sayin;Naci bey
Ben size australiadan yaziyorum,mumkunse bana altin tufekli halil aganin nereye yerlestigi hakkinda bilgi verebilirmisiniz.Benim icin cok onemli kendisinin akrabamiz oldugunu ogrendim.
Saygilarimla
Kıymetli Dostlar,
yorumlarınız için teşekkürler..Kayrak köyündeki çeşmeden çok su içtik ve yanındaki fırında yapılan böreklerden yedik. Börek yapan kadınların samimiyeti, börekleri taşıyan ilkokul öğrencisi küçük kızın gözlerindeki pırıltı bizi çok etkilemiş ve uzun sohbetler ettirmişti.
Gülnarlıların Kırkuyu yaylasına ulaşımı yolu da etkileyici. Bardat pazarını geçerek Olukpınar altındaki Erik deresine gelince, önlerindeki dağları ve sonrasında gelecek dereler ve Kazancı dağlarını aşmak zor olduğundan, bu derenin boyunda yukarı (Güneye) ilerliyorlarmış. Akkuyu yaylası hizasında batıya dönerek bizin topraklara giriyorlar, Körkuyu, Burçakalanı, İlabadının in, sonrasında, Anamur toprakları, Ortagöl ve ilerisinde Kırkkuyu yaylasına ulaşılıyormuş. Popas, Kabalak ve Yüksek Eğrik Tepesine ulaşmak için de, Garin veya Yavşan bogazını geçerek batıya yönelirlermiş..
Kasabamıza ait olup, araştırmanızda adı geçen bazı yayla isimleri ve yerlerini yeni yetişen gençlerimizin bir çogu tarafından bilinmeyebilir.Kaldıki o bölgenin bizlerden önceki sahiplerinin Gülnarlı olduklarını ise bilenlerin bir çogu artık yaşamamaktadır.Araştırmanızda adı geçen Kayrak köyü Kazancıya Gülnar' ın en uzak noktalarından biri , eski imkanlara göre oralardan kalkıp bizim yaylalara kadar gelmeleri ise ilginç bir konu, kasabamızın hemen üstündeki birkaç kilometre uzaklıktaki yaylalarımızda bulunan tarlaların terk edilmiş halde boş durmaları ve arazi işlemenin günümüzdeki kolaylıgı göz önüne alınınca ilginçlik bir kat daha artmaktadır. Yazınızda bahsi geçen konu ve olayların tarihçesi çokta eski olmayabilir ancak olaylar efsaneleşmiş gibi bir duruma gelmiş. Tabiki efsanelerin gerçek olup olmadıgı araştırıp delillendirmekle gerçege kavuşabilir. Bu konuları araştırma zahmetine katlanıp bizleri bilgilendirdiginiz için emeginize saglık der çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Naci bey bu yazınızı yazabilmek için Kazancı dan kalkıp Kayrak a kadar geldiğiniz ve harcadığınız zaman ve emeklerinizden dolayı teşekkür eder saygılar sunarım. Kaleminize sağlık
Bu arada kayrak a da hoş geldin ben Mersin den Kazancı ya gelirken genelde o yolu tercih ederim kayrağı iyi bilirim mutlaka orda mola verir o bahsettiğiniz koca çınarın altında o güzel Çayından ve Ayranın dan içerim yoksa o fırında yapılan börekten yemeden mi döndün.
Çayı,ayranı ,eti ve fırında börek o Kayrak ta o çınarın altında bir başka güzel
Haa Kazancı da kuru keş bulamasın ama o çeşmenin başındaki satıcıda mutlaka bulunur.
Bu benim için çok önemli olduğu için anlatıyorum.
Biz dört kişiyiz fırından 6 adet börek siparişi verdik fırıncı bize dedi ki kardeş börekler doyurucu birer tane yeter fazlaya gerek yok ama siz bilirsiniz yetmezse ben size yine yaparım fırıncının öyle bir söyleyişi var ki sanki o işi para kazanmak için yapmıyor misafir ağırlamak için yapıyor çok hoşuma gitti ve çok takdir ettim ve bu olayı da kendisiyle paylaştım böyle esnaflık sanırım bir Kayrak ta kalmıştır.
Ben tekrar size ve Kayrak taki o güzel insanlara sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.Saygılar.
Naci bey ben Akmanastırlı olup İzmirde yaşayan bir kardeşinizim.Yazınızı merak ve heyecanla okudum.Bir nevi yörenin yerel tarihine ışık tuttuğunuz için sizi tebrik ederim.Kaleminize ve yüreğinize sağlık.Alllaha emanet olunuz.