Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

KAZANCI KÜLTÜR ve SILA FESTİVALİNDE OLANLAR VE OLMASI GEREKENLER

KAZANCI KÜLTÜR ve SILA FESTİVALİNDE OLANLAR VE OLMASI GEREKENLER

Tarih 15 Ağustos 2023, 18:00 Editör İbrahim Şahin

Köy hepimizin, gelin köyümüze hep birlikte sahip çıkalım.

Her yıl olduğu gibi bu yılda sosyal medyada festival yapıldı. Doğru; yapıldı. Başkanın açıklamasında "Bu yıl da festivalimizi coşku ile kutladık(?)

Festivalin Adı "Kültür ve Sıla Festivali" Kültür adına sadece Deve oyunu vardı. Onunu da çıkarttığınız zaman festival aşure günüydü. Ne bir organizasyon ne bir konuk, hiç bir şey yoktu. Sabahtan akşama çalan düğün ekibimiz vardı.

Deve oyununda da "Deve Oyunu"nun Orta Asya’dan geldiği söylendi. Deve Oyununu Kazancıda 1965 li yıllarda icat eden serğileyen Mehmet Goca’(Hasan Köksoy)nın kemikleri sızlatıldı. Mehmet Goca öldü, oyunu ve hatırası unutuldu. Saya belgeseline çekilmeye karar verildiğinde, Azim Pişkin kabul etti. Oyunun oynanması konusunda Hasan Köksoy, İbrahim Köksoy, ben fikir öncülüğü yaptık.

Azim Pişkin ekibi oluşturdu. Ekipte :Nurettin Baysal, Mustafa Bulut, Fethi Koç, Duran Koç yer aldı. Bunlar sadece oyunu oynamakla değil oyunu unutulmaktan kurtardılar. Bunlara bir teşekkürü çok görmemeliyiz. Keşke Deve oyunumuz gibi bir kaybolan kültür değerimizi hayata geçirebilsek.

Festivalde Ne vardı?
20 yıl önce hayali kurulan elektriğin gerçekleşmiş hali vardı. 20 yıl önce hayali kurulmayan tesis vardı. Bu konuda Başta Belediye Başkanımız Muhittin Tuncel ve emeği geçenlere teşekkürler. 20 yıl sonrasının hayalini birlikte kurma hayalim vardı.

Bizim Çolak Hasanlarımız vardı, Sami Tuncamız, Kübra teyzemiz vardı. Onların kervanına yeni katılanlarımız vardı. Hepsini unutmaya, unutturmaya el birliğiyle gayret ettik. Başardık da…

Kültürün tepesine Körkuyuyu tek başına koyarsanız bostan korkuluklarından farkı kalmaz. Ayaklarını oluşturacak hiç mi kültürümüz yoktu? Vardı biz mi farkında değildik.

Anamur’un bir Abdülkadir Bulut’u var 1985 yılından bu yana Abdülkadir Bulut’u anma etkinliği düzenlenir. Abdülkadir Bulut’un anılmaya ihtiyacı yoktu. Yeni Abdülkadirlere ihtiyacı vardı. Bu konuda tek bir adım atılmadı

"Toplumları bir kişi yönetir, o da 100 yılda bir çıkar."O bir kişilerin yaratılmasını hep yüz yıl beklersek belki 1.000 yılda da çıkmaz. Yeni bir Abdülkadir Bulut’u, Sami Tunca’yı beklemekle çıkmaz.

Sadece Kazancı kasabamız için konuşursak; kasabamızda üç okul var. Okullarla sınırlı bir" Sami Tunca Şiir Yarışması" düzenlemeyi yerleştirebilsek, kalıcı kılabilsek törende Sami Tunca’dan üç cümle söz edebilsek, o çocuklar bu topraklardan bir şairin çıktığını duysa Sami Tunca’yı ölümsüzleştireceğiz. Her yıl 10 çocuğa sadece ödül adında birer kalem versek, her yıl 10 çocuğu toprakla buluşturacağız. Bu yüzlere, binlere ulaşacak, bunlardan biri 100 yılı beklemeden filizlenecek.
Festivalde bu çocuklara ödül töreni düzenlense kültürün ayaklarından biri oluşur.

Festival programları bir kişinin bir haftada oluşturacağı programlar değildir. Tek kişinin organize edeceği bir organize değildir.
Programda KAZANCI haber siteleri yoktu. Onlar da kültürün oluşturulmasında, paylaşılmasında kültürün bir parçası. Kültür bir zincirin halkalarından oluşur. Birini yok sayarsanız her yıl olduğu gibi avucunuzda bir tek halka kalmaz.

Yöresel sanatçılarımız yoktu, iş adamlarımız yoktu. Şairlerimiz yoktu. Kazancı Kalkındırma ve Dayanışma Derneği yoktu. Oysa kültür organizasyonunda dernek başta yer almalıydı.

Kültür ayakların oluşturulmasında Hasan Köksoy’un önerilerinden sadece bir tanesini söyleyeyim : Körkuyu yöremizde artık badem üretimi birinci sırada yerini aldı. Düzenlenecek "En İyi Badem Üreticis¡" yarışmasında 10 kasa süt bademle bile etkinliğe renk katmak son derece basit ve kolay.

Körkuyu festivali var türkümüz yok. Yapılacak bir söz- beste yarışması düzenlemek. Bir türküye sahip olmak, festivalde birinciye, ikinciye yer vermek zor değil.

Yine artık torunlarımız, sabanı, dibeği, solguyu, kalburu, gözeri bilmiyor. Festivalde günü birlik açılacak sergi alanı. Bu konuda Hasan Köksoy ve Naci Sözen’in bir müze çağrısı var yazıları var kulak asan olmadı.

Yarın toplanacak eser kalmayacak. Yarın çok geç kalacak. Geç kalmadan bir adım atmazsak bütün değerlerimiz bir bir yok olacak.

Deve oyunu unutulmaktan kurtardığımız bir değer. Artık Kazancı’nın bir markası. Atılacak 2. Adım ardına bir bodu ekleyerek bir adım ileri taşımak olmalı. Kazancı’nın kimliğine bir folklor ekibi eklemek olmalı.

Bizlerin iddiası bizim isteklerimizi yerine getirin demek değil. Bizlerin de yapılabileceklere sadece birer örnek. Bizlerin iddiası ‘’Kültür Programı’’ Kültür alanında söz sahibi olan insanlarla yapılır. Kültür programı alanında söz sahibi kişilerden yüzlerce öneri alınır, alınan öneriler her yıl elene elene bir kaçına hayat verilir.

Ben bu yıl Festivalde kendim konuşmacı olarak katılmak istedim Konuşmama fırsat verilmedi.

Ben 20 kitabımdan birini, ‘’bir kaçını dijital ortamda bastırtarak okullarımıza dağıtmaya biri çıkarsa 1 TL istemiyorum’’ diyemedim.

Kazancı’nın bugüne kadar yazılı tek belgesi yok. ‘’Naci Sözen’in bir ömre sığdırdığı çalışmasına sahip çıkalım diyemedim.

Bugün sahip çıkmazsak inanın 1000 yıl sonrası da olmayacak. Kayıplarımızın ne yazık ki hiç kimse farkında değil Ne olur gelin kaybolan kültürlerimize göz yummayalım. Bir tanesini kurtaralım.

Festivalin 2. Adı sıla buluşması Buluşmalar simaların buluşması olmamalıydı. Değerlerimizin buluşması olmalıydı.

Tek bir örnek çocuk yaşta köyünden çıkan Sami Koç 50 yıl sonra köyüne gelmişti. Oradaydı. Onun saz çaldığını bilen yok, kendini tanıyan yok. Ona bir türkü söyletmeliydik. Onu 10 kişi tanımalıydı.

İnanın dostlar, yazdıklarım yazmak istediğimin yüzde biri. Yazımda yapacağım konuşma metnine yer vermedim.

Yaşadıklarım, tanık olduğum dile getirilemeyecek olumsuzluklara değinmedim. 3. Festival TV.’basında yer almıştı. Çevre beldeler’’ Festival nasıl yapılır Kazancı’dan öğrenmeliyiz demişti.’’

Yaptığım çevre belde Festival düzenlemelerinden edindiğim festivallerin Pazar yerine dönüştüğü, satış tezgâhlarından oluştuğu şeklinde.

Bizler diyoruz ki gelin festival nasıl düzenlenir bir kez daha öğretelim. Festival programın bir düzenleme aşaması bir de değerlendirme aşaması olmalıdır. Benim bu yaptığım tespitleri, yapamadığım tespitleri onlar yapmalı gelecek yıllara artılar eksiler saklanmalıdır.

Son sözüm: "Köy hepimizin, gelin köyümüze hep birlikte sahip çıkalım."

İbrahim Şahin 13.08.2023 Kazancı

Bu haber 799 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kutlama / Festival / Etkinlikler

Kazancıda 10 Kasım Anma Töreni Güzenlendi .

Kazancıda 10 Kasım Anma Töreni Güzenlendi . Kazancı ilköğretim Okulu 10 Kasım kutlanma töreni düzenlendi törene kasaba halkı ve ilgili kurumlar yetkililer katı...

27. Taşeli Kültür, Sanat ve Sıla Festivali

27. Taşeli Kültür, Sanat ve Sıla Festivali Ermenek’te 2 gündür devam eden 27. Taşeli Kültür, Sanat ve Sıla Festivali, bugün çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. ...

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi