Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Anamur Kültür Dern. 19 Mayıs Paneli

Anamur Kültür Dern. 19 Mayıs Paneli

Tarih 26 Mayıs 2012, 22:07 Editör İbrahimDemirtaş

Anamur Kültür Derneği 25 Mayıs 2012 de 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi ve unutulmaması için anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

 
Anamur Kültür Derneği bugün 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi ve unutulmaması için anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.
 
Belediye Meclis Salonu’nda yapılan program saat 20.30’da başladı. Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Akif Altın bıçak’ın yönettiği programda Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi(AKUM)Müdürü Doçent Doktor Ulvi Keser ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Tarihi Bölüm Başkanı Profesör Doktor Şerife Yorulmaz, panelist olarak katıldı.
 
 
19 Mayıs’ın Türkiye Cumhuriyetindeki yeri, anlam ve önemi ve unutulmaması gerektiği üzerinde durulan Panelde açılış konuşmasını yapan Anamur Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar alıcı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Haftası nedeni ile bu programı düzenlediklerini söyledi.
 
19 Mayıs’ın, Türklüğü Anadolu’dan söküp atmak projesinin adı olan Doğu Sorununu Sevr anlaşması ile  Batılı Ülkelerin ‘Oh Şimdi Oldu’ diyerek el ovuşturdukları bir anda Mustafa Kemal’in Samsun’dan bir güneş gibi doğarak kurtuluşu ve kuruluşu gerçekleştirdiği gün olarak anlatan Alıcı, “Bu tarih, mücadele sürecinin başlangıç tarihi olması Türklüğün yeniden doğup, var oluş tarihini unutmamak ve unutturmamak bizim ve her Türk Ferdinin görevidir.
 
Biliyoruz ki, yüz yıllarca yapılan mücadeleler ve bunların sonuçları olarak ortada yüksek tarihi zaferler vardır. Milli Mücadele kişisel amaçlı değil, milli ülkü, milli onur.” Diyen Ulu önderimize ve tüm vatanı şehitlerimizin mübarek hatıraları önünde saygı ile eğilerek gayret ve çabasının ürünü olacaktır bu etkinlik.Diyerek tüm Anamur halkını etkinliğe davet etti.
 
Paneli yöneten Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Akif Altın bıçak, açılışı ‘Sen Sadece Samsuna mı çıkarsın? Buraya da gel Kemalim’ adlı şiirle açtı.
İlk konuşmacı Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Tarihi Bölüm Başkanı Profesör Doktor Şerife Yorulmaz, 19 Mayıs’ın neden gençliğe armağan edildiğini anlattı.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün gerek savaş dönemlerinde gerekse savaş sonrası zamanlarda hep gençlerle olduğunun altını çizen Yorulmaz, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı, dini bayramların 1935 yılında kabul edilen ve milli bayram ve tatilleri belirleyen 2739 sayılı yasada yer almadığını bir yıl sonra dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın da bulunduğu bir toplantıda Mustafa Kemal’in önce soru sorarak 19 Mayıs’ın önemini vurguladığı sonrada ‘Asıl Kutlayacağınız Bayram Budur’ diyerek işaret etmesinin ardından bir yıl sonra resmileştiğini söyledi.
 
 İyi eğitim almış azimli ve kararlı bir gencin neler yapabileceğini, bir milleti ve vatanı nasıl kurtarabileceğine en güzel örneğin 20’li yaşlarda 11 Ocak 1905’te Harbiye de ki Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olan Mustafa Kemal Atatürk’ün en güzel örnek olduğunu kaydetti.
 
Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Tarihi Bölüm Başkanı Profesör Doktor Şerife Yorulmaz, konuşmasında, savaşlarda aydın gençlerinin önemli bir kısmının şehit olduğunun altını çizerek, Mustafa Kemal’in savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerini atarken de cehaletle büyük mücadeleler verdiğini anlattı.
 
Atılım Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Atılım Kıbrıs Araştırmaları ve Uygulama Merkezi(AKUM)Müdürü Doçent Doktor Ulvi Keser ise konuşmasına Anadolu insanının sadece Çanakkale savaşında kendi vatanı ve milleti için mücadele verdiğini, Kuva-i Milliye ruhunun kongrelerle Anadolu da yaygınlaştırılarak düşman işgalindeki mücadelenin milli mücadele haline getirildiğini söyledi.
 
Bunda Mustafa Kemal’in Anadolu’yu harekete geçirirken İstanbul Hükümeti tarafından geri çağırılarak idamla cezalandırılması sırasında bütün rütbelerini söktüğü ve ‘Ben halkımın arasında sade bir vatandaş olarak mücadelemi sürdürürüm.’ Diyerek gösterdiği azim ve kararlılık olduğunu söyledi.
 
Konuşmasını oldukça hararetli sürdüren Doçent Doktor Ulvi Keser, Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamanın bu ülkenin geleceğinin teminatı olduğunu vurguladı.
 
19 Mayıs’ın anlam ve önemini o günkü Anadolu halkının ruh yapısını çarpıcı örneklerle anlatan Keser, meslektaşı Profesör Doktor Şerife Yorulmaz ile birlikte katılımcıların sorularını yanıtladı.
 
Anamur Hava Radar Mevzii komutanı Albay Ekrem Kesik başın yanında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Kerim Çilingir ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların katıldığı panel Konuşmacılara verilen plaketle sona erdi.
 
Panelde salonun onur konukları ise Kore ve Kıbrıs Gazileri oldu. 
 
Kaynak:ANAMUR EKSPRES. 25 Mayıs 2012
 
Bu  anlamlı 19 Mayıs panelini hazırlayan.
Anamur Kültür Derneği yöneticilerine.
Panele katılan saygıdeğer konuşmacılara.
Onur konukları  Kore ve Kıbrıs Gazilerine.
Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Saygılar.
 
 
İbrahim Demirtaş 26.05.2012 /2012.Mersin

Bu haber 1348 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dernek Haberleri

Kazancı Kültür Sanat ve Tarih Komisyonu

Kazancı Kültür Sanat ve Tarih Komisyonu KKDD (Kazancı Kalkındırma ve Dayanışma Derneğimiz) Kültür Sanat ve Tarih Komisyonu oluşturdu...

İstanbul Kazancılılar Kültür ve Dayanışma Derneği

İstanbul Kazancılılar Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Kazancılılar Kültür ve Dayanışma Derneğimiz bize 18 yıl (1993-2011) boyunca birlikte olmamızı sağladı, hem...
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi