![Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)]() |
|
|
|
Anasayfa » Güncel Haberler
EN TEHLİKELİ 5 BARAJ
06 Eylül 2010, 23:58 İbrahim Şahin
Barajla birlikte Ermenek bölgesinde yaşayan 123 bitki ve hayvan türü daha nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşacak
EN TEHLİKELİ 5 BARAJ
Doğa Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre, doğal değeri yüksek alanlarda en büyük alan kaybına neden olacak beş baraj projesi aşağıda verilmiştir. Bu beş projenin, telafisi mümkün olmayan sorunlar oluşturmaması için, yeniden planlanması ve olumsuz etkileri giderilemediği takdirde iptal edilmesi gerekmektedir.
1- Ilısu Barajı: Dicle Nehri üzerindeki Ilısu projesi, toplamda yaklaşık 27 bin hektarlık bir alanı su altında bırakacak. Proje tamamlanırsa beş doğal değeri yüksek alanı birden etkileyecek (Bismil Ovası, Dicle Vadisi, Küpeli Dağları, Cizre – Silopi Taşkınları ve Eruh Dağları) ve dünyada sadece Eruh Dağları’nda yaşayan Verbascum globiferum isimli canlı türünün yok olmasına neden olacak. 2- Kayraktepe Barajı: Göksu Nehri üzerine yapılmak istenen baraj, Göksu Vadisi’nin 12 bin hektarlık alanını ve Ermenek Vadisi’nin ise 1300 hektarlık alanını su altında bırakacak. Kayraktepe projesi gerçekleştirildiği takdirde, 16 endemik bitki türü ve bir endemik sürüngen türünün de içinde bulunduğu toplam 33 canlı türü tehlike altına girecek. Tüm dünyada sadece bu bölgede bulunan Onobrychis mutensis adlı bitkinin nesli Kayraktepe projesinin gerçekleştirilmesi ile muhtemelen yeryüzünden silinmiş olacak. 3- Ermenek Barajı: Göksu üzerindeki Ermenek Vadisi’nin 6500 hektarı bu proje ile sular altında kalacak. Tüm dünyada sadece burada yaşayan Verbascum leuconeurum isimli bitki türü barajın su tutmasıyla yok olacak. Barajla birlikte Ermenek bölgesinde yaşayan 123 bitki ve hayvan türü daha nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşacak. 4- Yusufeli ve Güllübağ Barajları: Çoruh Nehri üzerine yapılacak olan baraj, toplam 133 canlı türü için uluslararası öneme sahip olan Çoruh Vadisi’nin 5535 hektarlık bir alanını su altında bırakacak. Çoruh Vadisi’nin içinde bulunan diğer bir proje olan Güllübağ projesi, Çoruh Vadisi’nin yaklaşık 2200 hektarlık bir alanını su altında bırakırken, nesli tehlike altında olan iki endemik bitkinin de (Campanula choruhensis ve Erysimum leptocarpum) yok olmasına neden olacak. 5- Dipni Barajı: Güneydoğu Toros eşiğinin 4900 hektarı bu proje sonucunda su altında kalacak. Güneydoğu Toros eşiği 32 bitki ve hayvan türü nedeniyle doğal değeri yüksek bir alan.
Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dedi: “Barajların etkileri Türkiye’de ve tüm dünyada göz ardı ediliyor. İnsan vücudundaki damarlara bir tıkaç takılması kan dolaşımını nasıl durdurursa, barajlar da doğanın can damarları olan akarsuları durduruyor. Önü baraj seddeleri ile kesilen akarsular taşıdıkları su azaldığı için vadileri boyunca uzanan alanları besleyemez oluyor. Tıpkı kol damarlarınızdan biri tıkandığında veya koptuğunda kolumuzun çalışamaması ve zamanla erimesi gibi. Barajlar elektrik üretimi ve sulama açısından son derece önemli olmalarına rağmen, çevresel etkileri göz ardı edildiği takdirde insan ve çevre için hayati sorunlar oluşturabiliyor. Başka bir deyişle barajlar, bir toplumsal soruna çözüm getirirken yepyeni ve telafisi mümkün olmayan sorunlar yaratıyor. Nuh efsanesi canlı türlerinin tufandan nasıl kurtarıldığını anlatır. Peki bugünün canlılarını modern tufan barajlardan kurtarmanın sorumluluğu kime ait?”
Daha fazla bilgi için: Nuri Özbağdatlı nuri.ozbagdatli@dogadernegi.org 0505 399 42 73
Bu haber 3683 defa okunmuştur.
 |
Güncel Haberler |
 |
|
|
|
     .jpeg)        |
Demokrasi Kazansın18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUNBİR AKEDEMİSYEN GÖZÜYLE KAZANCI'NIN İLK KİTABIEvlat - Ramazan KıvrakZAFER HAFTASI VE 30 Ağustos. ŞANLI ZAFERİ ANISINA - (1) KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUNBİZİM SOKAKLAR:HASAN AĞA'NIN GARIKLARIMartıların ÇığlıgıGurbet Acıdır.Bugün Tüm Beyaz Çiçekler Sana AnnemBAYRAMLAR VE BİZHepimizin içinde hem kötülük hem iyilik vardır.01 Nisan 202418 Mart 202417 Eylül 202326 Şubat 202327 Ağustos 202207 Temmuz 202222 Nisan 202114 Şubat 202016 Nisan 201501 Ekim 201202 Eylül 201218 Ağustos 201213 Temmuz 2010 |
|
|
© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu
Altyapı: MyDesign Haber Sistemi
|