Kazancı Haber (.Bir haberden daha fazlası.)
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORUM

EN ÇOK OKUNANLAR

ANKET

Alanya İl olursa Kazancı bağlansın mı




Tüm Anketler

Tarihi ve Coğrafi Yapı

Tarihi ve Coğrafi Yapı

Tarih 20 Mayıs 2010, 22:28 Editör Hasan Köksoy

Kasabanın adı, Türk Tarih Kurumu belgelerine göre Yörükhan Taifesinden bir Türkmen Boyundan ve bu boya mensup kişilerce kurulduğu bilinmektedir

TARİHİMİZ
 
Kazancı Kasabanın adı, tarihte Kazancı, Kazancılı, Kazancık, Kazanculu ve Kazancıklı adları ile bilinen, Osmanlı Kaynakları ve Türk Tarih Kurumu belgelerine göre Yörükhan Taifesinden bir Türkmen Boyundan ve bu boya mensup kişilerce kurulmasından gelmektedir.

 

Kazancıklı bölgesi Türkmenistan kuzeyinde kayalık bir bölgenin adıdır. Bu bölgeden batıya ve Anadolu'ya göçeden Kazancılı Cemaati, Adana (Feke), Maraş, Kırşehir, Karahisari, Mersin(Gülnar), Samsun, Ermenek (Kazancı) bölgelerine yerleştirilmiştir.

 

Tarihi kayıtlarda, 1880 yılında tesbiti yapılan Hazar Ötesi Türkmen Oymakları listesinde Kazancılı Oymağı yer almış ve Horasan'da yaşayan Sarık Türkmenlerine bağlı bir oymak olarak gösterilmiştir. Yavuz Selim zamanında Çepni Oymaklarından birinin adı Kazancı oymağıydı. Halen, Anadolu'da, Çankırı, Erzurum, Kocaeli, Tokat, Aydın, Isparta, Zonguldak, Kayseri ve Sivas illerinde de Kazancı adını taşıyan kasabalar, köyler ve mahalleler vardır.


Kazancı çevresinde, ilk çağlardan itibaren yerleşim yerleri kurulduğu ve insanların yoğunlukla yaşadığı bilinmektedir. Roma ve Bizans devirlerinden kalma Körüstan Beleni, Kilise, Popasın (Papazın) Kuyu, Önges Pınarı, Alain, Çıldırdak, Maşatın Dere, Hocaini (Hocini), Çurfalıklıin, Avlakini gibi hıristiyanlık dönemi adları halen kullanılmakta olup, Kirlos isimli bir kişinin varlığı konuşulmaktadır. Yöyereye, Karamanoğulları Beyliği sırasında Gülnar çevresinden gelen göçerler hakim olmuştur. Bu devirlerden kalma olan Bazaralanı, Develikoyağı, Kartaltepe, Yüksekeğrik tepesi ( bu isim Gülnarlı çobanların erzakları bittiğinde, yörenin en yüksek tepesine çıkarak ateş yakması ve dumanlarla Gülnar'dan erzak istemeleri için kullandıkları tepenin adıdır) ve Hamit (Hemid) Seydi mezarı (ermiş bir kişi olan bu zat, Gülnar'lı bir ağanın çobanı olup, Popas yöresinde olan mezarı İzmir, İstanbul dahil uzak yerlerden gelenlerce ziyaret edilmektedir) vardır.

  

1474-1475 yıllarında Fatih Karamanoğullarını ortadan kaldırınca şehir İçel sancağına bağlanmıştır. 1910 yılında Konya iline bağlanan Ermenek 1989 yılında Karaman il olunca bu ile bağlanmıştır. Tarihçilere göre bugünkü halk Oguz boylarından kalmadır. Türklerin ve oğuzların adet ve anane koşullarının aynı olduğunu görürüz.

 

COĞRAFİ KONUM 
 

Kazancı Kasabası Karaman İlinin Ermenek İlçesine bağlı olup, sınırları itibariyle Anamur, Bozyazı, Gülnar Sarıveliler ve Ermenek ile komşudur. Daha önce Konya'ya bağlı iken 1989 yılında Karaman İl olunca bu ile bağlanmıştır. İç Anadolu Bölgesinin en güneyinde bulunan bir kasabadır. İç Anadoluyu Akdenize bağlayan yolların üzerinde bulunması, Onu tarihsel konumuyla olduğu kadar, coğrafi konumu bakımından da stratejik bir öneme sahip kılmıştır.
 
