslenilirmiş:

Yenge… Yenge… Yenge…
Evin içindeki oğlan annesi, cevap verir; Ey
Eğer ses az gelirse kütük dama vurularak, sesin az geldiği anlatmaya çalışılır.

Oğlun uzun ömürlü olsun, Babası gibi döllü olsun
Karpuz gibi kollu olsun, Kavak gibi dallı olsun
Selvi gibi boylu olsun, Efeler gibi hallı (şanlı-şerefli) olsun,
Arılar gibi ballı (verimli) olsun, Keklik gibi dilli olsun,
İlçemize delikanlı olsun, Dağa gitsin odun etsin,
Ovaya insin çift sürsün, Düğünde bıyık bursun,
Ramazan Bayramı'nda sallengeç (salıncak) binsin,
Kurban Bayramı'nda gıncırık (2 kişi binilen oyun aracı) binsin,
Allah bu oğlanı sana bağışlasın, Derelerden sel gibi,
Tepelerden yel gibi, Hamza pehlivan gibi, Dere tepe düz gitsin.
Maniden sonra kütük çatıdan aşağıya atılır.

Bu haber 1264 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tarih/Kültür/Geleneklerimiz

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ

1830 KAZANCI NÜFUS SAYIMI LİSTESİ 1830 Ermenek Kazancı köyü Erkek nüfusu (her satır bir hanedir, yaklaşık doksan hane, satırın devamı hane sahibinin ...

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI

KAZANCI ŞİİRLERİ VE MANİLERİ KİTABI ÇIKTI Şiir Kitabında Kazancı ve Kazancı dışından 53 kişinin memleketimize yazmış olduğu 121 Şiir yer almaktadır. Ayrıca, ...
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi