Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Kazancıda Organik Tarım ve İlaç Kullanımı

Kazancıda Organik Tarım ve İlaç Kullanımı

Tarih 03 Haziran 2012, 00:06 Editör Hasan Köksoy

Memleketimizde hemşerilerimiz gerek bilinçli gereksiz bilinçsiz bir şekilde birazda meraktan olsa gerek kasabamızda son zamanlarda özellikle yaylalarda Kiraz, Elma, Kaysı ve Badem meyvelerin yetiştiriciliğinin çoğaldığını biliyoruz. Yıllardır kullanılmayan kepir olarak tabir edilen ekilmeyen alanlara dahi fidanlar dikiyoruz bu bakir topraklarda doğal organik diyebileceğimiz kalitede meyveler elde ediyoruz.

Peki bu meyve fidanlarımıza hangi ilaçları kullanıyoruz acaba. Yoksa piyasada ucuz zararlı ilaçları atarak meyvelerimizi zehirliyor muyuz? Bin bir emek vererek yetiştirdiğimiz doğal hormonsuz meyvelerimizi zehirli bir ürün haline mi getiriyoruz.? Bazılarınızın evet halen İmparator, Tendon gibi ilaçlar kullanıyorum dediğini duyar gibiyim.

 

Toprakta birikmiş olan gübre, ilaç ve diğer kimyasal madde kalıntılarının varlığı bile ürünün son aşamasına kadar etkisini sürdürür. Her ne kadar, dışarıdan herhangi bir kimyasal madde uygulaması olmamasına rağmen, tarlada daha önceden birikmiş olan kimyasal madde kalıntıları, elde edilecek ürünün doğallığını bozar.

 

Tarım Bakanlığının son yıllarda organik tarım faaliyetleri hızla yaygınlaştırmaya başladı. üstelik çiftçilerimize her türlü destek verilmektedir. maalesef kasabamızda halen organik tarım yapılmıyor aslında organik tarım için bütün şartlar müsait. bilinçsizce kullandığımız ilaçları saymazsak diger tarım uygulamalarımızın hepsi organik tarım uygulamalarına yakın üretim şeklini kullanıyoruz.

 

ülkemizde Organik tarımla ilgili sertifikalı birçok kuruluş var bu kuruluşlar toprak, su, tohum, fidan gibi her türlü aşamaları takip ederek ürünün pazarda son kullanıcıya satılmasına kadar devam eden süreci denetliyorlar. Bu kuruluşlar gerekli analizler yaparak organik ürün yetiştirenleri destekliyorlar.

 

Artık bizde kasabamızda doğal ortamlarda yetiştirdiğimiz ürünlerimizde lütfen organik ilaçlar kullanalım. Yaylalarımızda yetiştirdiğimiz meyvelerimize bahçelerimizde yetiştirdiğimiz sebzelerimizde bilinçsizce ilaçlar kullanarak sağlığımızı tehdit altına atmayalım..

 

Gıda ve Tarım Bakanlığımızın ilçe ve belde yetkilileri bu konularda çiftçilerimizi bilinçlendiriyor demeyi çok isterdim ama, KazancıKasabamızdaki boş kapalı Köy Tarım Merkez binasını görünce.. Maalesef diyemiyoruz neyse geçelim.

 

Yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerimize dönem dönem musallat olan böcek ve haşerelerle mücadele etmenin doğal yolları organik ilaç kullanımıdemiştik. Peki nedir bu ilaçlar? Nasıl kullanılır? Ne zaman atılır.? Üstelik bazı ilaçları da kendimiz hazırlayabiliriz. Mesela bahçemizin kenarlarındaki Isırgan Otunun suyunun sebzelerdeki Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitleri, Tiripsler, Şıralı koşnilin ve bazı virüslerle mücadelede kullanıldığını biliyor muydunuz.? Isırgan otunun bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir.

 

İki yıl önce başlattığımız Ermenek, Kazancı ve Anamur bölgemizin doğal köy ürünleri sattığımız www.memleketheybesi.com alış verişsitemizde sattığımız ürünlerde organik ilaçları kullanmaya teşvik ediyoruz.İleriki aşamalarda sitemiz üzerinden sattığımız tüm ürünlerde bu organik ilaçları kullanacağız. Kazancıda ürün tedarik ettiğimiz bazı çiftçilerimiz bu konuda ortak çalışmalarımız sürüyor.

 

Kazancı haber ekibi olarak İstanbul’daki organik pazarcıları gezdik ve organik ürün satıcıları ve organik ürün yetiştiricilerinin hangi ilaçlarını kullandığını araştırdık ve sizlerle paylaşıyoruz. bu ilaçlardan Borda bulamacını zaten kazancı çiftçilerimizin son yıllarda kullandığını biliyorum. Fakat Meyve iç kurtları ve Kiraz sineği gibi yaprak bitleri için organik ilaç kullanılmıyor diye biliyorum. İşte size önereceğimiz ilaçlar.

 

Not: İlaçlarda kullanılan suyun klorlu su olmamasına dikkat edilmeli, damıdık dinlenmiş olmalı ve ilaç kapları değiştirirken lütfen arap sabunu ile yıkanız. Bir önceki ilaç kalıntısının karışmamasına dikkat ediniz..

 

Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Bordo bulamacı çok sayıda mantarı ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.

Bordo bulamacı; Elma, Armut ve Ayva gibi meyve ağaçlarında, Karaleke, Pas ve Ateş yanıklığı hastalığına, Kiraz, Erik, Vişne, Kayısı, Badem ve Şeftali gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, Eriklerde cep hastalığı,Şeftalide Yaprak Büken gibi birçok hastalığa karşı kullanılan bir tarım ilacıdır.

Sptor; Meyve bağladığında iç kurtlanmalarına karşı kullanılır. 20 günde 1 atılır, Kiraz sinegi ve Elma kurdu için etkilidir, 100 gr kutularda satılır. 1 gr 10 kğ suyu atılır.

Master Group,; Meyve olunca atılır.

Neemazal; bu ilaç incir suyundan yapılır, özellikle fasülyedeki sinekler ve kırmızı örümcekler için etkilidir. Neemazal Organiktir, Yararlı böceklere zarar vermez, Tüm zararlı böcekleri etkisiz hale getirir. Neemazal 6 günde bir tekrar tatbik edilebilir, Bütün larvaları daha dogmadan oldurur.,Kırmızı Örümceklere karsı yüksek etkisi vardır, Yaprak bitlerini ortadan kaldırır, Neemazallı sebzenizi 1 gün sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yüksek konsantrelidir, Bütün sebze meyve ve ciciklerinizde kullanabilirsiniz. 10 kg suya, 35 gr nemazal konur.

Porkan; (Yağlı ilaç olarak ta bilinir) Mayıs ayında 3 hafta boyunca meyvelere için atılır, İspirto,Arap sabunu ve Parafin yağıkarışımı ile yapılır, Kırmızı örümcekler için kullanılır. 10 kg suya, 15 gr konur.

Isırgan otu suyu: Isırgan otunun bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir. Bu ilaçlardan bazılarının kendimizin de yapabileceğini belirtmiştim. bu ilaçların nasıl yapılacağını anlatacağız. Bu yazımızda ise Isırgan Otundan ilaç yapımıanlatalım.

Isırgan Otundan Organik İlaç Yapalım

Gerekli malzemeler (100 KgOrganik İlaç Yapımı için):

1-) 10 Kg Taze Isırgan Otu (Ultrica)

2-) 150 Kg Soğuk Su

3-) 200 Litre Kapasitesinde Dinlendirme Havuzu

Taze Isırgan Otları Dinlendirme Havuzuna doldurulur. Üzerine 150 Litre soğuk su ilave edilir. Üç gün açık havada bekletilir. Üç gün sonra ısırganlar süzülerek ayrılırlar. Çıkarılan (Siyahımsı yeşillikteki) bu su İlacımızın Ana maddesini oluşturacaktır.( Bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir.)

Elde edilen Isırgan suyu Pulverizatöre konulur.

· 250 gramŞeker suda eritilir. Pulverizatöre katılır.

· 100 cc Crop-Set Organik virüs eklenir iyice karıştırılır.

Elde ettiğimiz Organik ilaç Sebzelerdeki Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitleri, Tiripsler, Şıralı koşnilin ve bazı virüslerle mücadelede kullanılır.

· Yapılan ilaç yaprak altlarına zuhur edecek şekilde atılır.

NOT-1: Elde edilen Isırgan suyu içerisine (100 Litre baz alınarak) 1Kg Eritilmiş Göz Taşı, 1 KgKireç kaymağı (Bordo Bulamacı) Katılırsa Sebzelerde Mildiyö, Yavru Çürüklüğü ve Böcek öldürücü olarak kullanılır.

NOT-2: Isırgan Otu içerisine %50 oranında Taze Ceviz yaprağı katılırsaİnsektisit özelliği artmış olur.

NOT-3: Isırgan Suyu içerisine; 100cc Mimozal (Hindistan’da yetişen bir Ağacın öz suyundan elde edilen Organik İnsektisit) katılırsa diğer zararlılara karşı kullanılır. (Genelde meyve ağaçlarında )

NOT-4: Isırgan suyunun içine 500gr Arap sabunu katılırsa Elma İç kurduna karşı kullanılır.

 

Ayrıca; Odun külünün Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş oluruz.

Saglıklı bir yaşam sürdürmenin, sağlık gıdalarla beslenmekten geçtiğini unutmayalım.

 

Yazan: Hasan KÖKSOY – Mayıs 2012

www.memleketheybesi.com

Bu haber 8316 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tarım / Hayvancılık

Çiftçilere Toprak Analizi Uyarısı

Çiftçilere Toprak Analizi Uyarısı KZO Başkanı Mehmet Bayram: “Toprak Analizi İle Gübre Maliyetlerini Düşürebilirsiniz

Ermenek Ziraat Odasından Duyuru

Ermenek Ziraat Odasından Duyuru Değerli üyelerimiz Odamız tarafından yumurta tavuğu temin edilecektir.
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi