| ||||||||||
| ||||||||||
EN ÇOK OKUNANLAR |
Ekmek Ovalaması Nohut Ütmesi, Ekin Elması28 Mayıs 2010, 16:30 Ekmek Ovalaması
Merhaba kazancılı hemşerileirm bu yazımda da sizlere ekmek ovalaması hakkında bahsetmek istiyorum. Ekmek ovalaması çobanların ve köyümüzün bir numaralı (azığı) yemeğidir. Eskiden küçük ve büyük baş hayvan otlatmaya giderken, avlanmaya giderken annelerimizin hazırlayıp azığımıza koyabileceği ekmek ovalaması vardı.
Eskiden hayvan otlatmaya gittiğimiz zaman arkadaşlarımıza sorardık senin azığında ne var diye genellikle herkesin azığında ekmek ovalaması vardır. Çünkü köyde en kolay ve en sevilen bir yemek türüdür. Ekmek ovalamasının yanında bir kavanoz da yoğurt olurdu sabahleyin evden çıkıp da varacağımız yere kadar kavanozdaki yoğurt ayran olur üzerine birde köpükle yağ bağlardı yağını ekmeğin üzerine sürer ayranı da birazda su katarak çalkalar ekmek ovalamasıyla beraber içerdik.
Kazancılı olup da o günleri özlemesi o günlere geri dönmek çok güzel bir şey. Tabi yanında domates ve salatalığı unutmayalım. Keş zaten azığımızın her gün demirbaşlarından biridir.
Ekmek ovalaması: iki yemek kaşığı kadar sıvı yağ, 2 veya 3 adet yumurta ( bu kişi sayısına göre değişir) bir veya iki adet de yufka ekmek Yapılışı: önce ekmekleri küçük, küçük ufalanır, tavaya yağ dökülür sonra yumurtalar kırılır tuzunu attıktan sonra yumurta pişirilir piştikten sonra önceden ufaladığımız ekmekler tavaya dökülür güzelce karıştırdıktan sonra ekmek ovalaması hazırdır. Sizlere afiyet olsun.
Nohut Ütmesi Hasat zamanı yaklaşırken yani bu sıralar nohutlar köyde sahil kısmında (aşağı dediğimiz bük boğazı, balduvar, yani Göksu ırmağının kenarları) olmuş veya olmak üzeredir. Yaylada nohutlar olduğunda ekin biçerken ve hayvan otlatırken nohut üterdik.
Nohut ütmek için çekme keser veya çalıları toplar gölge bir ağacın altına (bu genellikle ardıç ağacı olur) çünkü ardıç ağacının gölgesi serin ve güzel olurdu yaktığımız ateşin üstüne yolduğumuz nohutları koyar ve üterdik (pişirmek) üttüğümüz nohudu yemeye başladığımız zaman bazen nohut kabuklarının içerisine ardıç giliği koyar yanımızdaki arkadaşımızın önüne koyar oda bunu yer ağzı ardıç giliğinden acı olur yıkamadan nohut yiyemezdi, yerken ellerimiz kara olur birbirimizin yüzüne sürerdik ve oralarda kovalardık bende süreceğim diye.
Ekin Elması Birde köyümüzün ekin elması vardır ekinler biçilirken erken olan elmalar ağaçların başında sarı sarıağaçların başında kırmızı kırmızı kiraz, kırmızı dutlar, akdutlar. Taze taze çıkmış hormonsuz salatalıklar ve domatesler. İnsanın köyde olası geliyor. Kimsenin ağzını sulandırmak istemem ama bunları bahsetmeden geçemeyeceğim bizim memleketimizin her şeyi güzeldir meyvesinden tut insanına kadar güzeldir. İnsanları güler yüzlü ve misafirperverdir herkese sevgiler saygılar kolay gelsin diler afiyet olsun dilerim.
Sedat TURAN Bu haber 3714 defa okunmuştur.
|
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA |
||||||||
© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Altyapı: MyDesign Haber Sistemi |