| ||||||||||
| ||||||||||
EN ÇOK OKUNANLAR |
Nohut antraknozu hastalığına dikkat
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tarım İl Müdür Vekili İsmail ULUAD İl Müdürlüğümüz teknik elamanlarınca yapılan arazi kontrollerinde, çiftçilerimiz tarafından Bulut vurgunu Ülker vurgunu adlarıyla bilin...en nohut antraknozu hastalığına rastlanmıştır.
Mantariyel bir hastalık olan nohut antraknozunda bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekeler oluşmakta ve zamanla kurumalara sebep olmaktadır. İlkbahar ve yaz başlarında sık ve bol yağış alan bölgeler ile nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde daha çok görülen bu hastalıkla mücadele için temiz tohum kullanılmalı ve münavebe uygulanmalıdır. Hastalığın kimyasal mücadelesinde de ekimden önce tohum ilaçları ile tohum ilaçlaması yapılmalı, yeşil aksamlarda ise yaprak ve dallarda 2-3 mm çapında yuvarlak ve uzunumsu kahverengi lekeler görülür görülmez ilaçlanmaya başlanmalı, hava şartları ve hastalığın şiddetine göre 10’ar gün ara ile mancozeb, thiram, propinep etkili maddeli ilaçlar uygulanmalıdır. Üreticilerimiz tarafından nohut sineği olarak bilinen yaprak galeri sinekleri yapraklarda küçük yaralar açarak buradan çıkan özsu ile beslenirler.Bu beslenme delikleri hücre bozulmasından dolayı sarararak küçük lekeler meydana gelir,sararan yapraklar kurur ve dökülür. Yapılan kontroller sonucu kimyasal mücadelede malathion aktif maddeli ilaçlar kullanılmalıdır” dedi. Haber için : Azim Pişkine teşekkür ederiz. Bu haber 4182 defa okunmuştur.
|
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA |
||||||||
© 1999 - 2023 haber sitemize girilen ve yüklenen yazı, bilgi belge, içerik ve fotoğrafları Kazancı haber her türlü basım yayın kitap broşür vb işlerde kullanabilir sahipleri bu konuda muvakatname vermiş sayılır. ayrıca sitede yayınlanan her türlü veri kazancı haberden izin almadan kullanılamaz. Haber, Köşe Yazıları ve yorumların sorumluluğu sahiplerine ait olup, sitemiz bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Altyapı: MyDesign Haber Sistemi |