| ||||||||||
| ||||||||||
EN ÇOK OKUNANLAR |
Topaktaş28 Mayıs 2010, 16:43 Topaktaş kazancıya girişte kazancılıları ve kazancıya gelenleri ilk o karşılar merhaba hoş geldiniz safalar getirdiniz der ve kazancıya misafir eder. Kazancının güzelliğini Göksu vadisinin göz kamaştırıcı güzelliğini sunar misafirlerine. Her tarafı muhteşem bir doğa güzelliğiyle ayaklarının altında gösterir topaktaş.
Kazancı eski tarihi kesme taştan yapılmış pek nadir gözüken çatısı olmayan damlarıyla, yeni yapılmış kırmızı kiremitli evleriyle muhteşem bir görüntü veriyor kazancı. Bu çatılı evler şu bir kaç senede yapılmaya başlandı oysam eskiden toprak damlı evler varken kışın topak taşın başına sisli havalarda, yağışlı havalarda, karlı havalarda yol buyu yapmaya gidildiği zaman her damın başında bir ses gıcırdık, gıcırdık yuvak ağaçlarının gıcırdaması, kar kürüyen ev sahiplerinin birbirlerine seslenişi, karların damdan aşağı lop diye düşüşü o sessizlik de müzik gibi geliyor insana. Okulda sislerin arasında teneffüs ziliyle teneffüse çıkan çocukların cıvıl cıvıl sesleriyle, karakolda nöbet tutan askerin üşümüşçesine nefes alışıyla insanı kucaklar topaktaş. Kar yağdıktan sonra Sisler aralandığında o kazancının daracık sokaklarında her evin önünde yaklaşık 2 metreye yakın kar yığınları gözükür topak taş dan bakınca. O daracık sokaklara girince kar yığınları geçit vermiyor kazancılı halkına. Eskiden kar yağdığı zaman sular donar yukarı mahalleliler küçükbaş ve büyük baş hayvanlarını önlerine salarak topak taş tan geçerek Aybaham çeşmesinden sularlardı.
Bahar olduğu zaman kırkkuyuya, körkuyuya yani kısacası yaylaya giden kazancılıların yolu olur sizlere kolay gelsin dercesine uğurlar kazancılı halkımızı akşam olduğunda da yayladan yorgun bir şekilde çalışmadan dönen kazancılıları hoş geldiniz der ve evlerine gönderir topaktaş. Her sabah Anamur a giden yolcu minibüslerine uğurlar olsun dercesine bakarak yolunuz açık olsun der hüzünlü bir şekilde yollar yolcularını. Sahipsiz köpeklere içinde bulunduğu çalılarda ev sahipliği yapan, yazın odun getiremeyip kışın karın içlerinden o çalıların diplerinden odun (çalı, çırpı) arayan zekiye teyze ve Ayşe teyzeye odun veren, kışın kar çok yağdığı zaman hayvanlarını o çalılarda doyurmaya gelen kel çobana (durmuş emmi) barınaklık yapan topak taşımız.
Kar yağdığı zaman eskiden köyde çanak yokken televizyonlar çekmez başta kahveci Bilal olmak üzere herkes topak taşa vericiyi temizlemeye giderdi.
Birkaç yıldır köyümüzün yakınlarında av yasaklanalı topak taş ve Dumbulbağ dediğimiz yerde cıvıl cıvıl keklik sesleri de duyulmaya başlandı inşallah devamlı duyarız.
İşte kazancı halkına ve misafirlerine kazancının misafirperverliğini göstererek kucak açan, topaktaşımıza şiirler dahi yazılmıştır. yazımızı Hasan Köksoy'un Topaktaş şiirleriyle bitirelim. Herkese kolay gelsin der sevgi ve saygılarıyla selam yollar.
Sedat TURAN- Manavgat /ANTALYA 15.12.2009 TOPAKTAŞ-I Komşuların Aybahamla, Alain Daha da ilerisinde Akyokuşla, Garin Dinege gülümser, Asara göz kırparsın Kızıltaşa Aşık, Körkuyuyu bilmez sorarsın Kırkkuyuya gidenler dururdu yanında Çiftçi saban gaytıyla dinlenirdi altında Cemil Ayşanın davarı gölge bulurdu altında Sevgililer aşıklar buluşurlardı altında Kumarcılar oyun kurardı altında Öğretmenler talebelerini arardı altında Yakup Orta örgenci kovalardı etrafında Saklardın çocukları gizlerdin yanında Öğrencilerin mekânı oldun Topaktaş
Öğlenleri yarım ekmek yerdik altında Şahidsin sen o yaptığımız maçlara Bu haber 2346 defa okunmuştur.
|
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA |
||||||||
© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Altyapı: MyDesign Haber Sistemi |