Kazancı Orta Torosların kuzey yamacına bakan bir vadide kurulmuş olup, üç tarafı dağlarla çevrilidir. Kasabamızın Doğusunda Çatalbadem, İkizçınar, Zeyve, Üçbölüköyü ve Yalındal, Batısında Gökçekent, Pınarönü, Sarıvadi ve Çavuşköyü Güneyinde Anamur, Akpınar, Çandıralanı ve Öğmece Küzeyinde ise Ermenek ve Ermenek Çayı ile sınırlıdır. Kazancı deniz seviyesinden 1040m yükseklikte olan kasabamız Kuşaklıdağı, Asardağı ve Tozlu dağları arasında yerleşmiş şirin bir kasabadır.
 
Kazancı Kasabası orta Torosların Göksu vadisinin güney yamaçlarında kurulmuş olup, Ermenek İlçesi ile Güney-Kuzey ekseninde simetrik bir konumda ve Taşeli yöresinin tam ortasındadır. Anamur'a 70 km, Ermenek’e ise 26 km mesafededir. Kasaba,  güneyden kuzeye genişleyen ve " V " harfini andıran geniş bir vadiye kurulmuş olup, Kazancı deniz seviyesinden 1040m yükseklikte olan kasabamız Kuşaklı dağı, Asar dağı ve Tozlu dağları arasında yerleşmiş şirin bir kasabadır.

 
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
 
Çevre:
Kasabamız toprakları çok verimlidir. bitki örtüsünün ve coğrafi şekillerinin elverişsizliği nedeniyle sulama sorunları dışında bir problemi yoktur. Erozyon ve deprem tehlikesinin en az olduğu seviyede olduğu bir çevredir.
 

Orman:
Kasabamızın Doğu, Batı ve Güneyinin dağlarla çevrili olması orman bölgesi özelliği göstermektedir. Ormanlarımızda, Çam, Sedir, Ardıç, Göknar, Meşe yetişmektedir. Ayrıca maki bitki örtüsü hâkimdir. Kasabamızın kereste ve odun ihtiyacı kendi ormanlarından karşıladığı gibi civar köylerden de karşılanıyor. Ayrıca Merkezi İstanbul da bulunan Kazancılılar Kültür ve Dayanışma Derneği ve Kazancı Belediyesinin yoğun ağaçlandırma çalışmaları neticesinde kasabamızın orman alanları genişlemiştir.
 
İKLİM
 
Egemen olan iklim yapısı, genelde yazları sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim yapısıdır. Yani, Iç Anadolunun temel iklim yapısı, burada da görülmektedir. Ancak, Kasabanın kuzeyinde, Göksu ırmağının vadi tabanlarında, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz İklim özellikleri de görülür. Yağış genellikle kış ve ilkbahar aylarında, yağmur ve kar şeklindedir.
 
BİTKi ÖRTÜSÜ
 
Doğal bitki örtüsü maki’dir Yükseğe gittikçe köknar, kızılçam, sedir, karaçam ve ardıçlar gözükmektedir. Dağlarda daha çok otlar ve çalılar hâkim olup, dağ etekleri ise bağ ve  bahçeliktir. Dağların yüksek kesimlerine gevenlikler (dikenli bitki) otlaklar ve dağ çayırları hâkimdir. Kasabamız vadisi ise meyve bahçeleri ve bağlardan oluşmaktadır. Kasabamızda en çok kiraz, elma, armut, kayısı  ve ceviz ağaçları bulunmaktadır.

Bu haber 2980 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kazancı Kasabası Hakkında

Kazancı Göletinde Sona Gelindi

Kazancı Göletinde Sona Gelindi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Kazancı beldemiz sınırları içerisinde...

Kazancıda Bademler Çiçek Açtı

Kazancıda Bademler Çiçek Açtı kasabamızda Ocak ayında Kış ortasında bademler ağaçları çiçek açtı.
Demokrasi Kazansın01 Nisan 2024

HABER ARA


Gelişmiş Arama

© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi