Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

ATÜRK'Ü ANMAK VE ANLAMAK

ATÜRK'Ü ANMAK VE ANLAMAK

Tarih 19 Mayıs 2022, 18:57 Editör İbrahim Şahin

Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerinin iki hareket noktası (dinamiği) vardır. Bunlar; “ tam bağımsızlık“ ve “kayıtsız şartsız millet egemenliği “ dir.

Amasya Genelgesinde yer alan “ Milletin Bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır. “maddesinde ifadesini bulur

 MİLLETİMİZİN  19 MAYIS,  ATATÜRK’Ü ANMA,  

                GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI  GÖNÜLDEN  KUTLUYORUZ 

 

Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerinin iki hareket noktası (dinamiği) vardır. Bunlar; “ tam bağımsızlık“ ve “kayıtsız şartsız millet egemenliği “ dir. 

 Amasya Genelgesinde yer alan “ Milletin Bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır. “maddesinde ifadesini bulur


*****************************************************************************************************************


 ATA’MIZI  ANLAMAK  İÇİN ; ANIYORUZ.. 

 

                            MİLLETİMİZİN  19 MAYIS,  ATATÜRK’Ü ANMA,  

                GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI  GÖNÜLDEN  KUTLUYORUZ 

 

Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşı, 19 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve bu gün itilaf devletlerinin Anadolu’yu  işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün  olarak kabul edilmiştir. 

 Atatürk, bu bayramı, “ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek olan  sizsiniz” dediği  Türk Gençliğine armağan etmiştir. Bu gün, TBBM tarafından kabul edilen 20 Haziran1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaya başlanmıştır.  

19 Mayıs, Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ataşenin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır 

Kurtuluş Savaşının özü, Amasya Genelgesinde yer alan “ Milletin Bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır. “maddesinde ifadesini bulur. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk devrimlerinin iki hareket noktası (dinamiği) vardır. Bunlar; “ tam bağımsızlık“ ve “kayıtsız şartsız millet egemenliği “ dir. 

 Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, henüz Milli Mücadele başında, 19 Mayıs 1919 günü, Havza’da halka hitabında,  “ sessiz, durgun ve başı eğik kalmayın, uyanınız, Milli bağımsızlığımızı çiğniyorlar, haklarınızı savunmak için birleşiniz.  Düşman karşısına dikiliniz. Toplantılar yapınız. Sesinizi duyurunuz.. Bütün dünyaya “ Ben Türk’üm, bağımsızlık bana Atalarımdan miras kaldı. O’nu sana veremem “ diye haykırınız “ demiştir. 

ATATÜRK diyor ki  Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz. Ne mutlu Türküm diyene!” (Mustafa Kemal, Bkz. Meydan Larousse, Cild 19 s. 471) (1) 

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü,  sevgi, saygı ve özlemle, sonsuz rahmetle, şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz. Vatanımızın işgalden, Milletimizin esaretten kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu,  çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkma ülküsünün öncüsü ve lideri, eşiz bir Komutan, Çağdaş bir devlet adamı,  barışsever, Milliyetçi, dil, tarih ve kültür ile yaşamda  ilmin ışığını işaret eden, diplomat, siyasetçi, araştırmacı, hatip ve düşünce adamı  özellikleriyle, dünya milletlerine örnek olmuş, bir çok devlet adamı ve bilim insanının övgülerine  mazhar olmuş bir önder olarak, bizim için yaptıklarını saymak yerine “ Atatürk, bizim için neler yapmadı ki” diyerek özetleyebiliriz 

Kurtuluş savaşı “ Ya istiklal, Ya ölüm “ parolası ile başlamış ve sonunda  “ Ne Mutlu Türküm diyene “ özdeyişine ulaşılmıştır.   

Atatürk, Cumhuriyetin 10. Yılı söylevinde “ az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir “ demiştir.  

Ulu Önder Atatürk, “ yurtta sulh, cihanda sulh “ derken, bir taraftan, yurt içinde huzur ve sükunu, güven içinde yaşamayı amaçlamış, diğer taraftan da, milletlerarası barış ve güvenliğin önemini işaret etmiştir.  

Biz Türkler bütün tarihimi,z boyunca hürriyet ve istikâle timsal olmuş bir milletiz. Ne mutlu Türküm diyene!” (Mustafa Kemal, Bkz. Meydan Larousse, Cild 19 s. 471) (1) 

 

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, fikirleri, görüşleri ve "Türk Devrimleri " adı verilen eseriyle, tüm dünyada yankılar uyandırmış bir liderdir. Bu yankılar sebebiyledir ki, Atatürk için bir niteleme aranırsa "çağını aşan lider" sıfatını fazlası ile hak etmiştir.  

 

  

Ord. Prof. Sadi IRMAK’tan  bir anı.. 

 

YENİLSEYDİK SORUMLU BEN OLACAKTIM… 

Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi. Dikkat ettim, Binbaşılar dahil her komutanın hangi birliğe komuta ettiğini, nerede bulunduğunu, -bir gün önce olmuş gibi- hatırlıyordu. O savaş ki araç, gereç, personel kıtlığı bugün güç tasavvur edilirdi. Tümenlere binbaşılar, Kolordulara yarbaylar komuta ediyordu! Fakat, bu kadro canını dişine takmış bir ekipti. Var olmak ya da olmamak bu savaşın sonucuna bağlıydı. 30 Ağustos bu ruh haletinin eseriydi. Böyle bir dramı, hem yazarı, hem baş aktörünün ağzından dinlemek müstesna bir mutluluktu. O anılar Ata'yı coşturdukça coşturuyordu. Anlatmalarında abartma yoktu. Ama bu anlatış öylesine canlı, öylesine plastikti ki, hepimiz heyecandan heyecana sürükleniyorduk. Anlatışlarını şöyle bağladı:  

- İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir. Şerefler de ortaktır. 

Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk. Bu arada Atatürk bir duraklama yaptı. Sonra içine dönük, adeta kendisiyle konuşur gibi ilave etti: 

  - Ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı. 

  Bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım. Tarihin, zaferleri kendine mal eden, yenilgileri ise maiyetine yükleyen sahte kahramanlarını hatırladım.  

Ord. Prof. Sadi IRMAK  

Kaynak: Sadi Irmak, Ord.  Prof. - Atatürk'ten Anılar, 1978  

ATA’MIZI  ANLAMAK  İÇİN ; 

       

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Yunanlıların bozguna uğraması ve İngiliz gemileriyle kaçmalarını takip eden günlerde, silah arkadaşlarıyla birlikte İzmir’e gelmiş ve Kadifekale’de İzmir körfezini seyrederek çay içmektedirler. Ekimden biri “Paşam çaylarımızı içerken denizi seyretmek ne kadar güzel, değil mi ?  dediğinde, bir an düşünmüş ve “arkadaşlar bu gün burada mutluluk içinde çay içmemizi, Kurtuluş Savaşımız boyunca kahramanca mücadele eden Türk Milletine ve  cephelerde canlarını düşmana siper eden binlerce şehidimiz borçluyuz” demiş, zaferi Millete ve şehitlere ithaf etmiştir. 

Ayrıca, ünlü NUTUK metinlerini el yazısıyla kaleme alırken yazdığı “beni hatırlayınız” şeklindeki kelimelerin üzerini çizmiş, mütevazi kişiliğini ortaya koymuştur. 

Buyuk Taarruz sonrası esir alınan Yunan Başkomutanı Trikopis, yazdığı  anılarında, yanındakilerle birlikte esir düşmeden önce kurşuna dizilmek yerine  intihar etmelerini konuştukları, esir edilince Mustafa Kemal’in huzuruna çıkarıldıkları, Atatürk’ün düşmanına nazikçe hitap ederek oturmasını ve rahat etmesini söylediği, hususları yer almıştır. Yunan komutan kontrol altındaki günlerini Kırşehir’de geçirmiş, yanına bir subay rehber olarak verilmiştir. Yıllar sonra bu subayın aslında askeri tabip olduğu ortaya çıkmıştır. 

Ulu Önder ATATÜRK büyüklüğünü, Çanakkale’de can veren Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektupta “yavrularınız bizim yavrularımızla yan yana yatmaktadırlar. Onlar artık bizim de yavrularımızdır. Gönlünüzü ferah tutun” cümlelerine yer vererek göstermiş, bu mektubu okuyan Anzak anneleri o kadar duygulanmışlar ki cevabi mektuplarında “ biz de size ATAM demek istiyoruz “ diye yazmışlardır. 

                                                

………………………………………………… 

Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşı ile Birinci Dünya Savaşının galip devletlerinin emperyalist baskılarına karşı duran, onlara karşı başarı kazanan ilk devlet olduğu için diğer devletlere de örnek olmuştur. Bu yönüyle Türkiye'nin mücadelesi, Batı dünyasında takdirle karşılanmıştır. Bağımsızlık mücadelesi veren Doğu (Asya ve Afrika) dünyasının Atatürk'e ve eserine bağlılığı Batı'dan faklıdır. Emperyalizme ve istilacılara karşı istiklal mücadelesi yapacak olan Doğu dünyası, gönlünde bir milli kahraman, idealinde bir kurtarıcı, yani Mustafa Kemal arıyordu. O'nun evrensel yönü hakkında söylenenlere kısaca göz atmak gerekirse; şu örnekleri vermek mümkündür ; 

 

Çinli lider Çan Kay Şek, "Atatürk'ün hayatı ve eseri sadece Türkiye için değil, fakat dünyanın bütün hür milletleri için ilham kaynağı olmakta devam edecektir"4 der. Pakistan Cumhurbaşkanı Eyüp Han ise, "Atatürk, yalnız bu asrın en büyük adamlarından biri değildir. Biz, Pakistan'da O'nu, gelmiş geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz...0 İslam dünyasında yeniden siyasi uyanış istikametinde ileriye doğru cesur bir adım atan bir avuç insandan biriydi"5 şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Hindistan'ın kurucusu Nehru ise, Atatürk'ün bağımsızlık yolundaki başarısına hayran olduğunu ifade etmekten kendini alamadığı gibi, "Biz, o tarihlerde O'nun bağımsızlık hareketiyle son derece meşguldük"6 demiştir. 

 

******************************************** 

 

ATATÜRKÇÜLÜK’ÜN EVRENSEL BOYUTLARI 

 

1. Atatürk ve Atatürkçülüğün en az incelenen yönü diğer milletler üzerindeki etkileridir. Bu konuda münferit yayınların dışında, bütünlüğü olan araştırmalar ve bu araştırmalara dayanan yorum ve değerlendirmeler yapılmamıştır. 

 

2. Atatürk ve Atatürkçülüğün evrensel yönünün, teorik ve uygulamaya yönelik olarak incelenmesi gerekmektedir. Konunun teorik açıdan incelenmesi şu başlıklar altında yapılabilir: 

 

   a. Milli nitelikleri yanında evrensel ve çağdaş nitelikleri de bulunan Atatürkçülüğün, yeni bir dünya görüşü olarak  araştırılması ve değerlendirilmesi; 

 

   b. Atatürkçülüğün diğer büyük düşünce sistemleriyle karşılaştırılması;  

 

   c. Düşünce sistemlerinin tarihi içerisinde Atatürkçülüğün yeri, 

 

3. Atatürk ve Atatürkçülüğün evrensel yönünün teorik incelemesi ile birlikte, aşağıdaki hususlarda uygulamaya yönelik olarak da incelenme  yapılmalıdır : 

 

            a. Atatürkçü Düşünce Sistemi’nin uluslararası yankıları, hangi görüş ve uygulamanın, hangi ülke veya ülkelerde etki ve yankı yaptığı; 

b. Atatürkçülüğün Türkiye'deki uygulamasının dünyadaki siyasi olaylar üzerindeki etki ve katkısı, 

 

            c. Türk İstiklal Harbi'nin diğer kurtuluş hareketlerine katkısı ve öncü olma niteliği,  

 

            d. Atatürk ve Atatürkçülüğün geleceğe yönelik olarak değerlendirilmesi. 

 

Atatürkçülük , bütünü ile Milli Devlet kurulmasının,  çağdaşlaşmanın ve her çağda çağdaş kalabilmenin ilkelerini, uygulama esaslarını ve yönetimini belirler. 

 

19 Mayıs 1919 günü Samsun’a atılan İLK ADIM ve parlayan GÜNEŞ ile başlayan çalışmaların sonunda girişilen Kurtuluş Savaşı sırasında, TBMM görüşmelerinde, seferi stokların azalması üzerine, cephedeki erlere, sabah kahvaltısında verilecek olan siyah zeytin sayısının 3 veya 5  adet olması konusunda şiddetli tartışmalar yapıldığı da bilinen bir vakıadır. Bu konuya değinen bir tarihçi, mücadelenin tam olarak anlaşılabilmesi için, o zamanların meclis tutanaklarının incelenerek yayınlanması gerektiğini söylemektedir.  

Kurtuluş Savaşı, Türk Milleti’nin, tarihin her döneminde kutsal saydığı “VATAN,BAYRAK, MİLLET, DEVLET VE BAĞIMSIZLIK“ gibi değerleri, ittifak halinde   saldırıya geçmiş olan yedi düvele karşı,  vatan ve milleti savunmak için yapılmıştır. Bu savaş kolay verilmemiş, Cumhuriyet kolay kurulmamıştır. 

Türk Vatanının bölünmezliği, Devletimizin varlığı, Milletimizin birliği ve bağımsızlığımızın korunması için emek harcayanları, çaba gösterenleri, bu uğurda şehit olanları, gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, hepsi için  “KAHRAMANLAR “ diye  haykırıyoruz.. 

 

Anadolu topraklarını VATAN yapmak için Malazgirt Savaşında şehit düşen Alpaslan ve kahraman askerlerinden başlayarak, Sarıkamış Harekatı, Filistin Cephesi, Balkan Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs harekatı, Bölücü Terör mücadelesi başta olmak üzere, tarihimizde yer alan tüm savaşlarda şehit olan kahramanlar ve Milletimizi hedef alarak işlenen Ermeni/PKK terörü cinayetlerine kurban giden görev şehitlerimiz için ne kadar şükran duyguları beslesek de az kalacaktır. 

Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü,   sevgi, saygı ve özlemle, sonsuz Rahmetle, şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz. Vatanımızın işgalden, Milletimizin esaretten kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu,  çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkma ülküsünün öncüsü ve lideri, eşiz bir Komutan, Çağdaş bir devlet adamı,  barışsever, Milliyetçi, dil, tarih ve kültür ile yaşamda  ilmin ışığını işaret eden, diplomat, siyasetçi, araştırmacı, hatip ve düşünce adamı  özellikleriyle, dünya milletlerine örnek olmuş, bir çok devlet adamı ve bilim insanının övgülerine  mazhar olmuş bir önder olarak, bizim için yaptıklarını saymak yerine “ Atatürk, bizim için neler yapmadı ki” diyerek özetleyebiliriz 

 

 

 Derleyen/Yazan : Av. Naci SÖZEN, 19 Mayıs 2022 / ALANYA 

FAYDANILAN ESERLER 

 

1. Enver Ziya KARAL, Atatürk'ten Düşünceler, Ankara 1956, s. 49. 

2. Enver Ziya KARAL, Atatürk'ten Düşünceler, Ankara 1956, s. 49. 

3. M.Saffet EMİN, Kemalizm İnkılabının Prensipleri, Cilt -I, İstanbul 1938, s. 25-26. 

4. Muzaffer ENDER, Ağlayan Dünya, İstanbul 1964, s.  67. 

5. Muzaffer ENDER, Ağlayan Dünya, İstanbul 1964, s.160.  

6. Muzaffer ENDER, Ağlayan Dünya, İstanbul 1964s.  99. 

7. Maurice DUVENGER, Le Kemalizm: Atatürk, UNESCO Yayını 1963, s.177-179. 

8. Herbert MELZİG, İnönü Diyor ki, İstanbul 1946, s.190. 

Bu haber 238 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haberler

Mevlüt Akgün Karaman Belediye Başkan Adayı Oldu.

Mevlüt Akgün Karaman Belediye Başkan Adayı Oldu. AK Parti Karaman Belediye Başkan adayı Mevlüt Akgün oldu.

Oktay Toptaş Muhtar Adayı Oldu

Oktay Toptaş Muhtar Adayı Oldu Oktay Toptaş Yukarı Mahalle Muhtar Adayı Oldu
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi