ANAMED'DEN OBEZİTE SEMİNERİ
Özel Anamur Anamed Hastanesi Diyetisyeni Demet Balcı Hastanede verdiği seminerde, Sağlıklı Beslenme ve günümüzün hastalığı Obeziteyi anlattı. Bir toplumun sağlıklı olabilmesi, toplumu oluşturan bireylerin sağlıklı olması ile mümkündür. Bireylerin sağlıklı olması da yeterli ve dengeli beslenmelerine bağlıdır denilen seminerde, Beslenmeyi; Büyüme, gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için yiyeceklerin tüketilmesi şeklinde tanımladı ayrıca Tanımdan da anlaşılacağı gibi beslenme karın doyurmak anlamına gelmez. Yeterli ve Dengeli Beslenme: Vücudun normal yaşamını ve çalışmalarını sürdürebilmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin bireyin yaşına, cinsiyetine ve özel durumlarına göre tam ve eksiksiz olarak sağlanmasıdır. Sağlam bir görünüş,
Hareketli ve dikkatli bakışlar,
Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt,
Canlı ve parlak saçlar,
Kuvvetli, gelişimi normal kaslar,
Düzgün, iyi gelişmiş kol ve bacaklar
Sık, sık baş ağrısından şikayet etmeyen, iştahlı, çalışmaya istekli kişiler
Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve yaşına göre orantılı bireyler
Zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi normal, devamlı çalışabilen bireyler
Yetersiz ve Dengesiz Beslenme: Vücudun normal yaşamını ve çalışmalarını sürdürebilmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin bireyin yaşına, cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre ihtiyaç duyulan miktarlardan eksik ya da gereğinden fazla alınmasıdır.
Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut
Şişkin bir karın
Ciltte çeşitli yara ve pürüzler
Sık, sık baş ağrısından şikayet eden; iştahsız, yorgun, isteksiz bir birey
Şişmanlık
Zayıflık
Enfeksiyonlar
Kalp Damar Hastalıkları
Diyabet
Hipertansiyon
Diş Çürükleri
Karaciğer Hastalıkları
Bazı Kanser Türleri
Beslenme besin tüketimi ile gerçekleşir. Vücudumuzun gereksinim duyduğu 6 besin öğesinden oluştuğunu ve bunların; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve sudur.
Diyetisyen Demet Balcı besin gruplarının, özellikle kişinin yeterli ve dengeli ve kişinin harcadığı enerji kadar alımını vurguladı. Besin gruplarımız ve besin öğelerimiz çok çeşitlidir. Aynı anda bu besinlerin hepsinden tüketemeyiz. Bu besin gruplarımızın her birinden birer seçim yaparak; her öğünümüzde bunların birer porsiyonluk miktarlarını beraberce tüketerek sağlıklı beslenmeyi sağlayabiliriz.
Öncelikle her birey kendi ekonomik durumuna, besin hazırlama ve pişirme imkanlarına ve yaşı cinsiyeti gibi bireysel özelliklerine uygun kendine özel beslenmelidir.
İdeal bir ağırlık için bu hesaplamanın(BKİ=kg/boy (m2)) sonucu yani BKI= 20-25 değerleri arasında olmalıdır
- Bu değerlerden aşağısı zayıflığı
- Bu değerlerden yukarısı ise şişmanlığı göstermektedir.
OBEZİTE, VÜCUTTA FAZLA MİKTARDA YAĞ DOKUSU BİRİKMESİ SONUCU ORTAYA ÇIKAN VE MUTLAKA TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIKTIR.
Obezite; enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması ile sonuçlanan ve sıklıkla enerji yoğunluğu fazla besinlerin aşırı alımına bağlı olan bir durumdur.
ENERJİ ALIMINDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİ
Yetişkinlerde; Ev dışında beslenmenin artması, Porsiyon büyüklüğü, Şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimi, Öğün aralarında atıştırma
Çocuk ve adölesanlarda; Ayaküstü beslenme, Tatlandırılmış içeceklerin tüketimi, Okullarda enerji yoğunluğu fazla olan atıştırmalık, besinlerin ve ayaküstü besinlerin varlığı,
Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sos yo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörlerini ise şöyle açıkladı:
Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
Yetersiz fiziksel aktivite
Yaş
Cinsiyet
Eğitim düzeyi
Sosyo – kültürel etmenler
Gelir durumu
Hormon al ve metabolik etmenler
Genetik etmenler
Psikolojik problemler
Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
Sigara- alkol kullanma durumu
Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)
Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
Televizyon ve yazılı basında reklamların artışı.
Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesini gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti.
Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.
Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grup altında toplanmaktadır: Diyet, Egzersiz, Davranış Değişikliği, İlaç ve Cerrahi tedavi.
diyet şişmanlığın düzeltilmesi için en önemli adımdır.
diyet tedavisine başlamadan önce kişinin şişmanlığının nedeni belirlenmelidir.
kişinin kan tetkikleri(hemogram,akş ve kan yağları ve troid hormanları) bakılmalıdır. testler değerlendirildikten sonra kişiye harcadığı enerjiden daha az enerji içeren,dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır.
beslenme programı protein, karbonhidrat,yağ, vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde içermelidir.
kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı planlanmalıdır.
ve unutulmamalıdır ki her kişinin diyeti ayrı planlanmalı ve sadece kişiye ait olmalıdır.!!!
Bireyin tedaviyi istiyor olması,
Bireye uzun sürede yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması,
Bilinçli ve sabırlı olması,
Zayıflama süresinin doğru saptanması,
Sık aralıklarla beslenmesi gerekir.
Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.
1-Tek yönlü beslenme yanlıştır. Her öğün dört besin grubundaki besinleri içermelidir.
2-Öğün atlanmamalıdır. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Üç ana öğünün yanında ara öğünlerde de besin tüketimi sağlanabilir.
3-Sıvı alımı yeterli olmalıdır. Her gün 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su tüketilmelidir.
4-Yemekler ağır, ağır ve iyice çiğnenerek yenmelidir.
5-Kilo yaptığı düşüncesiyle yeterli miktarda alınmayan karbonhidrat ve yağların vücutta önemli görevleri olduğu unutulmamalıdır.
-Karbonhidratsız (ekmek, patates, pilav vs.) beslenme şekilleri insanların güçsüz ve mutsuz yapmaktadır.
-Yağsız bir beslenme yöntemi hormon al sistemi bozmakta, bunun sonucunda da karbonhidrata olan istek giderek artmakta açlık oluşmaktadır.
6-Bol miktarda meyve-sebze tüketilmelidir ve bu besinlerde renk çeşitliliği sağlanmalıdır.
7-Günlük fiziksel aktivite düzeyi arttırılmalıdır.
8-Yetişkin bireylerin her gün en az yarım saat yürümeleri, ergenlerin ise her gün en az 60 dakika süre ile ev dışı aktivitelerde bulunmaları önerilir.
Diyetisyen Demet Balcı.
HABER: ANAMUR EKSPRES 2 Şubat 2012
Demet BALCI Aslen Kazancılı olup Kasabamızın merkez mahallesinden Hüseyin & Fadime BALCI'nın kızıdır ve Anamur Anamed hastanesin de yaklaşık iki yıldır görev yapmaktadır.
Kazancı haberde 15.09.2011 de Demet Balcı’nın Bir Başarı Öyküsü:Diyet uzmanı 42 kilo verdirdi başlıklı haberle bir çalışmasını ve başarısını sizlerle paylaşmıştım.
O haberden bir bölüm:
Yıllardır kilolarıyla baş edemeyen Alim Arslan (23), tedavi olmak için Özel Anamur Anamed Hastanesine başvurarak Diyetisyen Demet Balcı eşliğinde 9 ay süresince devam eden tedavide 126 kilodan 84 kiloya düşüp 42 kilo verdirmişti.
Hemşerimiz Demet Balcıyı bu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik eder. Başarılı çalışmalarının devamını dilerim.
İbrahim Demirtaş 09.02.2012. Mersin