Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Kazancı Kültür Merkezi

Kazancı Kültür Merkezi

Tarih 13 Ocak 2020, 21:29 Editör Yılmaz Orta

KÜLTÜR NEDİR NE DEĞİLDİR
Kültür ve eğitim kavramları, eğitimle ilgili literatürde birlikte yer alırlar. Eğitim tanımı yapılırken ve okulun görevleri açıklanırken, kültür tanımından yararlanılır. Kültür elementleri genç kuşaklara eğitim aracılığıyla aktarılırlar.

KAZANCININ VE KAZANCILININ HİZMETİNDEYİZ         

Kültür ve eğitim kavramları, eğitimle ilgili literatürde birlikte yer alırlar. Eğitim tanımı yapılırken ve okulun görevleri açıklanırken, kültür tanımından yararlanılır. Kültür elementleri genç kuşaklara eğitim aracılığıyla  aktarılırlar. 

Kültür kavramı, ne yazık ki, ülkemizdeki kitle iletişim araçları tarafından genelde çok dar anlamda kullanılmaktadır. Bu anlam daha çok güzel sanatlarla kısıtlanmaktadır. Örneğin bir sergi açılımı, bir konser, bir folklor gösterisi veya benzeri bir eylem, dar anlamda, genel kültür kavramıyla özdeşleştirilmeye zorlanılmaktadır. Bu kısır döngüye bağlı kalarak ayrıca, bazı tür sergi veya konser ve konferansların yapıldığı merkezlere yine "Kültür Merkezi" adı verilmektedir.

Kültür, insanın bir organizma ve bir tür olarak hayatta kalabilmek için, değiştirerek ve biçimlendirerek dış ve iç doğaya dahil olma potansiyeldir. İnsan, bu süreç içerisinde kendi çevresinden hareketle ve bu çevreyle ilgili olarak araçlar ve değerler yaratır. Bu araç ve değerler, değişen dünya koşullarına göre bunlardan uzaklaşmak gerekinceye kadar, kurumsallaşmalarla ve geleneklerle bağıntılıdır. Kültür, insanın icra ettiği tüm alanları kapsar. Yani, materyallerle ilgili yaşam güvencesinden hareket ederek, sosyal yaşam düzenleri üzerinden geçip, estetik ve değerlere uyumlandırılmış çevre şartlarına kadar uzanır.

Günümüzde dünya ülkeleri kendi küttür birikimlerini kendilerinden sonraki kuşaklara aktarmak için büyük çabalar saf etmektedir. Bunun için ellerindeki kaynakların büyük bir kısmını buna harcamaktadırlar. Ülkemiz dünya üzerindeki kadim kültürlerinin beşiği durumundadır. Gerek Milattan önceki, gerekse Milattan sonraki hangi yüz yıla giderseniz gidin karşınıza mutlaka Anadolu kültüründen parçalar çıkacaktır. Heykelleri ile, seramikleri ile, (Bunlar halk  deyimi ile güpler, testiler vs.) Antik kentleri ile, Giyimi, kuşamı, folklörü, örf ve adetleri ile.

Kültür Merkezi yapılarının amacı nedir?

Kültür merkezi yapılarının amacı, toplumsal yaşamın gerektirdiği etkileşimlere ortam sağlamak, her biri kendi başına bir özellik taşıyan kültürel faaliyetleri bir bütünlük içerisinde bir araya getirmek, bu faaliyetlerin yapılmasında odak noktası olmak ve özel kültür faaliyetlerine örnek teşkil etmektir.

Eğitim, dinlence ve eğlence gibi etkinlikler için kurulmuş olan bu yapıların aynı zamanda geçmiş ile ilgili kültür değerlerin gelecek nesillere tanıtılması ve öğretilmesinde aracı rolü üstlenmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra çağdaş sanatların tanıtılması ve yaşatılmasına imkan tanıyan kültür merkezleri, geleneksel kültür etkinliklerinin temsilinde de önemli bir rol üstlenmektedir.

Zengin tarihsel geçmişiyle çok çeşitli kültürlerin gelişmesine sahne olan ülkemizin ve Yöremiz Kazancı’nın  bu özelliği dikkate alındığında kültür merkezi yapılarının da bu zenginliği ifade eden, yerel kültürel kimliği tanımlayıp simgeleyen ve yöresel mimari ile doğal nitelikleri çağdaş yorumla ele alan bir anlayış içerisinde tasarlanması doğaldır. Ayrıca zaman zaman tarihi özellik taşıyan yapılara kültürel işlevler verilerek kullanılması yoluna da gidilmektedir.

Yöremiz Kazancı’ya Sayın Belediye Başkanı öncülüğünde bir Kültür Merkezi yapılacağını öğrendik. Emeği geçen, bu konuda çaba sarf eden herkese  teşekkürlerimizi iletiyoruz.  Bu eser tamamlandığında inancımız odur ki Kasabamızı bir adım daha ileriye olumlu yönde taşıyacaktır. Çünkü Kasabamızdan  dışarıya ama evliliklerle ama iş sebebi ile fazla göç verdik. Dışarıdan da göç aldık. Kasaba kimliğimizi unutmaya başladık. Her şeyimizle yeni kuşaklarımıza bunları anlatmak gerektir. Bu bir zorunluluktur. Yapılacak olan  Kültür Merkezi  bu boşluğu dolduracaktır.  Biz Kasabamız da olmasak da Kasabamızın dışardaki gören gözleri, işiten kulaklarıyız. Eğer bize bu konu da bir hizmet düşerse Kasabamızın hizmetinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.   Sevgiyle Kalın.

Yılmaz ORTA

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Arkeoloji Bölümü Burdur

Bu haber 2635 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kazancı Kasabası Hakkında

Kazancı Göletinde Sona Gelindi

Kazancı Göletinde Sona Gelindi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Kazancı beldemiz sınırları içerisinde...

Kazancıda Bademler Çiçek Açtı

Kazancıda Bademler Çiçek Açtı kasabamızda Ocak ayında Kış ortasında bademler ağaçları çiçek açtı.
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi